virtuaalinen suomenhevostalli

Lakean Lumimarja

† 26. toukokuuta 2013

img
rotu, sukupuolisuomenhevonen, tamma
väri, säkäkorkeusvoikko, 151 cm
synytynyt05.10.2010, 31-vuotias (4v. 03.02.2011)
osaaminenko: Helppo A, re: 60 cm
rekisterinumeroVH11-018-0217
kasvattajaLakea
omistajaMilja, Fiktio (VRL-00692, FIKT1457)
  
saavutuksetYLA2, KRJ-II, SLA-II

Tämä on virtuaalihevonen. This is a sim-game horse. Sivuilla olevat tiedot eivät liity mitenkään kuvissa olevaan hevoseen! Kuvat © kasvattaja

Mimmi on kerrassaan ihastuttava, tutkaillaampa tammaa mistä kulmasta tahansa. Sen kauniissa päässä komeilee suuri veikeä läsi ja karvapeitteen värikin eroaa erikoisuudellaan, saahan neiti sentään olla Fiktion ensimmäinen voikko suomenhevostamma. Ennestään tallissa komeilee kuitenkin yksi voikko suokkiori. Tamman vanhemmat ovat kumpanenkin oikein miellyttäviä luonteeltaan ja hienoja uutta sukupolvea edustavia hevosia.

Käsiteltävyydeltään Mimmi on aina ollut todella helppo. Se kohtaa kaikki haasteet iloisin mielin ja korvat hörössä. Korvat painuvat kiinni niskaan todella, todella harvoin. Vaikka tamma ei aina heti hoksaisikaan jotain asiaa, se yrittää aina parhaansa mukaan miellyttää. Mimmillä on myös taito piristää ihmistä, vaikkei se mitään erikoista tekisikään. Pelkä tamman läsnäolo voi usein auttaa unohtamaan murheet. Tamman hoitaminen on helppoa kuin heinänteko, se vain keskittyy nauttimaan, joten hoitajan ei tarvitse kuin hoitaa hommansa. Mimmin on myös suuri veden ystävä, mikä tarkoittaa, ettei se pane pahitteeksi, vaikka joutuisikin pesulle.

Ratsuna tamma on herkkä ja kuuliainen, mutta ei kovinkaan oma-aloitteinen. Näinollen ratsastajan täytyy tehdä enemmän töitä, olla tarkkana ja tietää mitä on tekemässä, sillä toisinaan vähäinenkin herpaantuminen saa Mimmin hämmentymään. Kouluratsastus luistaa paremmin, sillä esteet tietävät vielä ylimääräistä työtä. Tamma ei edes ole kovin innokas hyppääjä, vaikka isänsä pääasiassa esteratsu onkin. Maastoilusta se sen sijaan nauttii, sillä siellä ei juuri ajatukselle tarvitse antaa sijaa, vaan voi vain rauhassa köpötellä eteenpäin. Maastoilua harrastammekin siis rentoutumismielessä mahdollisimman usein, kun kentällä väännetään tiukasti koulua.

Uudet ympäristöt, eläimet ja ihmiset eivät saa Mimmiä hämilleen, vaan tamma on hyvin innokas tutustumaan kaikkeen uuteen. Kilpailuissa pieni jännitys on vain hyväksi niin tasaisen varmalle neidille, sillä siitä saadaan vähän potkua suoritukseen. Lastaus sujuu käden kääntessä ja matkustajana Mimmi on mitä rauhallisin. Kotipuolessa käyvän vakioeläinlääkärimme kanssa se tulee hyvin toimeen, eikä kisapaikoillakaan tarkastuksissa ole uusien tuttavuuksien kanssa mitään sattunut.Sukuselvitys

i. Turon Tykki
trt, 147,5 cm
ii. Urhoturo rt, 149 cm iii. K.U. Kesälli rt
iie. Pertin Flikka trn, 157 cm
ie. Raitaliisa prt, 152 cm iei. Makkerin Miika rn, 163 cm
iee. Tuuletti
e. Kanervan Riimittelijä
vkk, 159 cm
ei. Elämänilo vkk, 156 cm eii. Jepsaus rn, 156 cm
eie. Ilomieli vrt, 151 cm
ee. Lentävä Suvituuli rt, 142 cm eei. Tulen Lentäjä rt, 143 cm
eee. Suvi trt, 142 cm

isälinja - Kermaviili     emälinja - Kanervan Riimittelijä

i. Herasilmäinen Turon Tykki on todellinen herrasmies. Kilpaillut se on niin esteillä, koulussa, kuin valjakkoajossakin, mutta enimmäkseen esteillä. Suht pienestä koostaan huolimatta se hyppää ratana 110cm. Tulevaisuudensuunnitelmiin kuuluu laatuarvostelu estepuolella. Nelivuotiaana se on saanut toisen palkinnon suomenhevosvarsojen arviointitilaisuudessa. Mimmin lisäksi oriilla on kolme jälkeläistä, joista yksi on Mimmin täysveli.

