virtuaalinen suomenhevostalli

Soima

† 5. lokakuuta 2014

img
rotu, sukupuolisuomenhevonen, tamma
väri, säkäkorkeusvaaleanrautias, 165 cm
syntynyt22.10.2010, 29-vuotias (4v. 20.02.2011)
osaaminenko: Vaativa B, re: 100 cm
rekisterinumeroVH12-018-0548
kasvattajaJenni Tervanen
omistajaMilja, Fiktio (VRL-00692, FIKT1457)
  
saavutuksetKRJ-II, SLA-II, YLA2, jälkeläisluokka B

Tämä on virtuaalihevonen. This is a sim-game horse. Sivuilla olevat tiedot eivät liity mitenkään kuvissa olevaan hevoseen! Kuvat © Vibaja

Kaunis, läsipäinen suomenhevostamma Soima on aina ollut luonteeltaan hyvin huvittavaa sekä mukavaa seuraa, se ei omista mitään pahemmanluontoisia tapoja jotenka aloittelijatkin voivat tammaa paapoa. Ainut asia joka yleensä tässä neidissä tuntuu ottavan päähän, tai sitten joko niin huvittavalta ettei sille pysty kuin nauramaan, on se ettei se välillä oikein tiedä mitä sen oikein pitäisi tehdä.

Hoitaessa Soima käyttäytyy yleisesti ottaen rauhallisesti sekä hoitotoimenpiteistä selvitään yleensä mukavissa merkeissä. Soima seisoskelee melko rauhallisesti paikoillaan, se saattaa välillä kääntyillä, sen verran kuin narut antavat periksi muttei häsläile sen enempää. Harjauksesta tamma tuntuu nauttivan hyvinkin paljon, välillä saattaa huomata kuinka se ummistaa silmänsä ja lepuuttelee takajalkaansa. Harjaa saa käsitellä melko rauhallisesti, sillä Soima ei erikoisemmin tykkää jos harjaa käsittelee liian rivakkaasti. Korvanjuuret ovat tälle tammalle hieman arempi paikka, se ei oikein tykkää että sieltä turhanpäiten hiplitään. Kavioiden puhdistus sujuu oikein hyvin, Soima nostaa jalkansa hyvin jo käskystä. Tamma ei myöskään temppuile kun kaviota puhdistaa, vaan se pitelee jalkojaan nätisti ylhäällä. Pestessä Soima on yleensä melko häkeltynyt, se ei tiedä pitäisikö vesiletkua pelätä vai ei. Tästä johtuen se saattaa täristä ja paikoilla vesiletkua kun taas välillä se suostuu seisomaan aivan nätisti.

Varustaessa tuntuu että Soima ei edellenkään osaa päättää miten sen pitäisi asioihin suhtautua, se seisoo jalat haaralla ja katselee hölmön näköisenä, että mitä taaskin tapahtuu? Ja ties mitä tamman pääkopan sisällä tällöin kulkeekin. Yleensä ei neidille voi kun nauraa, välillä se saattaa myös tepastella hermostuneen oloisena jolloin sitä on vain käskettävä lopettamaan pelleilyt. Satulan saa yleensä hyvin tamman selkään ja vyönkin melko kireälle. Kuolaimet tamma ottaa nätisti, se saattaa hieman hermostua kun niskaremmin pujottaa sen korvien taakse, jolloin täytyy varoa suurempaa kontaktia tamman korviin.

Taluttaessa Soima kävelee hyvin reippaasti joten sen menoa saa hidastella moneen otteeseen. Soimaa taluttaessa voi käyttää ihan tavallista narua, ja riimun alasolkeen kiinnitettynä, neidillä ei nimittäin ole sen pahempia tapoja. Tamma ei siis käyttäydy typerästi vaan se kävelee aivan nätisti, välittämättä lainkaan muista asioista. Tarhatessa voi Soiman päästää jo portilta tarhaan, se kävelee sisään hyvin rauhallisesti jonka jälkeen portti täytyy sulkea kunnolla.

