muistoissamme

Tämä on virtuaalihevonen. This is a SIM-game horse.

La Vida

La Vida menehtyi 28.12.2010 lähes 21 vuoden iässä.


© KK, kiitos! Klikkaa suuremmaksi. Alempana lisää kuvia.

virallinen nimi (rekno): La Vida (VH-66171) painotus: kouluratsastus
rotu, skp: trakehner, tamma koulutustaso: ko grand prix, re 80cm, me 70cm
väri, säkäkorkeus: mustanruunikko, 161cm kasvattaja: tuntematon
syntynyt: 03.04.2009, ikä (4v. 03.08.2009) omistaja: Milja, Fiktio
Meriitit:
- KTK III
- Supreme

La Vida, tutummin Vida on perusreipas ja mukava, mutta omalla tavallaan myös omaperäinen tamma. Vida on monen suosikki, tammasta löytyy paljon hyviä ja huonoja puolia, mutta erityisesti tammassa rakastetaan sen kiltteyttä. Vidan huonoihin tapoihin kuuluisi pieni itsepäisyys, vaikka tamma onkin pohjimmiltaan kiltti osaa Vida olla myös itsepäinenkin. Tamma on melko monipuolinen luonteeltaan ja aivan oma persoonansa, tammaa on melko vaikea verrata mihinkään muuhun tallin hevoseen, vaikka tosin samoja luonnepiirteitä löytyy muistakin hevosista. Emänsä tapaan Vida osaa myös vetelehtiä, tamma on kuin tuuliviiri - sen mieliala muuttuu useasti ja välillä tamma on reipas ja välillä äärimmäisen laiska. Taluttaessa Vida kävelee reippaasti vierellä, tilaisuuden tullen tamma voi nappaista nopeasti ruohotupsun, mutta ei ryntäile kuitenkaan sinne tänne.

Hoitaessa Vida on melko mukava. Tamma nauttii eniten ulkona harjauksesta, karsinassa tamman mielestä on jotenkin ahdas olla ja Vida tuntee siellä olonsa epämukavaksi. Käytävällä tamma on myös mielellään, mutta loppujen lopuksi ulkoilma vie aina voiton. Vidan tapana ei ole liiskata hoitajan varpaat tai pyöriä sinne sun tänne. Höpsö se silti osaa olla ja samalla mielettömän utelias. Kaviot Vida nostaa ongelmitta ja niiden putsauksessa ei ole mitään ongelmaa. Vida pitää rapsuttelusta ja kaikenlaisesta puunauksesta - huomiotakin tamma rakastaa, mutta kohtuudella. Ihailijajoukot on ihan okei, mutta jos ympärillä pyörii miljoona ihmistä ei se ole enää tammastakaan kivaa. Vida pitää erityisesti pään harjauksesta, jolloin tamma laskee mieluiten päänsä hoitajan syliin. Varusteiden kanssa ei ole suurempaa ongelmaa, hiukan tamma pullaa vaan vyön kiristyksessä. Pesuboxissa Vida osaa käyttäytyä asiallisesti, vaikkei kovasti pidäkkään vedestä.

Ratsastaessa Vida on perusreipas, toisinaan hiukan laiskakin. Vida on melko herkkä, ei kuitenkaan äärimmäisen. Sen verran kuitenkin, ettei tamma pidä liiallisesta suusta nykimisestä ja kauheasta kylkien runnomisesta. Vida on melko osaava kouluhevonen, tamma tekee koulukiekurat mielellään, vaikka työnjälki on hiukan parempaa kilpailuissa, jolloin Vida yrittää miltein tosissaan. Tamma tarvitsee rauhallisen ja osaavan ratsastajan. Vida ei pidä vaihtelevista ratsastajista, mieluiten tamma tottuisi siihen yhteen, jonka kanssa sitten pääsisi pitkälle. Jos taas viikossa käy monta ratsastajaa alkaa jo tamman pää mennä sekaisin. Vida ei omaa pahoja tapoja, vaikka joskus innostuessaan saattaakin pukittaa pienesti. Raipasta tamma ei pidä melkein ollenkaan ja yleensä ratsastaja kyllä pärjää ilman raippaa. Kilpailuissa Vida tarvitsee huolellisen veryttelyn, sen verran että energiaa ei kuitenkaan paljoa kulu pois. © KK, kiitos!


© KK, kiitos! Klikkaa suuremmaksi.

