Muistoissamme Katinas Linn

virtuaalihevonen

Katinas Linn † 10. lokakuuta 2012

ruotsalainen puoliveritamma
rekisterinumero VH06-043-8243
punaruunikko, 168cm

s. 10.05.2009, 26-vuotias
täyttänyt 4v. 18.11.2009

kouluratsu, kilpaillut kansallisella tasolla
ko Vaativa A, re 80cm

kasv. Stall Katina
om. Stall Katina (VRL-00692)


Linn oli aiemmin hyenan omistuksessa Havussa ja tässä tamman luonne hänen kertomana:
Kun Linn vihdoinkin ilmestyi pihaani, oli sillä hermot hieman tiukassa.. Tamma ei ollut vielä kertaakaan joutunut olemaan räntäsateessa, saatika sitten minkäänlaisessa tuulimyrskyssä, Milja kun ei uskaltanut päästää hevosiaan ulos huonolla säällä. Linn-paralta meinasi sydän pysähtyä kun se tunsi räntäsateen kaulallaan ja päässään, loimihan suojeli sen selkää mutta kaulakappaletta tammalle ei oltu laitettu. Talutin pikaisesti tamman, joka muuten ei tiennyt mihin jalkansa pistäisi kun koko maa oli veden peitossa, talliin ja käskin tallityöntekijäni hoitaa sille karsinan ja olon mukavaksi.

Nyt Linn on jo tottunut Suomen kurjaan säähän ja osaakin käyttäytyä sen mukaisesti, tamma ei siis suostu liikkumaan tallin ovelta mihinkään jos ulkona riehuu lumi/räntäsade. Sateen se vielä sulattaa, muuten olisin jo palauttanut tamman kasvattajalleen.. Vaikka Linn vaikuttaakin hermoheikolta, on se erittäin mukava hevonen muuten. Tammaa saa harjailla kuka tahansa ja sen selässä saa naapuritilankin lapset istua. En kuitenkaan nimittäisi Linniä pomminvarmaksi hevoseksi, se meinaan menee päästänsä sekaisin kovemmissa tuulissa ja maastoretkillä se näkee pieniä vihreitä miehiä lähes jokaisen nurkan takana. Luulen, että sekin on ohimenevää kunhan se vain saa tottua tarpeeksi ympäristöönsä.

Hoidettaessa tamma pysyy paikallaan, joko se lepuuttaa toista takajalkaansa ja sen silmät ovat puoliksi kiinni tai sitten se seuraa lempeällä katseellaan hoitajan puuhia hörähdellen silloin tällöin. Linnin kanssa voikin ihan "oikeasti" jutella, mikäli innostut lässyttämään tammalle samalla kun harjailet sitä, voit olla aivan varma kuulevasi takaisin hörinää ja puhinaa. Linnillä on yksi paikka jonka harjaamisesta se ei pidä, vatsanalusta harjattaessa saakin olla melko ripeä ja hellävarainen sillä tamma kutiaa sieltä erittäin herkästi. Kavioiden puhdistaminen käy hetkessä, Linn nostaa jalkansa reippaasti pyynnöstä eikä yritä rimpuilla jalkaansa pois hoitajan otteesta. Eläinlääkärin ja kengittäjän käsittelyssä Linn seisoo maltillisesti paikallansa eikä häiritse heidän työtään millään tavalla.

Ratsastettavuudeltaan Linn on kuin mikä tahansa kilpaileva ja valmentautuva puoliverinen, reipas ja ylväs ratsu joka tekee mitä tahansa ratsastaja pyytää. Vaikka Linniä pidetäänkin vain kouluratsuna, voi sillä hypätä alle metrin ratoja ilman huolen häivää. Linn jopa nauttii päästessään hyppäämään välillä, tosin tammalla käytetäänkin martingaalia ja hieman kovempaa kuolainta sen nauttiessa hieman liikaakin esteiden menemisestä. Esteillä tammalla saa olla ratsastaja jonka hermot kestävät ja joka jaksaa tehdä ylimääräisiä voltteja yrittäessään rauhoitella tammaa ja hieman hiljentää sen vauhtia. Kouluratsuna tamma toimiikin hieman maltillisemmin, joskin saattaa välillä pukittaa protestoidakseen jotakin asiaa. Linnin askeleet ovat mukavat istua ja tammaa on helppo hallita pelkillä nivelkuolaimillakin. Se ei turhia riehu eikä poukkoile sinne sun tänne kesken harjoitusten. Linniltä onnistuukin kouluratsastuksessa kaikki liikkeet grand prix-tasolle asti, vielä ei saada kokonaista rataa ratsastettua puhtaasti mutta kyllä sekin muuttuu tamman vanhetessa.