Ennen selkään nousua kannattaa vyö sekä jalustinhihnat kiinnittää sopivasti, Soima on nimittäin yleensä sitä mieltä että liikkeelle on pakko lähteä heti kunhan ratsataja on selkään päässyt. Muutamalla pidätteellä saa tamman seisomaan melko nätisti, se saattaa yrittää lähteä eteenpäin jolloin on vain uusittava pidätykset. Alkuverryttely on Soiman kanssa melko tärkeässä osassa jos meinaa saada tamman kunnolla ratsatettua. Soiman askellajit ovat ihan okei, sen käynnissä on mukava istua vaikka askel onkin vähän lyhyekö. Ravissa Soiman askel on myös lyhyt, ja myös todella pompottava. Tässä askellajissa saakin työstää paljon, jos haluaa neidin venyttävän askeltaan kunnolla. Laukka on Soimalla hieman huteraa, se laukkaa mielellään lujaa mutta tällöin e tuntuu unohtavan tasapainoilun, jolloin luvassa on kompastumisia sekä erinäköisiä heilumisia.

Kouluratsastuksessa osaa Soima hyvin paljon asioita, ja sillä on todella paljon kapasiteettiä tähän lajiin. Kuitenkin se tarvitsee osaavan ratsastajan jolta löytyy kokemusta hieman viiromman puoleisista sekä keskittymiskyvyttömistä hevosista. En sanoisi kuitenkaan että Soimaa eivät voisi kokemattomammatkin ratsastaa, mutta vaativan tason asioita suorittaessa se siis tarvitsee kokeneen ratsastajan. Esteratsastuksessa on hyvin tärkeää että ratsastaja uskaltaa ottaa kunnolla kiinni, sillä Soima on tunnetusti rynnimässä jokaiselle esteelle, sekä niiden välissä. Tamman mielestä paras tapa hypätä on korkealta ja kovaa, mikä ei kyllä tuota yhtäkään hyvää tulosta. Tammalta löytyy hyvä hyppytyyli sekä reilusti kapasiteettia, kunhan ratsastaja osaa hyödyntää näitä voin taata että tulos on hyvin onnistunut. © LylSukuselvitys

i. Soimaaja vrt, 158 cm ii. Vajakki rt, 163 cm iii. Vouhti rt, 162 cm
iie. Hallina trt, 156 cm
ie. Soimatar vrt, 151 cm iei. Sanelu rt, 156 cm
iee. Terikki vrt, 150 cm
e. Luraana prn, 160 cm ei. Ernesti rn, 158 cm eii. Eepos rn, 157 cm
eie. Urana rt, 159 cm
ee. Ritna rtkm, 155 cm eei. Varhuri prt, 157 cm
eee. Mirjake prt, 152 cm

i. Soimaaja on periyttänyt Soimalle muutakin kuin kauniin vaaleanrautiaan värityksen - tämä upea ja menestynyt ori jätti lähes kaikkiin jälkeläisiinsä upeat liikkeensä ja rehdin työskentelyn hengen. 158 senttimetriä korkealta orilta ei nimestään huolimatta puuttunut rehtiyden rinnalta myöskään hellyyttä luonteestaan. Kuten sanottu, oriherra menestyi muuallakin kuin kotitallin suosiokilpailuissa, kisakentillä nimittäin. Se oli aika pitkälti monilahjakkuus: se pärjäsi niin koulu- kuin estekentilläkin - maastossa se ei sitä vastoin viihtynyt kovinkaan hyvin. Soimaaja jätti jälkeensä yhteensä 9 hienoa jälkeläistä.

ii. Vajakki oli kauniin rautias suomenhevosori, joka tunnettiin lähipiirissään Soimaajan tavoin kilttinä herrasmiehenä. Kisakentille sen suosio ei sen sijaan riittänyt, mutta sen jumalaisen rakenteen takia sitä käytettiin jalostukseen hyvinkin innokkaasti. Elämänsä aikana se toimi suomenhevosia pienimuotoisesti kasvattavan perheen lemmikkiratsuna, mutta alkoi pian niittää mainetta kiertämällä näyttelyitä, kun omistajat tajusivat sen upean rakenteen ja kysynnän orimarkkinoilla. Vajakilta löytyi säkäkorkeutta sopivat 163 senttimetriä. Se menehtyi äkillisesti ähkykohtaukseen ollessaan vasta 14-vuotias, joten se ei siis ehtinyt vielä jättää kovin montaa jälkeläistä.

