Muistoissamme Skön Låt

s. 11.07.2007 - k. 29.06.2010

Lotta oli yksi Stall Katinan ensimmäisiä hevosia ja kantatammoja. Tullessaan meille tamma vietti juuri 11-vuotissyntymäpäiviään. Vuotta myöhemmin se astutettiin meillä ensi kertaa, ennestäänhän Lotalla oli jo yksi orijälkeläinen. Kyseinen ori kuitenkin menehtyi vuoden ikäisenä. Katinaan Lotta jätti kaksi komeaa orivarsaa, joista toinen asuu Haukkamäen tilalla ja kuopus saa jatkaa sukua Katinassa. Valitettavasti emme ehtineet saada tammajälkeläistä, jonka kanssa olisi voitu jatkaa tätä emälinjaa.

Kilpailujen saralla Lotta menestyi hyvin. Ennen ensimmäistä mammalomaansa se starttasi kahdesti ja toisessa sijoittui toiseksi. Loman jälkeen se jatkoi vaihtelevalla menestyksellä, mutta lopulta pääsimme kansalliselle tasolle. Viimeisen kerran starttasimme vaativassa B:ssä 6. lokakuuta 2009 ja veimme voiton. Siihen oli hyvä lopettaa.

Täysipäiväiselle eläkkeelle tamma pääsi tammikuussa 2010 ollessaan 19-vuotias. Viimeiset vuotensa se eli onnellisena muiden hevosten seurassa. Vanhuus kuitenkin vei voiton ja Lotta menehtyi 22.6-vuotiaana 29. kesäkuuta 2010.

kuva

Skön Låt

ruotsalainen puoliveritamma "Lotta"
rekisterinumero VH-53418
ruunikko, 163cm
s. 11.07.2007 (SWE), ikä

kasv. Pelle Hillberg
om. Stall Katina

» Koulutustaso ja kilpailutulokset

Kuva © Kathleen Tyler Conklin (CC BY 2.0) Klikkaa suuremmaksi.
Tämä on virtuaalihevonen. This is a sim-game horse.
Sivuilla olevat tiedot eivät liity mitenkään kuvissa olevaan hevoseen!

Kuvassa Lotta ensimmäisen varsansa, Örgenin, kanssa. Orivarsa valitettavasti menehtyi vuoden ikäisenä.

Varsalle Lotta on mitä parhain emä. Sen ensimmäinen varsa tosin menehtyi yhden vuoden iässä. Oikeastaan Lotta on äitihahmona myös muille, vähän vanhemmillekin hevosille. Tamma nimittäin pitää hyvää huolta tarhakavereistaan Kaisasta ja Oosasta ja joskus tämä kaksikko käyttäytyykin kuin Lotta olisi niiden emä. Se tahtoo tutustua jokaiseen hevoseen ja ihmiseen. Joitakin tosin äidillinen huolehtiminen saattaa ärsyttää.

Huonoja tallitapoja Lotalla ei ole, sillä eihän äidit saa näyttää huonoa esimerkkiä muille. Se ei pure tai potki, mutta osoittaa kiintymystään näykkimällä hellästi ja pökkimällä. Kun ruokinta-aika alkaa, tamma hörisee ja hirnuu innokkaasti. Hoitaessa tamma ottaa rennosti ja nauttii harjaamisen kohteena olemista. Tammaa on helppo käsitellä ja se pysyy kiltisti paikoillaan. Kavioiden putsaus käy mallikkaasti, sillä tamma nostaa jalkansa lähes itsestään. Se viihtyy myös pesulla, etenkin kesällä, kun on lämpimiä päiviä. Tamma on helppo satuloida ja suitsia, vaikka silloin tällöin tamma yrittääkin hieman pullistella satulavyötä kiristettäessä. Myös suojat ja pintelit on helppo laittaa, sillä tamma seisoo vain paikallaan.