ii. Urhoturo oli oikein sympattinen, suht pienikokoinen herra. Laumassa se ei oikein pärjännyt, vaan jäi aina nokkimisjärjestyksessä viimeisten joukkoon. Kilpauraansa ori aloitteli raveissa, mutta useiden laukalle rikkoontuneiden kisojen jälkeen se myytiin kotiin, jossa se pääsi ratsuhevosen hommiin. Uusia asioita ei ihan nopeasti opittu, mutta näytti pitkän uurastuksen jälkeen taitonsa esteradoilla. Ori astui ainoastaan yhden tamman.

iii. II-palkinnolle kantakirjattu K.U Kesälli ei ollut ehkä käsiteltävyydeltään miellyttävä, mutta ravurina se oli voittamaton. Voimaa, rohkeutta ja voitontahtoa löytyi roppakaupalla ja ne myös olivat piirteitä, joidenka vuoksi sitä ei oikein kunnolla saatu aisoihin hoitotilanteissa tai muuten käsiteltäessä. Luonne pelotteli jonkin verran tammanomistajia olemaan käyttämättä tätä oria, mutta lukuisia jälkeläisiä sillä kuitenkin on.

iie. Iloinen ravuritamma Pertin Flikka oli kaikkien rakastama. Toisinaan tamma pääsi vähän pulskaan kuntoon herkkuhimonsa takia, mutta menestyi hyvin raveissa. Kantakirjattavaksi sitä ei viety, mutta hyviä jälkeläisiä se on saanut ja ollut varsin suosittukin. Jälkeläisiä on nähty niin ravureina kuin ratsuinakin.

ie. Koko ikänsä ratsuna toiminut Raitaliisa oli erinomainen yleishevonen. Mutkattoman ja uteliaan tamman kanssa sattui ja tapahtui, mutta pohjimmiltaan se oli hyväluonteinen ja kiltti. Ratsastuskoululle muutettuaan se ei enää paljoa töitä tehnyt, mutta oli yksi talliväen suosikeista. Kenttäratsastuksessa ja esteillä se kilpaili jonkin verran. Varsoja Lissu sai kolme.

iei. Makkerin Miika on ravisukuinen ja itsekin nuoruusvuosina ravannut, mutta melko nuorena se pääsi jo ratsun hommiin. Ravitaustansa takia oria kummasteltiin sen kilpaillessa kouluratsastuksessa. Hyvin sujunut ura katkesi kuitenkin vaikeaan ähkyyn, jonka jälkeen ori toimi harrasteratsuna. Aikanaan Miika ruunattiin, mutta tätä ennen se astui kaksi tammaa.

iee. Tuuletti on ravi-ihmisen kasvattama, mutta ratsuksi sitä kaavailtiin jo pienestä pitäen ja vieroituksen jälkeen se matkasikin uudelle omistajalle. Syvä luottamus omistajan ja tamman välillä oli ihailtava. Vaikka se olikin kiltti ja ahkera, sai tamman vilkkaus omistajansa toisinaan raivon partaalle. Kilpauransa se kävi koulu- ja esteradoilla ja kaikenkaikkiaan varsoi neljä suloista varsaa.

e. Kanervan Riimittelijä on Sindin kasvattama ja Lakean omistama voikko tamma. Tamma asusteli nuoruuden nican hoivissa talli-Serenissä. 159cm Riimittelijä on perusluonteeltaan kiltti ja vauhdikas. Neiti osaa käyttäytyä oikein hurmaavasti, mutta tarpeen vaatiessa mennään sellaista vauhtia, että formulakuskitkin jäävät kakkoseksi. Koulupainotteisen ratsun taidot yltävät Helppo A:n radoille ja rataesteinä ylittää 90cm. Kilpailumenestystä on haettu molemmista lajeista, mutta päätähtäimenä on kuitenkin kouluratsastuksen laatuarvostelu.