ie. Soimatar oli pienestä koostaan huolimatta nimensä veroinen hevonen - se ei turhia säästellyt kun puhuttiin äksyilystä ja kenkkuilusta. Kaikesta huolimatta se omisti kuitenkin uskomattoman kauniin ulkomuodon ja pärjäsi hienosti kilpakentillä, joten se pääsi siis vaikuttamaan jalostuksessa sopivan verran ja kaikkien onneksi saivat varsojen ostajat huomata, ettei tällä tammalla ollut juurikaan taipumusta periyttää äksyilevää luonnettaan jälkeläisilleen. Säkäkorkeutta Soimattarelta löytyi 151 senttimetriä ja väriltään se oli vaaleanrautias useimpien jälkeläistensä tapaan. Elämänsä aikana se varsoi 6 varsaa Soiman isä, Soimaaja, mukaanlukien.

e. Luurana oli punaruunikko perhehevonen. Suurimman osan elämäänsä se asusteli eräällä maatilalla kahden lämminverisen hevosen kanssa ja toimi perheen pojan harrastehevosena ja ratsuna. Luuranan rahkeet olisivat varmasti riittäneet laajempaankin kisailuun kuin mitä se pojan kanssa kiersi, mutta parivaljakko tuntui olevan tyytyväinen pienemmissä kilpailuissa kiertelyyn. Luurana ei koskaan varsonut muita varsoja Soiman lisäksi - Soima oli aluksi tarkoitettu kotiin jääväksi, mutta tilanpuutteen vuoksi se päädyttiin lopulta myymään uuteen kotiin. Luuranan säkäkorkeus oli 160 senttimetriä.

ei. Ernesti eleli samaisessa perheessä kuin Luuranakin, toimien Luuranan edeltäjänä ja perheen lemmikkihevosena vähän väliä vaihtuvien lämminveristen ravihevosten rinnalla. Se eleli vielä siihen aikaan, kun perheen ukki halusi kyntää kasvimaata hevosella - tiedä sitten, saattoiko ukki olla hieman aikaansa jäljessä... Joka tapauksessa se eli hyvin perinteikästä elämää eikä siis kisannut tai muutenkaan edes yrittänyt niittää menestystä sen suuremmin niin kilpailuista kuin jalostuspuolestakaan. Orina se pidettiin lähinnä vain kustannussyistä ja siitä, että Ernestistä haluttiin tulevaisuudessa suomenhevosseuraaja taloon. Ernesti oli 158 senttimetriä korkea ja se omisti hieman harvinaisemman ruunikkovärityksen.

ee. Rautiaankimo Ritna oli kaunis ja äärettömän hyvärakenteinen tamma. Tästä syystä se meinattiin lähestulkoon viedä käsistä kun varsottamisesta puhuttiin, vaikkei se ahkeralta treenaukseltaan ja kisaukseltaan meinannutkaan ehtiä moisiin puuhiin. Tämä 155 senttimetriä korkea tamma oli menestynyt kilpahevonen kouluratsastuksen puolella, mutta kaikki tämä oli äärimmäisen kovan treenauksen tulosta - mikään huippuhevonen se ei ollut syntyessään. Tamma ehti vaikuttaa jalostuksessa 5 varsan verran, kunnes se jouduttiin lopettamaan trailerimatkalla tapahtuneen onnettomuuden vuoksi. Vaikka sen jättämien jälkeläisten määrä ei ollut suuri, niiden kirjo oli laaja: sen jälkeläiset ovat työskennelleet niin ratsastuskoulu- ja perhehevosina kuin ahkerasti treenaavina kilparatsuinakin. © Maijunen


Jälkeläiset

7 kpl: 6 oria, 1 tamma

ori Kalevantuli KAT s. 16.08.2011 isä Koskenkorva
tamma Fiktion Soma s. 27.06.2012 SV-I, ERJ-II isä Isokaato
ori Fiktion Veijar s. 15.10.2012 sijoituksia ratsastuskilpailuista isä Verjvala
ori Fiktion Tami s. 10.07.2013 KRJ-I, SLA-I isä Tuiskun Lentopoika
ori Fiktion Hessu s. 10.11.2013 isä Hiisirikko
ori Fiktion Jousi s. 01.03.2014 sijoituksia ratsastuskilpailuista isä Lanervan Jooa
ori Fiktion Hölynpöly s. 22.06.2014 sijoituksia ratsastuskilpailuista isä Hölyn Pöly