Sukutaulu

i. Elovs Håkan
SWB, rn, 169cm
ii. Elov
SWB, trn, 170cm
iii. Skärselden
iie. Vinglös
ie. Trollslända
SWB, rn, 169cm
iei. Nattlig
iee. Sångerska
e. Lyckligs Åsa
SWB, rn, 158cm
ei. Hjortron
SWB, rn, 170cm
eii. Noak
eie. Pernilla
ee. Fotografisk
SWB, prn, 157cm
eei. Staffan
eee. Agneta

Elovs Håkanin isä on menestyksekäs, upearakenteinen ja hyväluonteinen jalostusori Elov. Tämä uljas tummanruunikko ori menestyi todella hyvin esteratsastuskisoissa Ruotsissa. Ori syntyi Ruotsissa mutta se myytiin aika pian Tanskaan. Siellä se koulutettiin ja sen ensimmäiset kisat alkoivat. Ori jouduttiin myymään ja se muutti takaisin Ruotsiin. Siellä se jatkoi upeaa alkanutta kisauraansa ja se pärjäsi aina kisoissa todella hyvin. Näyttelyissäkin sillä käytiin ja myös niissä se pärjäsi upeasti. Kouluratsastusta oriilla myös välillä kisattiin huvin vuoksi, kyllähän se niissäkin pärjäsi ihan hyvin mutta päälajina toimii aina esteratsastus.

Isänisä oli ori Skärselden. Tämä herran kisataipale ei alkanut niin hyvin, koska se oli todella hankala koulutuksessa ja sillä alettiin kisata liian aikaisin Norjassa. Omistajahan syytti huonosta menestystä täysin oriherraa, vaikka hän tiesi että kisaus oltiin alettu liian aikaisin. Kun ori myytiin Tanskaan, sille annettiin vuosi kisaustaukoa. Kun se palasi uudelleen kisaradoille, sen menestys vaan kasvoi ja kasvoi. Tummanruunikko ori oli osoittanut että kyllä se osaa hypätä. Orin kanssa muutettiin Ruotsiin missä se toimi siitosorina.

Isänemä oli tamma Vinglös. Tämä neiti oli oikea nirppanokka luonteeltaan, joka katseli enemmän oreja kuin keskittyi itse ratsastussuoritukseen. Tamma oli todella vaikea hallittava, joten se ei aina kisoissa pärjännyt niin hyvin koska se ei halunnut keskittyä. Neiti asusteli kuitenkin huippuratsastajan kisatallissa, koska ratsastaja ei luovuttanut toivoaan Vinglösin suhteen. Tamma toimi siitostammana ja se on saanut muutaman aivan upeaa jälkeläistä.

Elovs Håkanin emä on kuvankaunis, taitava estetamma Trollslända. Tamma on kuitenkin hieman pahaluonteinen, eikä se mielellään ole ison tammaporukan kanssa ja kisapaikoillakin se hermostuu muihin hevosiin todellakin helposti. Ihmisillekin se on todella kelju, näykkii enemmän kuin jopa muut sen tallin orit. Kuitenkin kun kisasuoritusta mennään tekemään Trollslända hieman alkaa enemmän keskittyä ja se mielellään voittaa ja tekee kunniakierroksia. Hyvin menestynyt esteradoilla sekä näyttelykehissä.

Emänisä Nattlig oli jalo ja hieno ruunikko ori jolla oli estetaitojen lisäksi hienot kouluratsastustaidot. Ori meni leikiten Vaativa A ratoja ja sillä mentiin myös muutamia intermediate luokkia. Nattligin omistaja oli nimittäin enemmän kouluratsastuksen intoilija, kun hänen siskonsa kilpaili orin kanssa esteitä. Ori oli ahkerassa jalostuksessa Ruotsissa ja oriilla on monta todella upeaa jälkeläistä. Näyttelyissäkin ori pärjäsi rakenteensa kanssa, mutta käyttäytymisellä ei ole oikein kehumista.

Emänemä Sångerska oli hieno tummanruunikko jolta ei puuttunut innostusta ja ylpeyttä. Tallissa tamma osasi olla oikea nirppanokka ja herättää todella paljon orien huomiota showllaan. Kuitenkin niin onhan tammalla syytä pieneen esittelemiseen, koska hän on rakenteeltaan aivan upea ja näyttelyissä tamma on pärjännyt. Myös kilpailusuoritukset sujuvat todella hyvin, esteet ovat tamman suuri intohimo. Tamma on saanut todella monta upeaa varsaa Ruotsissa!
(Suvun selvitti jarrow. Kiitoksia!)

