Viimein koitti se päivä, jota vähiten odotin. Olihan Ellillä jo ikää, mutta siitä oli erittäin vaikea luopua. Tamma oli kaikkien aikojen upein suomenhevoseni, mutta toki saan kiittää myös sen ensimmäistä omistajaa, Tanjaa, joka koulutti ja kilpaili tammalla sen ensimmäisinä vuosina. Kuusivuotiaana tamma palautui minulle, jonka jälkeen on haalittu jos jonkinlaista meriittiä. Elli jätti jälkeensä monta upeaa varsaa ja niistä kaksi jäivät Fiktioon asumaan, toinen näistä on yhteinen varsa rakkaimmista suokeistani, Ellistä ja Murusta. Kuollessaan Elli oli saavuttanut kunnioitettavan 31 vuoden iän.

RIP Fiktion Ilopilleri 17.9.2009

Tämä on virtuaalihevonen. This is a SIM-game horse.

Muistoissamme Fiktion Ilopilleri

rekisterinumero:
rotu, skp:
väri, merkit:
syntynyt, ikä:
käyttö:
kasvattaja:
omistaja:

saavutukset:
VH-27125
suomenhevonen, tamma
punarautias, 155cm
25.01.2007, ikä (VHKR)
kouluratsu, ko vaativa B, re 60cm
Milja, Fiktio
Milja, Fiktio

VIR MVA Ch, KTK I, KRJ I, YLA2, SLA-I*, VSHK-A
Jälkeläiset:
1. o. Fiktion Iivari, isä Vaapukan Aulis
2. o. Fiktion Artturi, isä SS Kelmi
3. o. Fiktion Veikeri, isä Sannin Verivelka
4. t. Fiktion Inari, isä Ellenin Roomeo
5. t. Fiktion Helmiina, isä Jalo-Wirto
6. o. Fiktion Riemu, isä Retueemeli
7. t. Fiktion Esteri, isä Sannin Mårran
8. t. Fiktion Hupihippu, isä Sannin Hurumuru

VIR MVA Ch-arvonimi myönnetty lokakuussa 2007

Suomenhevostammojen kantakirjaustilaisuus 01.06.2008
Fiktion Ilopilleri VH-27125
21p + 24p + 18p + 21p = 84p. I palkinto
- Erinomainen rotu ja sukupuolileima
- Kiitettävä rotutyyppi
- Vahva kaula, ilmeikäs pää
- Takajaloissa suorat kintereet, etujalkojen sääret taaksepäin taipuneet
- Hieman matalajalkainen

Tilaisuuden paras!

Jälkeläisluokka A (myönnetty 18.06.2011)
KRJ:n laatuarvostelutilaisuus 01.05.2008
2. sh-t. Fiktion Ilopilleri 103p. / KRJ I
30+30+43
Tilaisuuden toiseksi paras!

YLA:n tilaisuus 30.06.2008
12. sh-t. Fiktion Ilopilleri 124p. / YLA2
36+35+30+23 = 124p

SLA:n tilaisuus 01.08.2008
12. 48. sh-t Fiktion Ilopilleri, om. Milja
(4-4-4-3-4) 19-16-20-20-20-10= 105p SLA-I*
Tilaisuuden parhaat pisteet, onnea!

Elli on perinyt emältään rauhallisen ja kiltin hevosen luonteenpiirteensä. Eikä tammalla kyllä ole yhtään sen huonommat askeleet, kuin isälläkään. Mitä ulkonäköön tulee, on päiviä, jolloin se on Ellille kaikki kaikessa, mutta joskus taas sellaisia, jolloin tamma voisi kieriä kuralätäkössä vaikka koko päivän! Mikään ei voita kesälomia vihreillä laitumilla, kiitolaukkapätkiä maastossa tai uittoretkeä järvellä, niitä Elli rakastaa yli kaiken! Ellin kanssa matkustus kisoihin sujuu ongelmitta, vaikka tätä nykyä tamma ei enää juuri missään käy, vaan viettää ansaittua eläkettään Fiktion laitumilla. Elli on kahden hienon suomenhevosen tuotos ja tammasta itsestäänkin on tullut erittäin hieno, sitä et voi kiistää, sanon minä.