Kilpailutulokset

  47 KRJ-sijoitusta, 2 CUP-sijoitusta, 56 ERJ-sijoitusta, 2 KERJ-sijoitusta, 1 MEJ-sijoitus

28.08.2012 - KRJ - Satulinna - Vaativa B - 2/30 15.08.2012 - KRJ - Takkura - Vaativa B - 4/45 11.08.2012 - KRJ - Takkura - Vaativa B - 2/45 04.08.2012 - KRJ - Väinölä - Vaativa B - 1/40 04.08.2012 - KRJ - Väinölä - Vaativa B - 5/40 02.08.2012 - KRJ - Väinölä - Vaativa B - 4/40 02.08.2012 - KRJ - Kadotetut Suomenhevoset - Vaativa B - 5/30 29.07.2012 - KRJ - Pikkukallio - Vaativa B - 6/60 28.07.2012 - KRJ - Kalevantuli - Vaativa B - 7/50 20.07.2012 - KRJ-Cup - Duren - Helppo A - 3/307 19.07.2012 - KRJ - Roihaja - Vaativa B - 1/50 19.07.2012 - KRJ - Arvolaakso - Vaativa B - 6/40 19.07.2012 - KRJ - Arvolaakso - Vaativa B - 2/40 17.07.2012 - KRJ - Milan talli - Vaativa B - 10/100 16.07.2012 - KRJ - Arvolaakso - Vaativa B - 2/40 14.07.2012 - KRJ - Arvolaakso - Vaativa B - 2/40 14.07.2012 - KRJ - Maanaviljan Suomenhevoset - Vaativa B - 1/50 25.01.2012 - KRJ - Katvusto - Helppo A - 3/50 24.01.2012 - KRJ - Katvusto - Vaativa B - 5/50 24.01.2012 - KRJ - Katvusto - Helppo A - 7/50 20.11.2011 - KRJ - Fiktio - Helppo C - 6/60 22.09.2011 - KRJ - Mörkövaara - Vaativa B - 4/40 06.09.2011 - KRJ - Katvusto - Vaativa B - 2/40 03.09.2011 - KRJ - Katvusto - Helppo A - 6/40 02.09.2011 - KRJ - Katvusto - Helppo A - 1/40 16.08.2011 - KRJ - Väinölä - Vaativa B - 2/30 15.08.2011 - KRJ-Cup - Duren - Helppo A - 5/257 14.08.2011 - KRJ - Annin Kisatalli - Helppo B - 3/30 14.08.2011 - KRJ - Väinölä - Vaativa B - 1/30 30.07.2011 - KRJ - Naria - Helppo A - 2/23 26.07.2011 - KRJ - Rajamäen Ratsutila - Vaativa B - 1/50 31.05.2011 - KRJ - Duren - Helppo B - 5/30 29.05.2011 - KRJ - Duren - Helppo B - 3/30 27.05.2011 - KRJ - VV - Helppo B - 5/30 26.05.2011 - KRJ - VV - Helppo B - 1/30 24.05.2011 - KRJ - Duren - Helppo A - 5/30 24.05.2011 - KRJ - Katvusto - Helppo A - 4/30 22.03.2011 - KRJ - KK Bailador - Helppo B - 1/100 12.03.2011 - KRJ - Fiktio - Helppo C - 5/50 06.03.2011 - KRJ - Riiviöt - Helppo C - 3/40 05.03.2011 - KRJ - Riiviöt - Helppo C - 6/40 20.02.2011 - KRJ - Hiprakka - Helppo B - 1/100 19.02.2011 - KRJ - Mêl Seren - Helppo C - 5/50 18.02.2011 - KRJ - Mêl Seren - Helppo C - 2/50 15.02.2011 - KRJ - Hiprakka - Helppo B - 5/100 21.02.2011 - KRJ - Cecam Shetlands - Helppo C - 5/40 20.02.2011 - KRJ - Laikkarit - Helppo B - 2/30 18.02.2011 - KRJ - Cecam Shetlands - Helppo C - 6/40 16.02.2011 - KRJ - Cecam Shetlands - Helppo C - 5/40 12.07.2011 - KERJ - KK Bailador - Tutustumisluokka - 5/39 09.07.2011 - KERJ - KK Bailador - Tutustumisluokka - 6/39 05.02.2011 - MEJ - Mitar Warmbloods - 100 cm - 5/27