Oosan suvusta löytyy pääasiassa koulupainotteisia ruotsalaisia puoliverisiä, kuten tamman isä, Hjortron. Ori kisasi aktiivisesti korkean tason koulukisoissa, ja se saavutti monien tuomarien suosion eleganteilla ja lennokkailla liikkeillään. Tästä johtuen ruotsalainen puoliverinen sijoittuikin melko monta kertaa, ja myös voittoja ropsahteli jopa kansainvälisistä kisoista. Luonteeltaan Hjortron oli kiltti ja kuuliainen. Orin omisti koko sen elämän ajan sama omistaja, joka myös kisasi Hjortronilla lähes aina itse. Jälkeläisiä ruotsalainen puoliverinen jätti maailmaan neljä kappaletta, ennen kuin hieno kilpaori jouduttiin lopettamaan jalan murtumisen takia.

Hjortronin isä, Noak, oli yleispainotteinen ruotsalainen puoliverinen, joka tunnettiin varsinkin kotiseudullaan erittäin hyvin. Tämä hyvin orimainen herra kilpaili enimmäkseen esteillä ja koulussa, mutta otti kosketusta myös muihin lajeihin. Alunperin uskottiin, ettei orista tulisi yhtään mitään, ja niinpä varsaa pyöriteltiikin omistajalta toiselle, kunnes sen osti osaava puoliverikasvattaja, joka ryhtyi kisaamaan Noakin kanssa. Noak sijoittui yli kymmenen kertaa, ja voitti lukuisia koulu- ja esteratsastuskilpailuja myös vaikeissa luokissa. Kymmenen vuotiaana ruotsalainen puoliverinen ori erittäin haluttu jalostukseen, joten se sai yhteensä kuusi jälkeläistä. Noak laukkasi vihreämmille laitumille 25-vuoden iässä.

Oosan isänemä, Pernilla, oli menestyneen kilpahevossuvun varsoja ja se myytiinkin tarkkaan valittuun kotiin. Pernilla taisi lähinnä koulua, mutta se käväisi myös koettamassa taitojaan esteillä. Tamma sai sijoituksia noin kymmenen, joista voittoja oli neljä. Näyttelyissä Pernilla menestyi kauniin ulkomuotonsa ja hyvän rakenteensa ansiosta. Niinpä tamma saikin muotovalion arvonimen ja Pernillan jälkeläiset olivat haluttua tavaraa. Tamma sai neljä jälkeläistä, ja pääsi myös kantakirjaan palkinnolla KTK-III. Puoliverinen menehtyi 26-vuotiaana.

Oosan emän puoleinen suku on yhtä hieno kuin isän puoleinenkin. Tamman emä, Fotografisk, oli koulupainotteinen ruotsalainen puoliverinen, joka nousi seurakisoista kansainväliselle tasolle asti keräten sijoituksia ja voittoja. Ihmisystävällinen Fannyksi kutsuttu neitokainen toi mainetta ja kunniaa niin omistajalleen, kuin kasvattajalleenkin. Myös näyttelypuolella Fanny menestyi mainiosti. Tamma oli haluttu jalostuksessa, ja se sai viisi jälkeläistä. Enempää varsoja Fannylla tuskin teetetään, ja tällä hetkellä puoliverinen kisaa vielä rennolla tempolla kunnes siirtyy eläkepäiville.

Fannyn isä, Staffan, kiersi koulukentillä pitkään. Ori on jokseenkin menestyneestä suvusta, ja sitä käytettiin jalostukseen myös kilpauran aikana. Sijoituksia ja voittoja Staffan keräsi kehuttavan määrän, ja siirtyessään jalostuksen puolelle ori sai kahden entisen jälkeläisen lisäksi vielä neljä lisää. Staffan vietti rauhaisat eläkepäivät hyvin suoritetun koulu-uran jälkeen, ja laukkasi vihreämmille laitumille 27-vuoden iässä.

Oosan emänemä, Agneta, oli kipakka ruotsalainen puoliverinen, jolta löytyi kapasiteettia vaikean tason koululuokkiin. Kyvykäs tammavarsa aloitti kisaamisen heti koulutuksen päätyttyä ja vaikka ensimmäiset kisat eivät "Anskun" kanssa ihan nappiin menneetkään, tamma voitti myöhemmin urallaan muutamia kisoja ja sijoittui mainiosti. Ruotsalaisen pikkutallin ylpeys ei käynyt näyttelyissä, mutta sen jälkeläiset olivat melkolailla haluttuja. Ansku sai jälkeläisiä neljä, ja neiti jouduttiin lopettamaan pahan kaviokuumeen takia 19-vuotiaana.
(Suvun selvitti yukitora. Kiitoksia!)


