Tämä on Googlen välimuistitallenne kohteesta http://schimel.net/sh/. Tämä versio sivusta tallennettiin 30. joulukuu 2009 15:04:31 GMT. Nykyinen sivu voi näyttää erilaiselta. Lisätietoja

Tekstimuotoinen versio
Seuraavat hakusanat on korostettu: vir mva ch keulakuva  
Keulakuva  

perustiedot  
sukupuu  
valmentautunut  
kisakentillä  
rakenteeltaan  
päiväkirja  

HUOM PISTELASKIJAT! Keulakuvan jälkeläiset löytyvät linkistä "sukupuu" alhaalta.

Keulakuva VH-45986, "Vertti" (s. 7.5.2008, v VARL)
tummanrautias suomenhevosori, säkäkorkeus 159cm
omistaja jarrow., kasvattaja Antero Järvinen
yleispainotus (vaA, 110 cm, 90 cm, vaativa)

   

© kuvaaja ei halua nimeään mainittavan
Vertti on virtuaalihevonen
Täyttänyt kolme vuotta 28.09.2008

YLA2 joulukuun 2008 tilaisuudessa (128p.)
VIR MVA Ch myönnetty 09.02.2008
KTK II helmikuun 2009 tilaisuudessa (70p.)
ERJ II elokuun 2009 lisätilaisuudessa (118p.)

Keulakuva, eli tutuille Vertti, on enimmäkseen hyvin yhteistyöhaluinen. Vertti on joskus todella temppuileva, koska se haluu leikkiä, mutta kyllä se osaa olla sekä nöyrä että rehellinen. Kun se saapui varsana jarrowille ja roussille, orista näkyi, että se on hyvin yhteistyöhaluinen ja varsa pyrki kokoajan tulla kaikille esille. Vertti osaa myös joskus olla hankala, koska varsana sen tottuttaminen suitsiin oli hyvin vaikeaa. Mutta kun varsalle näytettiin että asiassa ei ollut mitää pelättävää niin Vertti oli todella nöyrä ja oppi pitämään suitsia helposti. Vertti oppii kaikkea todella hyvin ja se on hyvin suuri ilo meille.

Hoitaessa Vertti on todella rauhallinen ja se todellakin yrittää pysyä hiljaa paikoillaan. Harjaamisessa Vertti todellakin rakastaa sitä että hoitaja tekee pitkiä ja voimakkaita vetoja sen karvaa vasten. Talvella varsinkin kun Vertti saa kunnon talvikarvan, ori todellakin pitää siitä että sille annetaan huomiota. Vertti ei kyllä oikein pidä siitä että sen jalkoja pidetään ylhällä kavioidenputsauksen aikana liian kauan, mutta ori kun on yhteistyöhaluinen niin se kyllä suostuu vaikka välillä heiluttelee jalkaansa merkiksi että nyt riittää kiitos. Joskus myös sen päätä kutittaa niin paljon että ensin ori heiluttelee päätään mutta kun otat sen päästä hellästi kiinni ja alat harjaamaan sitä niin ori rauhoittuu ja pysyy rauhallisena. Kuumina kesäpäivinä Vertti suorastaan hinkuu päästä pesukarsinaan. Ori on myös tavallisesti aina nöyrä ja lähtee mutkittomasti pesulle. Ori on satuloidessa todella rauhallinen ja yhteistyöhaluinen. Vertti ei pullistele ja se melkein nappaa myös kuolaimet suuhunsa. Verttiä on muutenkin todella mukava hoitaa. Taluttaessa ori voi joskus hieman viedä, koska ori aina pyrkii päästä katselemaan tammoja. Kuitenkaan Vertti ei vedä niinkään paljon että se voisi kaataa jonkun kumoon. Sellaista tämä ori ei kyllä tekisi.

Tarhassa Vertti on todella sosiaalinen hevonen eikä se haasta tappeluita muiden orien kanssa. Välillä sille ehkä syntyy kinaa jonkun tietyn orin kanssa jos ori on tehnyt jotain, mutta ei muuten. Joskus kun lauman pomo ja joku nuori ori tappelevat keskenään niin Vertti on yksi niistä joka seuraa rauhallisena tilannetta. Kyllähän Vertti joskus huvikseen ja leikillään alkaa "tappelemaan" muiden orien kanssa mutta vaan leikillään. Kesäisin Vertti ei ole yksi niistä jotka laiskiintuvat ja laahustelevat ympäri tarhaa vaan Vertti pysyy hyvin energisenä kuumuudesta huolimatta ja muiden orien kanssa laukkailee tarhaa ympäri. Laitumella olo on tälle oriille aivan upeaa. Ori kuitenkin tulee aina hyvin kiltisti porttille ravaten kun sitä kutsutaan. Talvella kun tarhassa on paksu lumipeite niin tämä ori rakastaa telmiä lumessa ja laukkailla valkoisessa peitteessä. Kun Verttiä kutsutaan niin ori tulee todella kiltisti aina portille, eikä sitä tarvitse alkaa jahdata.