Ratsastaessa neiti on herkkä ja kuuliainen. Se omaa upeat ja virheettömät liikkeet. Jokainen askellaji on hyvin pehmeä, joten ilman satulaa ratsastaminen on miellyttävääs. Se liikkuu jokaisessa askellajissa reippaasti eteenpäin. Lotta nauttii mutkikkaiden koululiikkeistä, oltiinpa sitten kotona tai kisakentillä. Se on hyvin notkea ja eloisa hevonen, jolla on myös mukava ratsastaa. Tamma on nopea oppimaan ja siksi sitä onkin helppo kouluttaa. Se oppii paljon asioita myös itsekseen. Tammaa sietää katsella myös silloin, kun se liitää esteiden yli. Tammalla riittäisi tähänkin lajiin kapasiteettia, mutta se painottuu kuitenkin kouluratsastuksen puolelle, kuten sen upeat vanhemmatkin. Tamma rakastaa myös maastoilua ja silloin tällöin maastoretken aikana saattaakin tammalta tulla muutamia ilopukkeja.

Kilpailuissa Lotta saattaa aluksi hermoilla, kuten yleensä ratsastajakin, mutta heti kun ratsastajakin rauhoittuu, tammakin rauhoittuu. Tamma yrittää suorittaa kouluradan aina niin hyvin kuin osaa, mutta ei masennu, vaikkei voittoa tulisikaan. Kuljetus kisapaikalle ei tuota ongelmia, sillä Lotta ei pelkää traileria tai siellä matkaamista.


Sukutaulu

  i. Mårten
swb, rn, 168cm
ii. Fredrik
swb, trn, 168cm
iii. Gammal Bo
iie. Liten Kaja
ie. Katarina
swb, rn, 162cm
iei. Krister
iee. Chock
e. Ingegard
swb, prn, 159cm
ei. Halsten
swb, prn, 165cm
eii. Opassande
eie. Gunhild
ee. Marna
swb, rn, 161cm
eei. Knut
eee. Emelie

Lotan isä Mårten on yksi ruotsin suosituimmista jalostusoreista koulupuolella. Se aikanaan kilpaili hyvinkin menestyen vaativissa koululuokissa aina GP tasolle asti. Ori oli hyvin persoonallinen käsiteltävä ja enemmänkin miesten hevonen, sillä se oli kiintynyt täysin omistajaansa Jörgen Brunksbergh'in. Se ei hyväksynyt selkäänsä muita ratsastajia, ainoastaan siis vain omistajansa. Tämä kaksikko kuitenkin kohtasi traagisen loppunsa keväällä 2007 kun oriin omistaja kuoli äkillisesti sydänkohtaukseen, mikä johti oriin lopettamiseen sen luonteensa vuoksi. Kuitenkin jalostusoriina Mårten ehti vaikuttaa jonkin aikaa saaden 5 jälkeläistä joista peräti 3 kilpailee tänäkin päivänä vaativissa koululuokissa.

Fredrik joka oli Mårtenin isä, oli kuin kopio pojastaan ulkomuodollisesti, kilpaili aina MM-tasolle asti este sekä koululuokissa saavuttaen monia merkityksellisiä palkintoja uransa aikana. Luonteeltaan Fredrik oli mitä mukavin sekä yksi lahjakkaimmista hevosista siihen aikaan. Fredrik lopetti kilpauransa ollessaan täysin terve, 18-vuotias, jolloin se ehti vielä muutaman vuoden vaikuttaa ruotsissa jalostushevosena. Gammal Bo oli yksi 1980-luvun top 5 hevosista esteratsastuksessa. Se oli hyvin sisukas ori joka rakasti esiintymistä isolle yleisölle. Se voitti urallaan useita 130-140cm luokkia, mutta se oli myös siinä samalla hyvin lahjakas kouluhevonen. Kuitenkin omistaja kun oli enemmän esteihmisiä, jäi oriilta kouluhevosen lahjat sitten sivuun. Maittavan kilpauran jälkeen omistaja halusi tästä lahjakkaasta oriista varsan itselleen, jonka jälkeen hän kuitenkin myi varsan pitkän harkinnan jälkeen. Liten Kaja, niin kuin nimestäkin voi päätellä, oli tamma hyvin siro, vain 150cm korkea, kimo väritykseltään. Kaja vaikutti maalla pienessä ratsastuskoulussa tuntihevosena ja se oli kovin pidetty etenkin alkeistunneilla sekä myöskin kokeneemmatkin ratsastajat saivat siitä paljon irti. Kaja oli niin suosittu että sen myöhemmin osti sen yksi vakioratsastaja itselleen puskaratsuksi ja myöhemmin teetti sillä varsan.