Sukutaulu

      i. Hollow Life
      trak, evm
   ii. Noald GER
   trak, evm
   iii. Tresay GER
   iie. Delngha
   ie. Kaylium
   trak, evm
   iei. Blogwhine
   iee. Shipshots
      e. Duffy GER
      trak, evm
   ei. Rothashe
   trak, evm
   eii. Rantlether
   eie. Chatfire
   ee. Dastom GER
   trak, evm
   eei. Daresspol
   eee. Awertia

Ei ole epäilystäkään keneltä Vida on perinyt upean syvän värityksensä. Hollow Life on Vidan kanssa lähes kopioita, vaikka ironista kyllä, Hollow Life on tamman isä. Yleispainotteinen oriherra on vielä tänäkin päivänä monen "yleissuosikki", sillä hevonen keräsi melkoiset fanijoukot aktiivisena kilpailu-ura-aikanaan. Mikäs siinä, kyllähän vaativan tason kouluratsua ja reilusti yli metriä hyppäävää KTK-I oria katsoo mielellään, vieläpä kun se on niin hyväluontoinen. Hollow Life on hevonen, jolla tuntuu olevan kaikki kohdallaan, mistä johtuu sen suosio myös jalotusorina. Kuitenkaan orilla ei ole Vidan lisäksi kuin viisi varsaa mikä johtuu luultavasti omistajan pihdistä luonteestaa. Onko tuo sitten edes huono asia.

Noald GER on kansainvälisellä tasolla menestynyt saksalaisori, joka onkin hieno nimi kenen tahansa hevosen sukutaulussa. Grand Prix- tason kouluhevonen on komea 167 senttinen ja väritykseltään musta. Se on saanut kiitosta myös kantakirjahevosena KTK-II palkinnolla. Kilpamenestyksestään se ei juuri ole kiitosta saanut eikä jalostusurakaan ole auennut, vaikka se on sitäkin kovempi kilpahevonen ja menestynytkin vielä. Omistaja on tämänkin tien valinnut, kaikista huippuhevosista ei kuitenkaan haluta maankuuluja tähtiä ja parempi niin. Nimi pysyy vaikeasti tavoiteltavana mutta sitäkin arvostetumpana.

Kolmannen polven herrasmiesori Tresay GER oli lähes 170 cm korkea lihaskimppu joka menehtyi vanhuuteen. Pitkän elämänsä aikana ori koki monia voitokkaita hetkiä jotka toivat sille nimeä, mainetta ja mammonaa kilpa- ja siitoshevosena. Tresayn bravuurilaji oli kouluratsastus jota se taitoikin Intermediate-tasolle asti. Noaldin emä Delngha on vähän tuntemattomampi tapaus, hieno kouluhevonen hänkin, mutta ei koskaan saavuttanut niin paljon meriittejä kuin varsansa tai sulhonsa. Delngha todettiin kuitenkin erinomaiseksi periyttäjäksi ja siitähän kertoo sen erinomaisesti pärjänneet varsat, Naoldinhan on oikein hyvä esimerkki.

Isänemä Kaylium on kouluratsastuksen sijaan haka valjakkohevosena. Kummemmin tamma ei ole kisoja kiertänyt, mutta lahjat on huomattu ihan kotitallilla ja erilaisissa pikkutapahtumissa missä neiti on kyytiä pienellä vastapalkalla antanut. Vaunujen edessä hyvin rauhallinen, samoin hoitaessa ja muuten käsiteltäessä, mutta ratsuna vaatii taitoa ja tasapainoa. Keskittymisen herpaantumista ei juurikaan sallita ellei halua treenin menevän aivan päin mäntyä. Ratsuna siis haastava, vaikka muuten kaikin puolin kultainen hevonen. Kayliumilla ei ole Hollow Lifen lisäksi juurikaan varsoja.

Blogwhine oli kaikinpuolin toimiva yleishevonen joka kuitenkin omasi orimaisen vaikean luonteen ja viihtyi siten useamman omistajan luona. Ori syntyi siitostallilla Saksassa koulupainotteisesta suvusta, Blogwhine oli lahjakas siis kouluratsastuksessa ja sen lisäksi myös valjakkohevosena. Hevosen vaikea luonne kierrätti sitä ympäri Saksan siittoloita kunnes se lopulta kymmenvuotiaana päätyi yksityisomistajalle jonka luota ori löysi myös rauhan loppuelämäkseen. Kapasiteetikas hevonen kantakirjattiin II-palkinnolle ja toipa se myös voittoja vaativista luokista. Blogwhinen morsian, Kayliumin emä Skipshots tunnettiin erinomaisena perittäjänä. Paljoa tammasta ei ole tietoa, paitsi että se oli lahjakas kouluhevonen eikä rakenteeltaankaan turha puhumattakaan kiltistä luonteesta. Varsoja Kayliumin lisäksi oli vain muutama hassu jotka eivät ikinä kuitenkin valinneet tähtien tietä.