Hoidettaessa Elli osaa pysyä paikoillaan niin kauan kuin on tarvis. Nuorempana monen vuoden ajan kavioiden nosto tuotti vaikeuksia, mutta pikkuhiljaa vanhetessaan tamma on oppinut senkin asian. Toisinaan tämä neiti, vai pitäisiköhän sanoa rouva, oppii nopeasti uudet asiat, mutta jotkut ei sitten tahdo jäädä päähän millään. Elli nauttii korvien takaa rapsuttelusta ja siitä, kun kumisukaa pyöritellään harjatessa. Joskus tamma on oikea huomionkerjääjä, mutta yleensä se tyytyy siihen huomioon, mitä yleensä saakin. Oikeastaan tämä neiti saa eniten huomiota, sillä se on ollut silmäteräni siitä lähtien, kun neiti minulle Aniosta palautui. Jostain syystä en ole saanut aikaiseksi kirjoitettua luonnetta, mutta eikös se ole parempi, kun tiedän nyt Ellin luonteesta paljon enemmän, kuin olisin muutama vuosi sitten tiennyt. Jospa siirrymme lörpöttelystä Ellin luonteen pariin. Kun tamma on saatu harjattua on aika hakea satula ja suitset. Elli pysyy satulaakin laitettaessa paikoillaan, eikä koskaan pullistele vyötä kiristäessä (no, ehkä joskus!). Suitsetkin saa helposti sujautettua tamman päähän, se ei ole tuottanut koskaan ongelmaa, sillä Elli tajusi niiden juonen heti ensiyrittämällä.

Ellillähän ei enää paljoa ratsasteta muuta kuin kevyitä lenkkejä, sillä ikä alkaa jo tätä vanhaa rouvaa painaa. Tamman käyttäytymisen perusteella ikää on kuitenkin vaikea arvata, sillä välillä Elli riehuu kuin pikkuvarsa. Erityisesti maastossa se tahtoisi vain laukata kiitolaukkaa maailman ääriin. Kerrompa nyt kuitenkin, millainen Elli oli silloin, kun se vielä kilpaili aktiivisesti ja oli nuorempi. Tällöin Elli oli taitava kouluratsu, joka omasi pehmeät ja miellyttävät askeleet. En sitä sano, etteikö tamma olisi vieläkin taitava ja hienoliikkeinen, mihin ne taidot muka katoaisivat? Elliin on voinut luottaa joka tilanteessa, sillä se ei säiky mitään. Mitä nyt pikkuvarsana säikähti perhosta, joka pysäköi neidin turvan päälle. Siitäkös Elli säikähti, hypähti ilmaan ja lähti kiitolaukkaa karkuun. Mitään muuta tapausta mieleeni ei muistu, vaikka eihän siitäkään ole kuin alle parisenkymmentä vuotta, kun tamma oli vielä pikkuinen pallero. Esteilläkin Elli on oikein etevä, mutta kilpailua kyseisen lajin parissa en itse ole sen kanssa kokeillut, mutta pärjäsihän se ihan mukavasti ollessaan Tanjan omistuksessa. Koulu on kuitenkin meirän tyttösen alaa.

Elli on aina ollut hyvä muita hevosia (ja ihmisiä) kohtaan. Se jakaa mielellään toisten kanssa heinänsä tarhassa ja rapsuttelee tarpeen mukaan, jos jotakuta kutittaa. Äitinä Elli on lempeä ja äidillinen. Yhtäkään varsaa se ei ole hylännyt, vaan huolehtinut niistä hyvin vieroitukseen asti. Vaikka vieroitus on joka kerta ollut vaikea, se on selvinnyt niistä hyvin. Ellillä on tapan myös kouluttaa huonotapaisia kavereitaan, sitä en tiedä, mistä tuokin on tullut. Tämä tammarouva rakastaa yhtälailla myös muita eläimiä, erityisesti pienet kissan- ja koiranpennut ovat sen mieleen ja se ottaa niitä myös mielellään selkäänsä. Mikä onkaan suloisempaa, kuin hevonen, joka yrittää alkaa äidiksi pikkuisille kissoille ja koirille.

  i. Fandel, KRJ-II, SLA-I, YLA3
  sh, tprt, 156 cm
ii. Oreakas
sh, prt, 157 cm
iii. Orion
iie. Haavereita Sattuu
ie. Fandeliina
sh, trt, 156 cm
iei. Feenix
iee. Filmitähti

  e. Lilla My, KRJ-IV
  sh, tprt, 151 cm

ei. Muumin Trollet
sh, tprt, 150 cm
eii. Vauhti-Vili
eie. Sinikka
ee. Pikku-Maija
sh, rt, 153 cm
eei. Potku
eee. Syreeni