Katarina oli pieni ja siro tummanruunikko swb joka oli paljon kokenut elämässään. Se oli kiertänyt useasta kodista toiseen ja kohdannut ihmisten väkivaltaisuutta, kunnes sen viimeinen omistaja otti sen omakseen ja päätti tehdä vielä tästä aliravitusta, huonokuntoisesta tammasta vielä tähden. Katarinan kuntoutus kesti monta vuotta, mutta hyvinä aikoinaan se jopa pääsi kilpailemaan muutamia seuraluokkia koulu sekä esteratsastuksessa. Se asui ratsastuskoulussa jossa se teki myös tunteja aina silloin tällöin. Vaikeasta alusta huolimatta tamman kunnioitus ihmisiin oli hyvä ja se eli 23-vuotiaaksi asti tehden yhden varsan ennen kuolemaansa. Krister oli komea punarautias, läsipäinen hevosori joka hurmasi yleisöä koulukentillä, vieden useammin kuin kerran voiton kilpailijoiden edestä. Tämä lahjakas ori vaikutti Flyingessä vuosina 78-82 ja se nousikin hyvin suosituksi jalostusoriiksi useiden tammanomistajien ihannoittamana. Chock oli isokokoinen, lähelle 170cm korkea ruunikko tamma jolla kilpailtiin niin koulua kuin esteitä hyvin sijoittuen. Se ei kuitenkaan pärjännyt isommilla radoilla, vaan sillä kilpailtiin aluetasolla mukavasti sijoittuen. Luonteeltaan Chock oli temperamenttinen ja se ei hyväksynyt helposti uusia asioita, vaan kaikki asiat piti opetella pikkuhiljaa tämän tamman kanssa. Se oli myös hyvin rohkea sekä sisukas joka teki siitä helposti voittajan.

Ingegard on pienikokoinen, melko täysiverityyppinen swb. Tammalla on kilpailtu esteratsastuksessa menestyen aina 130cm luokkiin asti. Luonteeltaan tämä pieni tamma oli kuin pippuria sille päälle sattuessaan. Se kuitenkin kunnioitti ihmisiä täysin ja saikin huomiota edukseen. Sillä on myös kilpailtu muutamia helppoja koululuokkia, vaikkakin se oli täysipainoinen estehevonen. Vuonna 2008 Ingegard valittiin ruotsissa esteratsastuksen yhdeksi menestyneimmäksi hevoseksi.

Halsten oli vuosina 1998-2000 yksi ruotsin tunnetuimmista kouluhevosista. Se pääsi kilpailemaan saksalaisen Christine Wahlos'in kanssa kesäolympialaisiin ja tuli siellä toiseksi. Ori osottautui jo nuorena hyvin kestäväksi ja sisukkaaksi joka teki kaiken mitä ratsastaja pyysi. Sillä oli myös lahjoja estepuolelle, mutta se oli hieman raskaanpuoleinen mikä teki siitä hieman kömpelömmän hyppääjän. Siksi kouluratsastus oli sen leipälaji ja sen takia se tunnetaan ruotsissa itse periyttäjäoriina. Onhan sillä yli 50 jälkeläistä ympäri eurooppaa joista suurin osa kilpailee kouluratsastuksen parissa. Opassande oli kiltti ja rehtiluontoinen kouluhevonen jossa yhdistyi hyvän jalostusoriin arvo sekä kova kamppailu voitosta. Sillä kilpiltiin GP tasolla erinomaisin sijoituksin ja se oli omistajalleen kullanarvoinen hevonen. Se jopa kilpaili viimeiset kilpailunsa ollessaan uskomattomat 22-vuotta. Gunhild oli tavallinen emähevonen, ja se vaikutti ruotsin syrjäseudulla yhdellä perheellä. Se sai yhteensä 5 varsaa joista lähes kaikki kilpailivat koulussa tai esteillä, vaikka emä ei ollutkaan lahjakas ratsuhevonen. Gunhild oli erinomaisen luonteen periyttäjä ja sen kaikki jälkeläiset ovat saaneet sen loistavan luonteen.