Jälkeläiset

1. SWB-o. Katinas Frej s. 05.05.2010 isä Fade Out fla
2. SWB-t. Katinas Lovisa s. 08.04.2011 isä Katinas Noak

Kilpailutulokset

Kilpaillut hyenan omistuksessa, mutta kisat lisätään myöhemmin.

03.06.2011 NJ näyttelyt, järjestäjänä Stall Katina, luokka SWB-tammat » 2/3, irtoSERT, JS

16.02.2011 NJ näyttelyt, järjestäjänä Alegre, luokka SWB-tammat » BIS5, MVA-SERT, JS

22.04.2011 SRY suunnistusratsastus, järjestäjänä Mighty Teddies, luokka Helppo taitoluokka (suurkilpailu) » 4/26

23.10.2010 PV-Shownäyttelyt, järjestäjänä Briar Warmbloods, luokka Aikuiset tammat 6-15v. » LKV1, I palk.
23.10.2010 Puoliverinäyttelyt, järjestäjänä Rockwell Warmbloods, luokka Ruotsinpuoliveriset » 2/3

21.05.2010 NJ näyttelyt, järjestäjänä Belvine, luokka Harvinaiset puoliveritammat » LKV2, KUMA, JS

29.04.2010 NJ näyttelyt, järjestäjänä Keinumäki, luokka Tammat » LKV4, KUMA, JS
28.04.2010 NJ näyttelyt, järjestäjänä Team Quess, luokka Puoliveritammat » LKV5, KUMA, JS

25.11.2009 NJ näyttelyt, järjestäjänä Bailee Showjumpers, luokka SWB-tammat » LKV1, irtoSERT, JS

29.10.2009 Match show, järjestäjänä Meripihka, luokka Hevostammat » BIS2
14.10.2009 Match show, järjestäjänä Raadelman hevostila, luokka Hevoset » punainen ruusuke

Kya Raadelman hevostilalla 14.10.2009: Hyvä rotu- ja skp leima, hyvä pää ja kaula, hieman pystyt lavat, korkea risti, jyrkkä lautanen, tj pystyt vuohiset, rennot ja kauniit liikkeet, esiintyy kauniisti

Meriitit

International Evaluations: Judge: Kmlnt, Sim Horses International
Breed- & Sex-type 8/10 pts. Movement, walk 8/10 pts.
Head, neck, body 8/10 pts. Movement, trot 8/10 pts.
Legs 8/10 pts.    
Class I 40/50 pts.    
Kantakirjaus 15.05.2011: Tuomarit: Kya, Peppi S., Maria S. ja Kati K.
Pisteet tuomareittain
(ei järjestyksessä)
18-16-15-16 Kommentit - takanojoiset ej
- tiivis runko
- melko hyväasentoiset tj
- etupainoinen
KTK III 65/100 p.    

Päiväkirja ja valmennukset

12.04.2011 - Falcon Cornwallin valmennettavana Invernessissä
Valmennus aloitettiin vapaalla verryttelyllä, joka Miljalta ja Linniltä sujui moitteettomasti. Linn vertyi nopeasti, jonka jälkeen päästiin tekemään ensimmäistä varsinaista harjoitusta. Harjoitus aloitettiin pitkällä sivulla tehtävällä raviavotaivutuksella, jonka jälkeisellä lyhyellä sivulla tehtiin voltti kootussa ravissa. Seuraavalla pitkällä sivulla tehtiin vielä loiva kiemuraura laukanvaihdolla. Linn oli hieman kankea ensimmäisissä avotaivutuksissa ja sen kanssa keskityttiin saaman toinen takajalka riittävän ulos taivutuksen aikana. Loppua kohti avotaivutus parani, jonka jälkeen keskityttiin vielä parantamaan hieman kootun ravin laatua voltilla. Laukanvaihdot sujuivat ongelmitta joka kierroksella.

Lopuksi keskityttiin vielä hieman laukkaan, tehden laukanvaihtoja joka kolmannella askeleella toisella pitkällä sivulla ja toisella ravin kautta pysähdykseen ja peruutukseen ja siitä suoraan laukkaan. Laukkaaminen olisi selvästi Linnin mieleen, sillä kokonaisuutena harjoitus sujui huomattavasti paremmin kuin ravissa tehdyt liikkeet. Linn innostui kuitenkin jonkin verran, jolloin laukanvaihdot alkoivat luisua enemmän sivuille hypyiksi. Kaiken kaikkiaan Linn oli koko valmennuksen ajan hyvin avuilla ja sen ja Miljan työskentelyä oli ilo katsella.

virtuaalitalli   -   ett internetstall   -   a sim-game stable
Lue tallin tekijänoikeuksista   -   Palaa edelliselle sivulle   -   Pääsivulle   -   Sivun alkuun