Vidan emä Duffy GER on GP-tason kouluratsu joka ei jätä ketään kylmäksi myöskään rakenteeltaan. Kantakirjatamma on tienannut tililleen myös voittoja kansainvälisistä koulukisoista. Kapasiteettiahan löytyy, onhan tamman suvussa myös olympiaratsuja. Duffy ei ole missään elämänsä vaiheessa ollut siitostamma, vaan enemmänkin omistajansa yksityinen kilpahevonen joka on jättänyt vain jalanjälkensä tähän maailmaan. Duffy asuu yhä syntymätallillaan Saksassa yksityisen kilparatsastajan omistuksessa. Tamman tallikaverina asuu kaksi vuohta sekä ylisyönyt tallikissa, joten tammalla on myös hyvin johtava asema - onhan se lähes aina ollut kotitallinsa ainoa hevonen. Duffy on siis luonteeltaan hieman vastarannankiiski, mtuta ei mikään mahdoton tapaus.

Rothashe on kansainvälisesti koulukisoissa menestynyt hevonen jolta ei kunniamainintoja puutu. KTK-I palkittu ori on ratsastettu useita kertoja Grand Prix- luokkien voittoihin. Rothashe on hyvin haluttu nimi trakehnersuvuissa, myös useita jälkeläisiä löytyy joista hyvin harva on yltänyt isänsä tasolle, liekö kukaan ainakaan kerännyt nimeä yhtä paljon. Rothashe onkin legendahevonen jonka mainetta ei kukaan voi sivuuttaa. Ori elää yhä viettäen eläkepäiviä Etelä-Saksassa. Vanhuus kuitenkin vaivaa jo sen verran, että moni tulee kaukaakin jo hyvästelemään maankuulua oria. Ainahan ori on saanut nauttia huomiosta ja niin se tekee nytkin - viimeiseen asti.

Rantlether ei ole hänkään mikään turha hevonen vaikkakaan ei silti poikaansa verrattavissa. Koulupainotteinen kantakirjaori omaa II-palkinnon ja hienon luonteen jota ei voi rinnastaa juuri mihinkään. Rantlether oli sellainen kaikkien suosikki joka kiersi monissa tapahtumissa esittäytymässä valjakkohevosena. Oria käytettiin myös monilla käytännön luennoilla hienon käytöksensä takia. Chatfire on myös koulupainotteinen ratsu. Grand Prix- tasolla myös voittoratoja suorittanut tamma on menestynyt myös näyttelyissä, kantakirjaan sitä ei koskaan viety, vaikka se varmasti siellä olisikin menestynyt vähintään II-III palkinnolla. Chatfire ei ole Rothasen lisäksi varsonut kuin kaksi muuta.

Dastom GER on Duffy GER:in nykyisen omistajan entinen hevonen. Rothashe kuoli Duffyn varsomisen jälkeiseen komplikaatioon. Ennen traagista ja kaikkia järkyttänyttä kuolemaansa kuvankaunis ja ystävällisen luontoinen tamma kantakirjattiin Saksassa II-palkinnolle ja hetipä se saada nimeä myös koulupainotteisena kilpahevosena. Ennen Duffya Dastom varsoi kaksi muuta varsaa, joten oli yllätys, että tämä tuotti tällaisia ongelmia. Dastomista jäi sen asuttamaan saksalaiseen pikkukylään hyvät muistot; kilparuusukkeet ja valokuvat takanreunuksella, hevosenkenkä tallin oven päällä ja lämmin läsnäolo.

Daresspol oli Rothashen tapaan vahva persoona. Rantlether oli koulupainotteinen kantakirjaori, joka ei kuitenkaan lähtenyt uratielle, vaan oli enemmän saksalaisen tuppukylän suosikkihevonen. Rantlether oli väritykseltään musta ja säkäkorkeutta löytyi huimat 169 cm mikä teki siitä kovin näyttävän. Luonteeltaan kuitenkin heiman haastava ori jäi kaikkien sydämmeen. Awertia on kaikin puolin hieman tuntemattomampi hevonen, joka ei koskaan saavuttanut juuri mitään mainittavaa. Ruunikko tamma asutti yksityistallia ja toimi lähinnä harrasteratsuna. Dastom GER:in lisäksi tamma on varsonut muutaman muunkin varsan, joista ei ole suurempaa tietoa maailmalla. Myöskään Awertian suvusta ei ole tietoa sen enempää, kuin että se on puhtaasti saksalainen. Sukuselvitys © Cery 2009