21.12.2012 - ERJ - Linya Stud - 80 cm - 1/40 20.12.2012 - ERJ - Kilpailukeskus Stewart - 100 cm - 5/40 19.12.2012 - ERJ - Kilpailukeskus Stewart - 100 cm - 2/40 17.12.2012 - ERJ - Linya Stud - 80 cm - 2/40 16.12.2012 - ERJ - Koston Suomenhevoset - 90 cm - 3/60 15.12.2012 - ERJ - Kilpailukeskus Stewart - 100 cm - 1/40 13.12.2012 - ERJ - Takkura - 90 cm - 4/40 12.12.2012 - ERJ - Mörkövaara - 100 cm - 2/40 11.12.2012 - ERJ - Koston Suomenhevoset - 90 cm - 7/60 09.12.2012 - ERJ - Yeneva - 100 cm - 3/60 08.12.2012 - ERJ - Yeneva - 100 cm - 4/60 08.12.2012 - ERJ - Koston Suomenhevoset - 90 cm - 4/60 07.12.2012 - ERJ - Dark Side Trakehners - 100 cm - 3/40 07.12.2012 - ERJ - Cabin 21 - 100 cm - 3/40 07.12.2012 - ERJ - Cabin 21 - 90 cm - 6/40 07.12.2012 - ERJ - Yeneva - 100 cm - 2/60 06.12.2012 - ERJ - Dark Side Trakehners - 100 cm - 1/40 03.12.2012 - ERJ - Yeneva - 100 cm - 5/60 27.11.2012 - ERJ - Cabin 21 - 100 cm - 3/40 23.11.2012 - ERJ - Kilpailukeskus Stewart - 80 cm - 3/40 17.11.2012 - ERJ - Cabin 21 - 100 cm - 2/40 16.11.2012 - ERJ - Cabin 21 - 100 cm - 4/40 15.11.2012 - ERJ - Lai'e Welsh - 100 cm - 5/50 14.11.2012 - ERJ - Cabin 21 - 90 cm - 2/40 13.11.2012 - ERJ - Lai'e Welsh - 100 cm - 6/50 12.11.2012 - ERJ - Cabin 21 - 100 cm - 5/40 12.11.2012 - ERJ - Satulinna - 100 cm - 2/40 11.11.2012 - ERJ - Lai'e Welsh - 90 cm - 5/50 29.10.2012 - ERJ - Cheval Delamer - 90 cm - 1/40 26.10.2012 - ERJ - Cabin 21 - 100 cm - 3/40 24.10.2012 - ERJ - Cabin 21 - 100 cm - 3/40 24.10.2012 - ERJ - Yeneva - 100 cm - 6/40 23.10.2012 - ERJ - Koston Suomenhevoset - 100 cm - 3/60 21.10.2012 - ERJ - Yeneva - 100 cm - 6/40 20.10.2012 - ERJ - Koston Suomenhevoset - 100 cm - 1/60 16.10.2012 - ERJ - Yeneva - 100 cm - 4/40 15.10.2012 - ERJ - Koston Suomenhevoset - 100 cm - 1/60 14.10.2012 - ERJ - Yeneva - 100 cm - 3/40 13.10.2012 - ERJ - Yeneva - 100 cm - 3/40 12.10.2012 - ERJ - Skurvash - 100 cm - 1/30 11.10.2012 - ERJ - Yeneva - 100 cm - 1/40 06.10.2012 - ERJ - Painswick Ponies - 90 cm - 1/40 03.10.2012 - ERJ - Painswick Ponies - 100 cm - 5/50 30.09.2012 - ERJ - Cabin 21 - 100 cm - 6/40 27.09.2012 - ERJ - Cabin 21 - 100 cm - 1/40 21.09.2012 - ERJ - Kaylee Stables - 100 cm - 5/30 08.09.2012 - ERJ - Heijastus - 90 cm - 2/50 07.09.2012 - ERJ - Heijastus - 90 cm - 7/50 06.09.2012 - ERJ - Satulinna - 90 cm - 1/90 05.09.2012 - ERJ - Heijastus - 90 cm - 5/50 02.09.2012 - ERJ - Hayes Stables - 100 cm - 3/30 02.09.2012 - ERJ - Oldsfellin Kartano - 100 cm - 5/30 25.08.2012 - ERJ - Bridgeroad - 100 cm - 4/50 23.08.2012 - ERJ - Bridgeroad - 100 cm - 7/50 21.08.2012 - ERJ - Bridgeroad - 90 cm - 5/50 01.08.2012 - ERJ - Harjakko - 90 cm - 6/40

