Morri menehtyi 24-vuotiaana omalla kotitallillaan luonnollisella tavalla. Ori oli jo muutaman päivän ajan antanut ymmärtää lähdön olevan lähellä ja niin ori nukahti 19.9.2009 tarhassaan.

RIP Sannin Mårran 19.9.2009

Tämä on virtuaalihevonen. This is a SIM-game horse.

Muistoissamme Sannin Mårran

rekisterinumero:
rotu, skp:
väri, merkit:
syntynyt, ikä:
käyttö:
kasvattaja:
omistaja:

saavutukset:
VH-37162
suomenhevonen, ori
punarautias, 159cm
26.08.2007, ikä (VHKR)
kouluratsu, ko vaativa B, re 60cm
Cecilié Stud
Milja, Fiktio

KRJ II, YLA2, SLA III
Jälkeläiset:

1. t. Fiktion Esteri, emä Fiktion Ilopilleri
2. t. Vaapukan Tuulia, emä Kaisan Syystatar
3. t. Vaapukan Hilla, emä Hilppa
4. o. Hämypuron Justus, emä Sannin Helmiäinen
5. o. Fiktion Velmu, emä Tuiskun Telmiina
6. o. Verneri VIL, emä Emilia 36
7. o. Meren Merkuriana, emä Viehättävän Villiriina

SLA heinäkuun tilaisuus
sh-o. Sannin Mårran
7-14-14-14-15-2 = 66 / SLA III
KRJ:n marraskuun tilaisuus
11. sh-o. Sannin Mårran 91p. / KRJ II
Rakennepisteet 16p.

Yleislaatuarvostelun tilaisuus (uusinta)
21. sh-o. Sannin Mårran 111p. / YLA2
30+32+26+23=111p

Sannin Mårran, tätä oria ei kuvaile kuin yksi ainoa sana, ja se on luottamus. Morri on hyvin luotettava ori, eikä sitä tarvitse pelätä ainakaan paljoa. Tammojen seurassa se saattaa välillä vähän innostua, mutta muuten on herrasmies. Tässä orissa on vain yksi vika, se on yhden ihmisen hevonen ja sillä kestää että se luottaa ihmiseen. Eikä tämän herran kanssa kannata ruveta tappelemaan, koska mikään kiltti suloinen shetlanninponi ei ole kyseessä, vaan kunnon jykevä suomenhevonen.

Hoitaessa ori on...no se voi kuvailla monella ei sanalla. Karsinassaan Morri on aika vikkelä kaveri ja se yrittää koko ajan päästä ihmisestä eroon pakenemalla sitä karsinassa. Paras vaihtoehto on että sen laittaa käytävälle kiinni, silloin se vain yleensä hirnuu toisille hevosille eikä tee muuta. Harjaus sujuu ongelmitta, vaikka se välillä sählääkin jalkojensa kanssa ja kun ne pitäisi nostaa ylös, niin orin kanssa saa joskus hieman tapella tästä. Varusteiden laitto sujuu myös ongelmitta, vaikka ori luimiikin ja katsoo ilkeästi satulan laittaessa, niin ei se mitään tee, kunhan vain tahtoo uhkailla.

Ratsuna ori toimii todella hyvin ja sen huomaa ulkoisestikkin että Morri on kouluratsu. Orin liikkeet ovat lennokkaat, mutta silti tasaiset ja herran selässä on helppo istua. Ratsastaessa oria, huomaa että se on jäykkä alussa ja ratsastajalta vaaditaankin melkoisesti taitoa saada ori muotoon ja kulkemaan kouluratsun tavoin. Ori on melkoisen itsepäinen koulua ratsastaessa että se vaatii hyvät avut ennenkuin suostuu tekemään mitään. Kokeneen ratsastajan kanssa ori toimii todella hyvin ja yrittää kilpailuissakin paremmin, tietysti on se ongelma että jos ori ei tunne ratsastajaa vaikka tämä olisikin kokenut niin Morrin itsepäisyys tulee uudelleen esiin. Esteitä orilla ei pahemmin mennä, koska niistä se innostuu hieman liikaakin ja esteen lähellä ei silloin kannata olla, siltä varalta että puomit sinkoavat sinne tänne. Maastossa ori toimii hienosti ja rauhallisesti, laukkapätkistä puhumattakaan. Ori nauttii laukata pelloilla ja pitkillä suorilla teillä jossa sille annetaan vapaat ohjat, vaikkakin vapaa laukkaaminen saakin sen hieman innostumaan.