Jälkeläiset

trak-t. Sateen La Diva isä Draven GER rotu-skp. Hevosen Nimi isä Hevosen Nimi
trak-o. Sateen Silence Z isä Sun Seeker rotu-skp. Hevosen Nimi isä Hevosen Nimi
trak-t. Sateen San Vida isä San Barbados rotu-skp. Hevosen Nimi isä Hevosen Nimi

Kilpailutulokset

54 KRJ-sijoitusta + 0 CUP-sijoitusta

08.09.2010, Forwice, Grand Prix > 3/50
06.09.2010, Forwice, Grand Prix > 6/50
15.09.2010, Haavelaakso, Grand Prix > 7/50
12.09.2010, Mörkövaara, Vaativa B > 3/50
09.09.2010, Mörkövaara, Vaativa B > 2/50
09.09.2010, Mörkövaara, Vaativa B > 4/50
07.09.2010, Rätvänä, Grand Prix > 1/50
06.09.2010, Kingston Gård, Grand Prix > 3/40
04.09.2010, Västerby, Grand Prix > 5/97
03.09.2010, Corona Dressage, Grand Prix > 3/30
01.09.2010, Regazza, Grand Prix > 3/50
01.09.2010, Zurück, Grand Prix > 4/30
03.09.2009, Sadelampi, Grand Prix > 3/30
03.09.2009, Sadelampi, Grand Prix > 1/30
03.09.2009, Sadelampi, Grand Prix > 3/30
04.09.2009, Sadelampi, Grand Prix > 4/30
04.09.2009, Sadelampi, Grand Prix > 2/30
05.09.2009, Sadelampi, Grand Prix > 2/30
06.09.2009, Sadelampi, Grand Prix > 2/30
06.09.2009, Sadelampi, Grand Prix > 4/30
06.09.2009, Sadelampi, Grand Prix > 4/30
07.09.2009, Sadelampi, Grand Prix > 5/30
07.09.2009, Sadelampi, Grand Prix > 4/30
07.09.2009, Sadelampi, Grand Prix > 5/30
07.09.2009, Sadelampi, Grand Prix > 1/30
07.09.2009, Sadelampi, Grand Prix > 4/30
08.09.2009, Sadelampi, Grand Prix > 2/30
08.09.2009, Sadelampi, Grand Prix > 1/30
09.09.2009, Sadelampi, Grand Prix > 4/30
10.09.2009, Sadelampi, Grand Prix > 3/30
10.09.2009, Sadelampi, Grand Prix > 1/30
10.09.2009, Sadelampi, Grand Prix > 3/30
11.09.2009, Sadelampi, Grand Prix > 4/30
11.09.2009, Sadelampi, Grand Prix > 5/30
12.09.2009, Sadelampi, Grand Prix > 1/30
12.09.2009, Sadelampi, Grand Prix > 2/30
13.09.2009, Sadelampi, Grand Prix > 5/30
13.09.2009, Sadelampi, Grand Prix > 2/30
13.09.2009, Sadelampi, Grand Prix > 1/30
14.09.2009, Sadelampi, Grand Prix > 5/30
16.09.2009, Sadelampi, Grand Prix > 5/30
17.09.2009, Sadelampi, Grand Prix > 3/30
19.09.2009, Sadelampi, Grand Prix > 4/30
20.09.2009, Sadelampi, Grand Prix > 5/30
20.09.2009, Sadelampi, Grand Prix > 1/30
20.09.2009, Sadelampi, Grand Prix > 3/30
21.09.2009, Sadelampi, Grand Prix > 4/30
21.09.2009, Sadelampi, Grand Prix > 5/30
22.09.2009, Sadelampi, Grand Prix > 1/30
23.09.2009, Sadelampi, Grand Prix > 4/30
23.09.2009, Sadelampi, Grand Prix > 1/30
23.09.2009, Sadelampi, Grand Prix > 2/30
26.09.2009, Sadelampi, Grand Prix > 4/30
26.09.2009, Sadelampi, Grand Prix > 4/30

Valmennukset ja päiväkirjamerkinnät

14.07.2009 - La Vida varsoi tänään upean tumman tammavarsan, Sateen La Divan. La Vida astutettiin lähes vuosi sitten Skurvashin upealla tummanruunikolla trakehneorilla, Dravenillä. Draven on palkittu kouluratsastusjaoksen laatuarvostelussa ensimmäisellä palkinnolla sekä yleislaatuarvostelussa toisella palkinnolla. Orilla on La Divan lisäksi 7 rekisteröityä jälkeläistä. La Diva on jäämässä kotiin äitinsä seuraksi ja tullaankin näkemään niin kilparadoilla kuin näyttelyissä.