ei. Elämänilo nimenä ei aivan kuvaa tämän voikon orin luonnetta. Epiksi kutsuttu ori asustelee Etelä-Suomessa lämminverisiä täynnä olevassa ravitallissa. 156cm Eppi itse ei kuitenkaan ole ravuri, vaikka kärryjäkin ihan mielellään maastolenkeillä perässään veteleekin. Ravitallin omistajan vaimo on ostanut Epin itselleen kilparatsuksi. Perusluonteeltaan juro ja ilmeeltään korvat aina takaraivossa uhoavasti luimussa. Omaa kuitenkin hyvät kouluratsun ominaisuudet ja itsekin tästä touhusta pitää. Kouluradalla persoonasta kuoriutuu aivan uusi hevonen. Epi ei nuoruudessaan aivan parhaita lähtökohtia elämälleen saanut, joten vaatii nyt vanhempana säännöllisiä rutiineja ja tuttuja ihmisiä ympärilleen. Ori omaa terveen ja vankan rakenteen, mutta notkeuttakin löytyy. Kouluratsastuksessa kilpaillut lähinnä Helppo B ja Helppo A:ta, mutta muutama sijoitus löytyy Vaativa B:n puoleltakin. Kouluratsastuksen laatuarvostelussa palkittu toisella palkinnolla. Jälkeläisiä kaksi kappaletta.

eii. Jepsaus omaa hauskan nimen ja varsin hauska tapaus olikin. Väriltään ruunikko ja säkäkorkeudeltaan 156cm. Oria kutsuttiin viimeisessä kodissaan Sauliksi. Sauli lopetettiin 18 vuotiaan pitkän sairasloman päätteeksi. Jalkavaivalle ei selvää diagnoosia ja hoitoa löytynyt ja oli parempi päästää ori kivuistaan. Mahtava luonteinen, joka osasi persoonallaan hurmata. Koti vaihtui useamman kerran, mutta viimeisimmän ja pisimmän ajan vietti yksityistallissa hevosruunan, lammaslauman, pupujoukon ja pässin seurassa. Sauli teki näyttävästi hääajelukeikkoja ja talviriehoissa veti rekiajeluja. Sauli toimi myös omistajansa harrasteratsuna ja opettelivat yhdessä kouluratsastuksen saloja.

eie. Ilomieli asusteli elämänsä heikoissa olosuhteissa. Kaunis vaaleanrautias 151cm tamma vietti aikansa laiduntaen ja tarhaten. Vähäisestä käsittelystä huolimatta se oli ihmisystävällinen ja nöyrä. Omistaja huolehti perustarpeet, mutta siihen se jäikin. Kavioiden vuoleminen omistajalta sentään onnistui. Illalla sisälle ja aamulla ulos. Muutaman kerran on ratsastajaa kantanut selässään eikä tästä pahemmin ole välittänyt, mutta kärryjen vetäminen jäi huonommaksi kokeiluksi. Jälkeläisiä varsonut kymmenkunta.

ee. Lentävä Suvituuli on 142cm pientyypin edustaja, joka on väritykseltään rautias. Päätä koristaa tähti ja kapea piirto. Vasemmassa takajalassa on puolisukka. Tuuliksi kutsuttu tamma asustelee ratsastuskoulussa ja tekeekin myös pienimuotoisesti tuntiratsun töitä. Perusluonteeltaan ystävällinen ja hyvä tapainen. Ratsuna reipas ja energinen, mutta osaavan ratsastajan kanssa pehmeä ratsastaa ja sulavan näköinen. Koulutustaso yltää Helppo A:han, jossa kansallisella ja aluetasolla sijoituksia. Seuran koulumestaruutta hallinnut kahtena vuotena peräkkäin. Varsonut kaksi jälkeläistä.

eei. Tulen Lentäjän pienuus ei menoa estä. 143cm rautias ori on kerännyt huikean määrän menestystään ympärilleen. Parhaimpiin suorituksiin luetaan suomenhevosten laatuarvostelun ikäluokkansa paras titteli ja suomenhevosten koulumestaruudesta hopeasija. Tuukaksi kutsuttu ori omaa erittäin hienot ja irtonaiset liikkeet ja tietysti hyvän luonteen. Kantakirjattu kolmannella palkinnolla. Jälkeläisiä seitsemän.