Marna oli omistajansa Ellen Högbackan silmäterä sekä monen varsan emähahmo. Se sai elämänsä aikana peräti 8 jälkeläistä joista oreja oli 7 ja vain yksi tamma. Kilpahevosena Marna ei ollut kokenut, vaan sillä kilpailtiin lähinnä seurustelumielessä ratsastuskoulujen koulukilpailuissa. Se oli myös taitava hyppääjä mutta sen luonne yleensä pääsi valloilleen liian helposti, ja näin jarrutkin unohtuivat melko pian. Marna kuoli kunnioitettavasti 22-vuoden iässä ja se on haudattu omistajansa pihaan omenapuun alle. Knut jonka nimi oli alunperin Knutford oli komeaakin komeampi rautias ori jolla menestys oli verissä. Sen molemmat vanhemmat kilpailivat vaativissa luokissa ja samoin myös Knut. Se myös oli haluttu jalostusori ja sillä on ympäri maailmaa kymmeniä jälkeläisiä. Emelie oli kyvykäs estetamma jolla myös kilpailtiin muutamissa koulukilpailuissakin. Se rakasti esiintymistä, mutta ei pitänyt kauheasti väentungoksesta. Se oli enemmänkin seuraluokkien sekä aluetason hevonen, sillä se hermostui kovasti jos ihmisiä oli paljon sen ympärillä. Kuitenkin se toi omistajalleen helposti voittoja. Mukavan kilpauran jälkeen omistaja teetti sillä muutaman varsan, ja molemmat niistä pääsivät vaikuttamaan emäänsä paremmin isomilla radoilla.
(Suvun selvitti Ada C. Kiitoksia!)


Jälkeläiset

1. swb-o. Örgen (evm) s. 27.06.2008, k. 18.08.2008 isä Jörgen (evm)
2. swb-o. Katinas Rurik s. 07.02.2009 isä Elovs Håkan
3. swb-o. Katinas Knut s. 28.12.2009 isä Berezovik

Koulutus, valmennukset ja kilpailutulokset

» Koulutustaso: ko Vaativa A, re 90cm, me 70cm, irto 95cm
» Ranking- ja ominaisuuspisteet
» Kilpailueläkkeellä

06.10.2009 KRJ kansallinen taso, järjestäjänä Gestüt Spiegelung, luokka Vaativa B » 1/17, 10rp.

15.09.2009 KRJ kansallinen taso, järjestäjänä Heathermoor Heights, luokka Vaativa B » 12/15
09.09.2009 KRJ kansallinen taso, järjestäjänä Gestüt Spiegelung, luokka Vaativa B » 2/7, 8rp.

30.08.2009 KRJ kansallinen taso, järjestäjänä Finnhorse, luokka Vaativa A » 3/12, 6rp.
20.08.2009 KRJ kansallinen taso, järjestäjänä Virtuaalitalli Hiprakka, luokka Vaativa A » 5/5
10.08.2009 KRJ kansallinen taso, järjestäjänä Virtuaalitalli Hiprakka, luokka Vaativa B » 1/2, 10rp.
02.08.2009 KRJ kansallinen taso, järjestäjänä Stall Katina, luokka Vaativa B » 5/12

11.07.2009 KRJ kansallinen taso, järjestäjänä Divine Angel, luokka Vaativa A » 15/18
11.07.2009 KRJ kansallinen taso, järjestäjänä Divine Angel, luokka Vaativa B » 17/28