23.08.2009 - Viimeisimmän varsan jälkeen vein La Vidan suoraan siemennettäväksi Rowland Trakehnersiin heidän upealla orilla Sun Seekerillä. La Vida varsoikin tänään upean orivarsan joka nimettiin Sateen Silence Z'ksi. Silence Z on isokokoinen orivarsa ja matkaakin Kaisan hoiviin heti vieroituksen jälkeen. Ori tullaan näkemään niin kilparadoilla kuin jalostuksessakin hieman vanhempana.

08.09.2009 - Pidin tänään näyttelyt omalla tallillani ja ilmoitin tietysti La Vidan mukaan arvosteltavaksi. Tamma olikin luokkansa toinen saaden maininnan BIC. La Vida käyttäytyi erittäin hienosti ja tulemmekin vielä käymään monissa näyttelyissä, keräten ainakin kantakirjaukseen oikeuttavat palkinnot.

18.09.2009 - Tänään syntyi La Vidan kolmas varsa, tamma tällä kertaa. Tyttö nimettiin Sateen San Vidaksi, saaden osan nimestään isältänsä ja osan äidiltänsä. San Vidan isä onkin Siirin upea ruunikko-ori San Barbados jolla on upea tulevaisuus edessään. Ori on kantakirjattu toisella palkinnolla, erittäin hyvin pistein. San Vida on jo varattu riolle Roxburyyn.

26.09.2009 - La Vidan kanssa on kilpailtu vain tallin omissa kouluratsastuskilpailuissa, ja hyvällä menestyksellä! Tamma sai tänään esiintyä kahdessa Grand Prix-tason luokassa ja tuli kummassakin neljänneksi. Tähän on hyvä lopettaa kilpaileminen ainakin hetkeksi, tulevaisuuden suunnitelmissa on kyllä vielä porrastetuissa kilpailuissa käyminen.

15.10.2009 - La Vida kantakirjattiin tänään hevostammojen kantakirjaan kolmannella palkinnolla! Tulos olisi voinut olla parempikin, mutta tähän on tyydyttävä. Tänään palkittiin myös La Vidan kummatkin tammavarsat, Sateen San Vida & Sateen La Diva kummatkin pääsivät kolmannella palkinnolla kantakirjaan. La Vidan kanssa ollaan käyty parissa näyttelyssä. 1.10 tamma oli koko näyttelyn paras hevonen ja saikin tittelin BIS ja 10.10 olimme luokkamme kolmansia ja La Vidalle myönnettiin maininta BIC.

20.10.2009 - kouluvalmennus, valmentaja: bill
Vida näytti siltä, että uskoi omistavansa Euroopan kun teitte alkuverryttelyä tamman kanssa. Jo alussa työskentely näytti mainiolta: kulmiinkin menitte melkein pikkutarkan varmasti. Kun aloitimme itse harjoituksen, jonka aiheena oli tänään saada hieman taivuteltua tammaa ja mahdollisesti koettaa myös laukkatyöskentelyä, Vida oli jo hienosti allasi ja muodossa. Välillä muoto kuitenkin pääsi karkaamaan hieman pitkäksi, eikä sinulla ollut enää niin hyvä ote tammaan. Teimme paljon avo- ja sulkutaivutuksia. Välillä otteesi tammasta tuntui "kirpoavan", eikä se toiminut enää niin hyvin kuin hetki sitten. Välillä Vida esitti suorastaan täydellisiä välähdyksiä, muttei selvästikään jaksanut keskittyä koko aikaa yhteen hommaan. Ratsastit tammaa kuitenkin tarpeeksi tarmokkaasti ja osasit välttää sen sudenkuopat - tietenkin koska tunnet sen niin hyvin. Teimme muutamia harjoituksia laukanvaihtojen ja laukkapiruettien saralla lopuksi. Laukanvaihdot vaikuttivat hieman huolimattomilta, mutten osaa sanoa kumpi teistä oli siihen enemmän "syyllinen". Laukkapirueteissa tuli loppua kohden tahtirikkoja ja koska Vida näytti siltä, ettei ollut enää yhteistyöhaluinen, päästin teidät tekemään loppuverryttelyä.

25.11.2009 - Ja taas on kaksista näyttelyistä tullut tulokset. 17.10 saimme BIC maininnan omista näyttelyistämme Anetelta ja tänään myöskin omissa näyttelyissämme samaiselta tuomarilta saman palkinnon. Vielä odotellaan viimeistä BIS-palkintoa jotta saamme arvonimen. En usko, että sen saaminen vie kauaa.