Ratsastaessa Vertti on hyvinkin yhteistyöhaluinen. Varsana se oli todella innokas oppimaan uutta ja ori aina pyrkii vetämään parhaan suorituksen. Orin askellajit ovat kaikki todella pehmeitä ja ratsastaminen on todella upeaa. Käynnistä huomaa että ori on todella eteenpäinpyrkivä mutta jos teet pidätyksiä niin ori kyllä hiljentää vauhtia eikä yritä riistää. Raviin siirtyminen sujuu todella hyvin eikä Vertille tarvitse kahta kertaa kehottaa siirtymään seuraavaan askellajiin. Ravi ei ole pomppivaa vaan ravi on todella mukavaa suoraan sanoen. Laukansiirron oppiminen oli Vertille nuorena aika vaikeaa. Ori kuitenkin oppi sen yhtenä päivänä aivan täydellisesti. Vertin laukka on aivan kun istuisi keinutuolilla. Varsinkin jarrow ihastui orin laukkaan. Kouluratsastuksessa ori menee todella hyvin ja se pyrkii tekemään suorituksesta täydellisen. Ori on hyvin nöyrä ja sen kanssa ratsastaminen on todella helppoa ja mukavaa. Vertti on todella oppimishaluinen ja siksi sen kanssa työskenteleminen on todella mukavaa.
Esteitä Vertti hyppää myös todella innokkaasti 120cm asti. Irtohypityksiä se menee noin 130cm. Ori osaa arvioida askeleet aika hyvin ja sen takajalkojen ponnistusvoima on aivan mahtava. Kuitenkin välillä kuin harjoittelemme esteitä kotona ori ei aina jaksa keskittyä ajatukseen. Kuitenkin jarrow rakastaa hypätä esteitä Vertin kanssa, koska se on hyvin luotettava ja hyppääminen sen kanssa on ainutlaatuista.

Ajaessa Vertti joskus innostuu ja alkaa viedä. Mutta muutama pidätys tekee ihmeitä. Vertti kuuntelee ohjastajaansa sekä tottelee apujen antoja. Nuorena kun Vertti totuteltiin valjakkoajoon, niin ori ei ensin oikein oppinut että mitä pitää tehdä. Muutaman harjoitustunnin jälkeen Vertti kuitenkin ryhdistäytyi ja siitä alkoi kunnon ajokoulutus. Oria on aina häirinnyt sivuilla olevat laput ettei se näe sivuille vaan joskus ori alkaa heilutella päätään. Varsinkin valjakossa ori joskus hermoilee että tekeekö asiat oikein vai ei, mutta kyllä Vertti aina suorituksensa tekee sataprosenttisesti.

Kisoissa oria on joskus vaikea viedä trailerista ulos. Se hermoilee aina kisapaikalle tullessa mutta kun se saa hieman katsella paikkoja rauhassa niin Vertin hermoilu tyyntyy ja kohti kisasuoritusta se on rauhallinen kuin villipytty. Verttiä ei häiritse lasten melu, ilmapallot eikä muukaan melu. Kun viimeisiä viimestelyitä tehdään niin Vertin kaikki huomio suuntautuu kisakentälle missä eri ratsukot ovat jo aloittaneet suorituksensa. Harjoitteluradalla Vertti oppii radan helposti mutta ratsastajan hermoilu voi häiritä myös Vertin suoriutumiskykyä. Kisaradalla Vertti tekee parhaansa. Se pyrkii tekemään täydellisen suorituksen ja jos se tiputtaa esim yhden puomin niin se hämmästyy ja silloin se tarvitsee ratsastajan apua jatkaa.
Estekilpailuissa oleminen on aina ollut erilaisempaa kuin koulukilpailuissa, estekilpailuissa ori tarkkailee tilannetta enemmän ja keskittyy radan tapahtumiin enemmän ennen suoritusta. Myös kun hyppää harjoitteluesteitä ennen kilpailusuoritusta, oriista huomaa pienen jännityksen mutta se myös katoaa aika äkkiä kun laukkaa radalle.