30.06.2009 KRJ kansallinen taso, järjestäjänä Gestüt Spiegelung, luokka Vaativa B » 9/20
29.06.2009 KRJ kansallinen taso, järjestäjänä Gestüt Spiegelung, luokka Vaativa B » 7/19
28.06.2009 KRJ kansallinen taso, järjestäjänä Gestüt Spiegelung, luokka Vaativa B » 10/20
21.06.2009 KRJ kansallinen taso, järjestäjänä Gestüt Spiegelung, luokka Vaativa B » 27/28
18.06.2009 KRJ kansallinen taso, järjestäjänä Gestüt Spiegelung, luokka Vaativa B » 15/20
15.06.2009 KRJ kansallinen taso, järjestäjänä Gestüt Spiegelung, luokka Vaativa B » 14/19
01.06.2009 KRJ kansallinen taso, järjestäjänä Gestüt Spiegelung, luokka Vaativa B » 4/10
01.06.2009 KRJ kansallinen taso, järjestäjänä Gestüt Spiegelung, luokka Helppo A » 18/20

31.05.2009 KRJ kansallinen taso, järjestäjänä Traviata Lipizzaner, luokka Vaativa B » 1/19, 10rp.
31.05.2009 KRJ kansallinen taso, järjestäjänä Traviata Lipizzaner, luokka Helppo A » 23/26
25.05.2009 KRJ kansallinen taso, järjestäjänä Gestüt Spiegelung, luokka Helppo A » 8/28
24.05.2009 KRJ kansallinen taso, järjestäjänä Gestüt Spiegelung, luokka Helppo A » 8/15
23.05.2009 KRJ kansallinen taso, järjestäjänä Gestüt Spiegelung, luokka Helppo A » 8/20
22.05.2009 KRJ aluetaso, järjestäjänä Gestüt Spiegelung, luokka Vaativa B » 2/35, 8rp.
21.05.2009 KRJ aluetaso, järjestäjänä Gestüt Spiegelung, luokka Helppo A » 1/43, 10rp.
12.05.2009 KRJ kansallinen taso, järjestäjänä Friesians of Djinn, luokka Helppo A » 22/51
12.05.2009 KRJ aluetaso, järjestäjänä Friesians of Djinn, luokka Vaativa B » 36/50

24.04.2009 KRJ aluetaso, järjestäjänä Siero, luokka Vaativa B » 23/34
24.04.2009 KRJ aluetaso, järjestäjänä Siero, luokka Helppo B » 2/76, 8rp.
23.04.2009 KRJ aluetaso, järjestäjänä Siero, luokka Vaativa B » 9/31
23.04.2009 KRJ aluetaso, järjestäjänä Siero, luokka Helppo B » 1/71, 10rp.
22.04.2009 KRJ aluetaso, järjestäjänä Siero, luokka Vaativa B » 9/38
22.04.2009 KRJ aluetaso, järjestäjänä Siero, luokka Helppo B » 3/76, 6rp.
12.04.2009 KRJ aluetaso, järjestäjänä Yksityistalli D'arc, luokka Vaativa B » 9/15
12.04.2009 KRJ aluetaso, järjestäjänä Yksityistalli D'arc, luokka Helppo A » 5/51, 2rp.

28.03.2009 KRJ aluetaso, järjestäjänä Gestüt Spiegelung, luokka Helppo A » 9/22
28.03.2009 KRJ aluetaso, järjestäjänä Gestüt Spiegelung, luokka Helppo B » 10/34
24.03.2009 KRJ aluetaso, järjestäjänä Gestüt Spiegelung, luokka Helppo A » 24/35
24.03.2009 KRJ aluetaso, järjestäjänä Gestüt Spiegelung, luokka Helppo B » 21/42
20.03.2009 KRJ aluetaso, järjestäjänä Gestüt Spiegelung, luokka Helppo A » 27/47
20.03.2009 KRJ aluetaso, järjestäjänä Gestüt Spiegelung, luokka Helppo B » 17/59
16.03.2009 KRJ seurataso, järjestäjänä Yksityistalli D'arc, luokka Helppo B » 3/28, 6rp.
16.03.2009 KRJ seurataso, järjestäjänä Yksityistalli D'arc, luokka KN Special » 2/25, 8rp.

03.01.2009 KRJ seurataso, järjestäjänä Gestüt Spiegelung, luokka Helppo C » 2/20, 8rp.

26.12.2008 KRJ seurataso, järjestäjänä Kaurisrannan Ratsastajat, luokka Helppo B » 34/69