Näyttelytulokset

05.12.2012 Virtuaaliset Suomenratsut, II-palk., tuom. Jessika


Valmennukset ja päiväkirjamerkinnät

18.01.2012 - Jaana K. hoitamassa Soimaa

Tulin tallille tällä kertaa hoitamaan Soimaa ja tarkoitukseni oli lähteä käymään rauhallinen reissu maastossa. Aluksi sää näytti huonolta, mutta onneksi tamman harjauksen jälkeen ilma kirkastui, minkä ansiosta saatoimmekin lähteä kahlaamaan lumeen.

Hain kuitenkin Soiman varusteet ensin ja varustin tamman. Soima käyttäytyi todella mukavasti kaikkien toimenpiteiden ajan. Hyppäsin tallin pihassa selkään ja kohti metsätietä. Tamma katseli innokkaana ympärilleen ja hörisi välillä. Annoin neidin kävellä pitkin ohjin pidemmälle metsään ja kilometrin jälkeen kokosin ohjat ja painoin pohkeeni Soiman kylkiin. Tamma nosti ravin samantien ja ravasi todella reippaasti eteenpäin. Vilkaisin kelloani ja olimme ratsastaneet puolisen tuntia, joten ajattelin että olisi aika lähteä takaisinpäin. Tallille päin mennessä otin vielä yhden laukkapätkän, kunnes annoin Soiman kävellä loppumatkan pitkin ohjin.

Soima käyttäytyi koko päivän todella mukavasti ja saikin palkkioksi muutaman leipäpalasen, kun olin varusteet saanut tammalta riisuttua. Harjasin Soiman vielä tarkasti läpi, sekä tarkistin jalat, ennen kuin vein tamman karsinaan mutustamaan heiniä.

02.09.2011 - Kouluvalmennus, valmentajana Sonju

valmentajan kommentti: Tänään Soima oli jo heti valmennuksen alussa paljon paremmalla tuulella, eikä hangoitellut yhtään vastaan. Jo käynnissä teimme paljon voltteja yrittäen säilyttää tamman mielenkiinnon tehtäviin. Harjoitusravissa teimme myös paljon voltteja, jotka olivat symmetrisiä, eikä loppupäässä oiottu ollenkaan, hienoa! Soimalla on melko pieni askel, joten yritimme hieman rentouttaa tammaa ja saada se venyttämään askelta. Aluksi Soima oli hieman etupainoinen, mutta työskentelemällä enemmän takajalkojen kanssa, alkoi tamma polkea hienosti alleen. Teimme erilaisia harjoituksia säädellen askeleen pituutta, mikä ei aluksi meinannut onnistua ollenkaan. Soima teki asioita itsekseen, eikä oikein tahtonut kuunnella apuja. Muutamien toistojen jälkeen askel rupesi venymään oikein hienosti ja saimme pidettyä sen siinä, mahtavaa! Siirryimme siitä tekemään kahdeksikolla lisättyä ravia, jossa Soiman täytyi venyttää askeltaan entisestään. Aluksi oli hieman haparointia, mutta kun ratsastaja ajoi päättäväisesti tammaa eteenpäin, alkoi lisäyksetkin toimia todella hienosti. Kun harjoitus sujui ravissa mallikkaasti, siirryimme tekemään saman laukassa edelleen kahdeksikolla. Eli pitkillä sivuilla lisättyä laukkaa, keskellä vaihto laukassa ja lyhyillä sivuilla yritettiin saada askelta hieman lyhyemmäksi. Alkuun Soima taas osoitti hieman mieltänsä, mutta loppua kohden harjoitus rupesi sujumaan. Loppua kohten Soima oli hyvin nöyrä ja loppuraveissa se kulkikin oikein hienosti ja rentona.