eee. Suvi on myös pienhevonen ja säkäkorkeudeltaan 142cm. Tummanrautias tamma asustelee ratsastuskoulussa yksityishevosena, pienikokoisen naishenkilön omistamana. Omistussuhde on kestänyt varsaiästä lähtien, joten side heidän välissään on vahva. Yhdessä ovat opiskelleet ja valmentautuneet. Näppärä pikkutamma hallitsee Vaativa B:nkin tarvittavia taitoja. Omistajan ramppikuumeen seurauksena kilpailutausta jäänyt hyvin vähäiseksi. Kotitallin järjestämissä aluekisoissa sijoittunut Helppo A:ssa muutaman kerran. Kantakirjaan tamma ei päässyt, mutta saanut hyviä tuloksia match show näyttelyistä. Emän sukuselvitys © kasvattaja


Jälkeläiset

3 kpl: 3 oria, 0 tammaa

ori Fiktion Lumiryöväri s. 05.01.2011 isä Retueemeli
ori Fiktion Meriitti s. 18.09.2011 VIR MVA Ch, KTK-II, sijoituksia ratsastuskilpailuista isä Metsäkartanon Manaus
ori Fiktion Kiro s. 06.01.2012 sijoituksia ratsastuskilpailuista isä Moon Ärräpää

Kilpailutulokset

  57 KRJ-sijoitusta

24.04.2011 - KRJ - Katvusto - Helppo A - 4/40
23.04.2011 - KRJ - Katvusto - Helppo A - 6/40
22.04.2011 - KRJ - Katvusto - Helppo A - 4/40
22.04.2011 - KRJ - Katvusto - Helppo A - 2/40
22.04.2011 - KRJ - Fiktio - Helppo A - 2/50
21.04.2011 - KRJ - Fiktio - Helppo A - 6/50
20.04.2011 - KRJ - Derbyn Suomalaiset - Helppo A - 2/40
13.04.2011 - KRJ - Katvusto - Helppo A - 3/30
10.04.2011 - KRJ - Härdelli - Helppo A - 4/40
08.04.2011 - KRJ - Cecam Shetlands - Helppo B - 1/40
07.04.2011 - KRJ - Fiktio - Helppo B - 1/50
04.04.2011 - KRJ - Crash Ponies - Helppo A - 2/60
04.04.2011 - KRJ - Crash Ponies - Helppo A - 6/60
01.04.2011 - KRJ - Crash Ponies - Helppo A - 4/60
01.04.2011 - KRJ - Fiktio - Helppo B - 6/50
21.03.2011 - KRJ - Härdelli - Helppo C - 6/50
21.03.2011 - KRJ - KK Figure - Helppo B - 3/50
20.03.2011 - KRJ - KK Figure - Helppo B - 6/50
19.03.2011 - KRJ - Huvitus - Helppo B - 4/30
19.03.2011 - KRJ - Fiktio - Helppo C - 6/50
18.03.2011 - KRJ - Hengenvaara - Helppo C - 2/50
17.03.2011 - KRJ - Virtuaalitalli Dei - Helppo B - 1/50
16.03.2011 - KRJ - KK Figure - Helppo C - 2/50
15.03.2011 - KRJ - Mohikaani - Helppo C - 1/20
14.03.2011 - KRJ - Mohikaani - Helppo C - 2/20
14.03.2011 - KRJ - KK Figure - Helppo C - 3/50
13.03.2011 - KRJ - Agenhoff - Helppo C - 5/40
10.03.2011 - KRJ - Härdelli - Helppo C - 2/50
10.03.2011 - KRJ - Huvitus - Helppo C - 3/30
09.03.2011 - KRJ - Huvitus - Helppo C - 4/30
09.03.2011 - KRJ - Fiktio - Helppo C - 7/50
08.03.2011 - KRJ - Toivoton - Helppo C - 3/80
08.03.2011 - KRJ - Härdelli - Helppo C - 6/50
07.03.2011 - KRJ - Crash Ponies - Helppo C - 2/60
06.03.2011 - KRJ - Hopeapaju - Helppo C - 3/60
06.03.2011 - KRJ - Crash Ponies - Helppo C - 2/60
05.03.2011 - KRJ - Crash Ponies - Helppo C - 6/60
04.03.2011 - KRJ - Crash Ponies - Helppo C - 5/60
04.03.2011 - KRJ - Acantha Farm - Helppo C - 8/100
03.03.2011 - KRJ - Huvitus - Helppo C - 5/30
03.03.2011 - KRJ - Hipsutus - Helppo C - 6/50
03.03.2011 - KRJ - Cecam Shetlands - Helppo C - 4/40
03.03.2011 - KRJ - Toivoton - Helppo C - 3/80
03.03.2011 - KRJ - Hiprakka - Helppo C - 4/40
02.03.2011 - KRJ - Takkuinen 2782 - Helppo C - 3/80
01.03.2011 - KRJ - Cecam Shetlands - Helppo C - 2/40
01.03.2011 - KRJ - Riiviöt - Helppo C - 1/40
26.02.2011 - KRJ - Hipsutus - Helppo C - 1/50
24.02.2011 - KRJ - Csatatér - Helppo C - 1/40
24.02.2011 - KRJ - Rimeyard - Helppo C - 5/50
23.02.2011 - KRJ - Laikkarit - Helppo C - 1/30
20.02.2011 - KRJ - Kiejo - Helppo C - 4/40
20.02.2011 - KRJ - Laikkarit - Helppo C - 4/30
17.02.2011 - KRJ - Mitar Wambloods - Helppo C - 5/50
16.02.2011 - KRJ - Mitar Wambloods - Helppo C - 7/50
16.02.2011 - KRJ - Mitar Wambloods - Helppo C - 7/50
15.02.2011 - KRJ - Mitar Wambloods - Helppo C - 2/50