Kilpailuissa Morri on hermostunut, koska uusia ja tuntemattomia hevosia on niin paljon ympärillä. Orilla on myös uskomattoman herkkä kuulo, tai ainakin niin luullaan, koska herra tuntuu säpsähtävän pientäkin asiaa kisapaikalla. Itse kilpailun alkaessa onneksi yleisö on hiljaa, joten suoritus menee hyvin melko usein. Jos ori tekee hyvän suorituksen kilpailuissa eikä pahoja vastuksia ole äärettömästi niin yleisö rupeaa taputtamaan (vaikkakin he taputtavat aina), niin silloin ori alkaa hieman epävarmaksi ja haluaa äkkiä pois paikalta jossa on meteliä äärettömästi. Onneksi se ei useimmiten näytä sitä, vaan menee reipasta käyntiä pois paikalta.
© Vibaja, kiitos!

  i. Rokkipoika
  KRJ II, SLA I, YLA2
  suomenhevonen
  punarautias, 159 cm
ii. Rempseä Runoilija
sh, 158 cm
iii. Suukotar
iie. Ritari Uljas
ie. Unelmaa
sh, 156 cm
iei. Kitsastelematon
iee. Raivotar

  e. Mirella POP
  KRJ III
  suomenhevonen
  rautias, 157 cm

ei. Mäksytin POP
sh, 158 cm
eii. Pintaliito
eie. Suometar
ee. Mantiina
sh, 151 cm
eei. Iso-Vilppu
eee. Wilhelmiina

Morrin isä Rokkipoika on pärjännyt upeasti este- ja koulukentillä ja jättänyt jälkeensä upeita varsoja. Yleislaatuarvostelussa ja kouluratsastuksen laatuarvostelussa ori on saanut toisen palkinnon. Suomenhevosten laatuarvostelussa peräti ensimmäisen. Rokkipojan isä Rempseä Runoilija (Roopena tunnettu) on oikea komistus kouluradoilla. Omistajallaan Petteri Pasasella Roope on selvästi tallin kuningas niin luonteeltaan kuin saavutuksiltaankin, vaikka ikääkään ei ole vielä paljoa kertynyt. Petterin silmäterä Roope omaa KTK-I-palkinnon, ja kilpailee pääosin Varsinais-Suomen alueen kouluratsastuskilpailuissa. Omalla alueellaan kouluratojen kunkkuna Roope on napannut kymmenen ykkössijaa ja lisää näyttää tulevan. Muita sijoituksia oriille on ehtinyt kertyä 6. Rokki on Roopen tähän-mennessä-ainut jälkeläinen. Roopen emä, Suukotar on upean värityksen omaava kouluratsastuspainotteinen suomenhevonen ja kantakirjattu aikanaan kolmannella palkinnolla. Suukotar nähtiin usein Pohjois-Lapin ratsastuskilpailuissa ja saavutti huomattavaa menestystä aikanaan myös sillä saralla. Roopen isä, Ritari Uljas on myös kouluratsastuspainotteinen puhdas suomenhevonen ja hyvin komea sellainen. Herra kantakirjattiin kolmannella palkinnolla ja kilpaili koko Lapin alueella kouluratsastustilastojen kärjessä. Suukottaren ja Ritari Uljaan omistaja Leena Mittilä vaikuttaa Inarin kunnassa jalostaen hyväluonteisia ja kyvykkäitä suomenhevosia kouluradoille. Yhteensä parivaljakolla löytyy 1-3-sijoituksia 40. e. Unelmaan sukuhaara sisältää taas esteratojen ehdottomia ykkösiä, joten Rokilla on loistavat mahdollisuudet sekä koulu- että esteratojen valloitukseen. Unelmaa itse on Varsinais-Suomen alueella 6 voittoa ja 7 sijoitusta kerännyt estehai, luonteeltaan rempseä neiti. Unelmaa on palkittu Varsinais-Suomessa suomenhevosten estetaitajaksi 2007. Rokki on myös Unelmaan ensimmäinen jälkeläinen. Unelmaan vanhemmista Kitsastelematon oli huimat 120 cm ratana hyppäävä esteori, kantakirjattu KTK-I ja palkittu monesti koko Suomen alueella kilpailujen voittajaksi. Sijoituksia Kitsastelemattomalla on saavutettu huimat 30, joista voittoja 18. Rokin emänemä Raivotar oli aikanaan Pohjois-Karjalassa Lappeenrannan ympäristössä mainetta niittänyt tamma komealla mustalla värityksellään. KTK-III-palkittu tamma saavutti alueellaan 13 sijoitusta.