01.09.2011 - Kouluvalmennus, valmentajana Sonju

valmentajan kommentti: Aloititte valmennuksen lämmittelemällä itsenäisesti käynnissä ja ravissa. Soima osoitti heti alkuun mieltänsä ja ajatteli tehdä kaiken oman mielen mukaan, joten tammaa sai käskeä muutaman kerran ihan kunnolla. Pyysin teitä tekemään harjoitusravissa voltteja, sekä ratsastamaan kiemurauraa, jotta tamma saatiin keskittymään hieman enempi ratsastukseen. Muutamien toistojen jälkeen Soima kuuntelikin jo paremmin, joten pyysin teitä tekemään takaosakäännöksen. Soima ei polkenut itseään hyvin alle, joten käännös venyi hieman. Toisella kerralla se sujuikin paljon paremmin, tällä kertaa tamma polki itsensä hienosti alle ja pysyi melkein samalla paikallaan koko käännöksen ajan. Käännöksen jälkeen otimme käsittelyyn laukkatyöskentelyn ja aloimme treenaamaan hieman vaihtoja. Soima oli nyt jo paljon paremmin kuulolla, mutta silti tamma osoitti hieman mieltään heittämällä muutaman kerran takajalkojaan ilmaan. Vaihtoja tehtiin aluksi suoralla uralla ja näiden sujuessa siirryimme pääty-ympyrälle, mutta tässä tamma kompuroi hieman omiin jalkoihinsa. Toistimme tätä muutamia kertoja ja hetken päästä nostot onnistuivatkin molempiin suuntiin paljon paremmin, hienoa! Lopuksi saitte verkata itseksenne.

20.08.2011 - Kouluvalmennus, valmentajana Poppins

valmentajan kommentti: Ihastuin Soimaan ensisilmäyksellä: se on paitsi hyvin kaunis suomenhevostamma, myös selvästi osaava ja miellyttävä ratsu. Alkuverryttelyjen aikana tamma oli vielä kovin laiskan näköinen, mutta ohjastuntuman myötä tammaan tuli heti enemmän eloa. Käskin teidät ravaamaan ympäri kenttää ja tekemään välillä laajoja ympyröitä laukassa. Ollessanne uralla huutelin teitä välillä pysähtymään, peruuttamaan ja lähtemään sitten liikkeelle laukassa. Kun samaa harjoitusta oli tehty hetki molempaan kierrokseen ja olin armahtanut teille pienen hengähdystauon, aloimme harjoitella laukannostoa peruutuksesta. Aloitimme antamalla teille ensin väliin pari raviaskelta ennen laukan nostamista ja aloin vaatia teiltä aina enemmän sitä mukaa, miten harjoitukset menivät. Ensin Soima oli täysin omissa maailmoissaan. Se ei ollut lainkaan kuulolla, sillä et pyytänyt siltä tarpeeksi. Muista puolipidätteet! Vaadittuasi tarpeeksi tammaasi keskittymään, alkoi hevonen ja teidän molempien välinen yhteistyö toimimaan kuin unelma. Laukka lähti peruutuksesta juuri niin kuin sen kuuluukin: hallitusti, sulavasti ja alusta alkaen hyvällä tempolla. Laukkailitte vielä hetken pääty-ympyrällä, välillä hidastaen, välillä nopeuttaen tempoanne. Päästin lopulta uupuneen Soiman ja sinut itsenäisiin loppuverryttelyihin. Hyvää työtä!

16.08.2011 - Kouluvalmennus, valmentajana Cery

valmentajan kommentti: Soima oli alkuveryttelyssä aivan unessa - pidätteet eivät menneet läpi, pohkeesta puhumattakaan, kaikenlisäksi se laittoi ratsastajan kannattelemaan päätään. Annoin ratsastajalle raipan, ihan piristykseksi ja se toimi. Lämmittelyyn annoin tehtäviä puomien kanssa. Siirtymiset, ympyrät ja askel alkoivat olla siinä mallissa, että lähdimme treenaamaan avo- ja sulkutaivutusta. Soima oli erinomaisesti kuulolla ja teki työtä käskettyä, joten pääsimmekin nopeasti treenaamaan itse ratsastajaa. Pidä avut huomaamattomina, tasainen käsi ja pelkkä napautus pohkeella riittää tämän hevosen taivuttamiseen. Teimme taivutusharjoitukset käynnissä. Siirtymiset olivat vähän hankalampi juttu. Keskittyminen alkoi pikkuhiljaa herpaantua ja varsinkin kun päästiin laukan makuun, oli meno hillitöntä. Hevonen ymmärsi kyllä pian, ettei pääse preerialaukalle tätä menoa ja nyörtyi pian yhteistyöhön. Lopuksi kiitoksen merkeissä ratsukko sai vapaat ohjat ja venytellä mielensä mukaan - pääsipä Soimakin laukkaamaan maneesia ympäri...