Näyttelytulokset

27.10.2009 Taikasumun talli, SIN1, tuom. Hanna


Valmennukset ja päiväkirjamerkinnät

14.07.2011 - Hengenpelastaja

Olimme tänään Mimmin kanssa maastoilemassa ja tamma sattui pysähtymään joenvarteen juomaan juuri sopivalla hetkellä. Sattui nimittäin niin, että pikkuinen koiranpentu oli joutunut veden varaan, eikä valitettavasti vielä pärjännyt vedessä. Mimmi äkkäsi nopeasti pennun ahdingon ja nosti sen turvaan tarttumalla hampaillaan hellästi koiraan. Palasimmekin sitten pikaisesti koira satulassa tallille, sillä eläinlääkäri sattui juuri olemaan tarkastamassa erään toisen hevosen jalkoja, joten siinä samalla hän ehtisi varmasti tarkistamaan, että koira oli kunnossa. Mitään erikoista ei havaittu, mutta väsynyt ja nälkäinen se oli. Syönnin jälkeen se vaipuikin sikeään uneen. Omistajakin karkurille löytyi vielä samana iltana ja häneltä Mimmi saikin valtavat kiitokset, jotka sisälsivät omenia ja porkkanoita.

17.04.2011 - Kouluvalmennus Lakeassa, valmentajana Jenny K

valmentajan kommentti: "Lumimarja oli ainut tamma joka valmennukseen osallistui ja sai pojilta osakseen rutkasti huomiota. Ei Mimmi kuitenkaan ihan häiriöksi ollut, mutta aina silloin tällöin keskittyminen herpaantui joltain pojista ja kuului pieniä flirtti-hörähdyksiä. Tamma oli tänään hyvässä vedossa ja liikkui alusta alkaen kivassa kevyessä pyöreässä muodossa.

Aloitettiin valmennus tekemällä käynti- ja raviväistöjä. Pyysin kiinnittämään huomiota istuntaasi. Istut väistössä hyvin suorassa ja paino jakaantuu tasaisesti, mutta varo lukitsemasta liikettä istunnallasi ja viemällä hevosen eteenpäinpyrkimystä. Jousta lantiosta ja pidä pakarat rentoina. Löysitte Mimmin kanssa hyvän tahdin ja tamma astui hyvin ristiin, pysyen kuitenkin rungostaan suorana.

Välikäyntien jälkeen saitte tehdä ravilla kaartoja pitkiltä sivuilta kentän keskelle, johon pysähdys, peruutus ja laukannosto. Muodosta ei niinkään tarvinnut välittää. Mimmi suoriutui peruutuksista siististi ja nosti napakat laukat. Hyvän laukan noustessa saitte jatkaa kokouraa käyttäen ja tehden temmon vaihdoksia.

Lopuksi vielä teitte muutamat raviväistöt. Mimmiä on mukava seurata, koska hevonen näyttäisi aidosti pitävän ihmisen miellyttämisestä ja liikkui korvat hörössä parhaansa yrittäen. Loppuverryttelyt menitte itsenäisesti tekemään ulos harjoitusraviradallemme. "

Fiktio on virtuaalitalli. Kaikki materiaali © Fiktio, ellei toisin mainita.