Morrin emä Mirella POP on kaunis rautias tamma. Luonteeltaan tamma on kiltti. Se on taitava kouluratsu ja onkin palkittu kouluratsastuksen laatuarvostelussa kolmannella palkinnolla. Morrin lisäksi Ellalla on jälkeläisiä neljä. Ellan isä, Mäksytin POP, on myös Miikka Remulan kasvatti, ja näin ollen sen kasvua, kehitystä ja koulutusta on seurattu kyseisen suomalaisen suomenhevoskasvattajan tallilla alusta alkaen, selvin suuntaviivoin. Jo nuorena varsana Mäksyn koulusuuntaus oli selvä, olivathan sen vanhemmat kovin kuuluisia kouluratsastustaidoistaan, mutta eipä arvattu, että Mäksytin POP vielä löytyisi Suomen kouluratsujen kärkikahinoista. Komean rautias Mäksy voitti parhaina vuosinaan kolmet kansallisen tason kilpailut, ja kantakirjattiin toisella palkinnolla vuotta ennen Ellan astutusta. Mäksyttimen isä, Pintaliito, oli myöskin kouluratsastuksen taitaja ja voitti Remulan isän ohjastamana Etelä-Suomen läänin alueella viidet isommat kilpailut luokassaan. Mäksytin POPin emä, Suometar kantakirjattiin ensimmäisellä palkinnolla, ja oli aikanaan itäisessä Suomessa kova sana kouluratsastuksen osalta. Ellan emä Mantiina on kantakirjattu kolmannella palkinnolla ja on kilpaillut Suomessa kouluratsastuksen saralla sijoituksin I-III, tuontinsa jälkeen. Mantiina on tuonti rajantakaisesta Karjalasta, jossa entisillä Suomen kukkuloilla vielä suomenhevosia kasvattaa vanha leski, Rejeskaja Mäntylä. Mäntylän kasvatusperiaatteilla saadaan edelleen aikaan erittäin hyväluonteisia hevosia, eikä Mantiinan suvussa ole mitään moitittavaa. Mantiinan isän, Iso-Vilpun, tarina jäi vähän auki tuonnin yhteydessä, mutta papereista selvisi myöhemmin orin saavuttaneen kantakirjauksessa II-palkinnon ja olleen kouluratsastuspainotteinen. Myös Mantiinan emästä saadut tiedot olivat melko suppeita, mutta silti laajempia kuin Iso-Vilpun. Wilhelmiina oli ilmeisesti aikanaan koko Karjalan kaunein ja hyvärakenteisin suomenhevostamma, ja niinpä Wilhelmiina oli kantakirjattu ensimmäisellä palkinnolla. Lisäksi hienon kouluratsastusuransa sivussa tamma oli kerännyt arvostusta näyttelysijoituksillaan.

Kiitoksia Viivi L.:lle Murun vanhempien suvun selvityksistä!

Parhaimmat kilpailutulokset

Sijoituksia yhteensä 35, joista 4 on voittoja.
Morri on jäänyt ansaitulle kilpailueläkkeelle huhtikuussa 2008.

05.04.2008 Helppo A KRJ-kouluratsastus Unafraid 1/40
30.03.2008 Helppo C KRJ-kouluratsastus Fiktio 10/163
30.03.2008 Helppo A KRJ-kouluratsastus Fiktio 2/158
26.03.2008 Vaativa B KRJ-kouluratsastus Keskiviikko 7/103
26.03.2008 Vaativa B KRJ-kouluratsastus Baked Apple 4/28
04.02.2008 Vaativa B KRJ-kouluratsastus Vaapukka 4/40
04.02.2008 Helppo A KRJ-kouluratsastus Vaapukka 1/40
04.02.2008 Helppo B KRJ-kouluratsastus Vaapukka 3/40
04.02.2008 Helppo B KRJ-kouluratsastus Vaapukka 3/40
04.02.2008 Vaativa B KRJ-kouluratsastus Vaapukka 4/40
29.01.2008 Vaativa B KRJ-kouluratsastus Mawar Stud 9/112
26.01.2008 Helppo A KRJ-kouluratsastus Liason 9/137
23.01.2008 Vaativa B KRJ-kouluratsastus Ciar Dressage 6/45
22.01.2008 Helppo B KRJ-kouluratsastus O' Polo 5/40
22.01.2008 Helppo A KRJ-kouluratsastus O' Polo 5/40
22.01.2008 Helppo C KRJ-kouluratsastus O' Polo 5/40
22.01.2008 Vaativa A KRJ-kouluratsastus Keskiviikko 10/112
18.01.2008 Helppo B KRJ-kouluratsastus Kadotettu 3/155
16.01.2008 Helppo A KRJ-kouluratsastus Ristiriita 7/105
12.01.2008 Helppo C KRJ-kouluratsastus O' Polo 6/40
12.01.2008 Helppo B KRJ-kouluratsastus Evergrey 6/52
08.01.2008 Vaativa B KRJ-kouluratsastus Te Adoro Estate 1/53
06.01.2008 Vaativa B KRJ-kouluratsastus Te Adoro Estate 2/47
22.12.2007 Helppo C KRJ-kouluratsastus Southern E Arabs 2/30
19.12.2007 Helppo B KRJ-kouluratsastus Rowea 5/53
17.12.2007 Vaativa B KRJ-kouluratsastus Aweia 10/143
17.12.2007 Helppo A KRJ-kouluratsastus Aweia 10/113
16.12.2007 Helppo A KRJ-kouluratsastus Silfran Ponyriders 5/44
14.12.2007 Helppo B KRJ-kouluratsastus Bronn 2/35
12.12.2007 Helppo A KRJ-kouluratsastus Tumpela 1/40
12.12.2007 Helppo B KRJ-kouluratsastus De Duivel 7/92
12.12.2007 Helppo C KRJ-kouluratsastus De Duivel 3/74
12.12.2007 Helppo A KRJ-esteratsastus Kenton Ponies 3/40
07.12.2007 Helppo B KRJ-kouluratsastus KK Kimakka 5/119
29.11.2007 Helppo B KRJ-esteratsastus Fiktio 5/84


Kuvista kiitokset Laura R.:lle!