10.08.2011 - Kouluvalmennus, valmentajana viccan

valmentajan kommentti: Soima seisoskeli rauhallisesti paikoillaan kun kiristit satulavyötä ja laskit jalustimet alas. Laitoit jalkasi jalustimeen ja ponkaisit nopeasti satulaan, tamma oli heti lähdössä eteenpäin mutta pysäytit sen ja odotit hetken, jonka jälkeen annoit itse Soimalle merkin lähteä liikkeelle. Kävelitte aluksi rauhakseltaan jotta Soiman lihakset lämpeäisivät hieman ennen kunnollista alkuverryttelyä. Verryttelyn aloititte pysähdyksillä sekä volteilla. Ensimmäinen pysähdys oli melko tiukka, eikä liikkellelähtö sujunut kovinkaan paljon pehmeämmin. Otitte väliin muutaman voltin, jotka sujuivat hyvin. Seuraavana tullut pysähdys sujui jo paljon paremmin, ja erityisesti paljon pehmeämmin. Toistitte pysähdystä vielä muutaman kerran, jonka jälkeen siirryitte harjoitusraviin. Saitte vielä ravissa jatkaa muutaman voltin kera, myöhemmin otitte vielä siirtymisiä ravista käyntiin ja takaisin raviin. Siirtymiset sujuivat muutamankerran jälkeen oikein mainiosti, ja jatkoimme verryttelyä vielä hetken. Seuraavaksi saitte pysähtyä ja siirtyä suoraan pysähdyksestä raviin, nämä sujuivat alusta asti nätisti ja Soima oli innokkaasti vastaamassa kaikkiin apuihisi.

Aloitimme kunnon harjoittelun ravissa, temponlisäysten merkeissä. Aluksi ravailitte omaa vauhtianne muutaman kierroksen molempiin suuntiin, jonka jälkeen aloititte temponlisäykset. Teitte lisäyksiä aina pitkilläsivuilla, ja lyhyillä sivuilla oli tarkoitus mennä mahdollisimman hidasta ravia. Ensimmäiset lisäykset sujuivat oikein nätisti, mutta hidastukset menivät liian reippaalla temmolla. Päätinkin että saisitte mennä hidastaravia keskiympyrällä, jolloin asia onnistui hyvin, tämän jälkeen pääsitte koittamaan sitä uudelleen uralla. Aluksi jätimme lisäykset pitkilläsivuilla pois, jotta saisit Soiman kunnon tuntumalle. Tällöin hidastukset onnistuivat oikein hyvin. Pikkuhiljaa lisäsin taas haastavuutta ja melko pian suoritittekin pitkätsivut reippaassaravissa ja lyhyet todella hitaassaravissa. Olin oikein tyytyväinen ravityöskentelyynne, joten saitte hieman hengähtää jonka jälkeen jatkoimme laukkatyöskentelyllä. Laukkasitte hieman molempiin suuntiin jonka jälkeen pääsitte tekemään vastalaukka harjoituksia, tarkoitus oli suorittaa kiemuraura ilman laukanvaihtoja. Aloititte kolmekaarisellakiemurauralla, ensimmäisessä kaarteessa vauhtinne hidastui melko uhkaavasti mutta sait kuin saitkin pidettyä laukan yllä ja selvititte kiemurauran kunnialla loppuun. Tulitte kiemurauran vielä uudelleen, tällä kertaa et ehtinyt pelastaa tilannetta ja Soima laski ravilla heti ensimmäisessä kaarteessa. Tämän vuoksi tulitte vielä uudelleen, ja pyysin sinua kiinnittämään huomiota siihen että rytmi pysyy tasaisena ja vauhti yllä. Nyt ajoitkin Soimaa hyvin eteen ja selvititte kiemurauran puhtaasti. Jäähdyttelyt saitte hoitaa ihan kaksistaan.

Fiktio on virtuaalitalli. Kaikki materiaali © Fiktio, ellei toisin mainita.