Ellin isä Fandel on komea tummanpunarautias suomenhevonen. Säkäkorkeutta oriilta löytyy 156 sentin verran. Ori on kilpaillut kouluratsastuksessa ja sijoittunut monesti. Ori on KRJ-II, SLA-I ja YLA3 palkittu. Fandel viettelee tällä hetkellä eläkepäiviään ja on omistajansa ylpeyden aihe, kuten varmasti myös kasvattajansa. Ellin isänisä, eli Fandelin isä, upea Oreakas, menestyi hyvin kouluratsastuksessa. Sen koulutustaso ylsi vaativaan A:han. Ori voitti lähes jokaiset kisat joihin osallistui. Orilla kilpaileminen lopetettiin 17 vuoden iässä, kunnes se siirtyi siitosoriksi. Ori kuoli 25 vuoden ikäisenä, mutta se oli jättänyt jälkeensä monen monta kouluratsastuksessa menestynyttä suomenhevosta. Isänisänisä Orion oli tunnettu siitosori ja kaikki tahtoivat sen jälkeläisiä. Ori oli myös menestynyt hyvin kouluratsastuksessa. Se voitti pari kertaa kouluratsastuksen maailmanmestaruuden. Isänisänemä Haavereita Sattuu oli menestyksekäs koulutamma. Sen elämä loppui kuitenkin lyhyeen. Kilpailuista tullessa rekka ajoi traileria päin, eikä tamman vuoksi ollut enää mitään tehtävissä. Tamma oli vain 13-vuotias ja se oli varsonut vain kahdesti. Ellin isänemä, kaunistakin kauniimpi Fandeliina, oli myös menestynyt kouluhevonen. Tamma kahmi voittoja. Neiti oli myös kantakirjattu ja suosittu siitoshevonen. Se saikin monta upeaa jälkeläistä, joista Fandel oli viimeinen. Tamma menehtyi 26-vuotiaana. Isänemänisä Feenix kilpaili pari vuotta koulua, kunnes siirtyi jalostusoriiksi ja jätti jälkeensä monia menestyksekkäitä kouluhevosia. Isänemänemä Filmitähti ei ollut kovin tunnettu, mutta se kilpaili kouluratsastuksessa. Tamma kuoli salaperäisesti 10 vuoden iässä.

Ellin emä Lilla My on kouluratsastuksessa kilpaillut tummanpunarautias suomenhevostamma. Säkäkorkeutta tammalla on 151 senttiä. Tamma on palkittu kouluratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuudessa neljännellä palkinnolla. Ellin emänisä, perusjuntti Muumin Trollet on hyvin tunnettu kansallisen tason kouluratsu, varsinkin kun nimi oli ruotsia. Ori on napannut monta voittoa niin kansallisen, kuin aluetasonkin kilpailuista. Lisäksi orii on upearakenteinen ja on näyttänyt kyntensä myös näyttelykehissä. Ori onkin kantakirjattu ensimmäiselle palkinnolle. Trolli menehtyi 18-vuotiaana. Emänisänisä Vauhti-Vili on myöskin hyvin tunnettu, tosin raviradoilla menestystä niittänyt herra. Sen ennätys oli 20,0ke ja voittosumma yli 100 000 euroa. Ori menehtyi vanhuuteen monta vuotta sitten, jättäen jälkeensä kymmeniä jälkeläisiä. Emänisänemä Sinikka kilpaili aluetasolla kouluratsastuksessa, mutta kansalliselle tasolle tamma ei ehtinyt, sillä se loukkasi pahasti jalkansa. Jalka ei ottanut parantuakseen, joten tamma jouduttiin lopettamaan. Se jätti jälkeensä vain yhden jälkeläisen, Muumin Trolletin. Ellin emänemä on kaunis koulutamma Pikku-Maija. Tamma on kahlannut läpi monet koulukisat ja on tuonut paljon voittoja kotiin. Kilpailemisen lisäksi tamma on varsonut kuudesti, joista viimeiseen tamma sitten kuoli. Emänemänisä Potku tunnetaan hyvin menestyneistä jälkeläisistään. Itse Aatuksi kutsuttu ori on kilpaillut vähän joka lajissa, mutta parhaiten se taitaa kouluratsastuksen, jossa moni sen jälkeläinenkin on menestynyt. Tätä nykyä ori viettää lokoisia eläkepäiviään Itäisessä Suomessa. Emänemänemä Syreeni oli aika tuntematon tamma kilparadoilla, mutta muutamaan otteeseen se tavattiin kisoissa. Sen sijaan sen jälkeläiset ovat menestyneet hyvin ja saaneet hyviäkin saavutuksia niin koulu-, kuin esteratsastuksessakin. Menehtyi 15-vuotiaana.

Ellillä on kaksi täyssisarusta: Fiktion Augustus ja Fiktion Syli-Äiti, sekä lisäksi neljä isän puoleista puolisisarusta: Finellan Vuokko, Huurteen Leijonamieli, Sannin Wilma ja Rinsetti 36 ja neljä emänpuoleista: Fiktion Orginaali, Fiktion Tosimies, Fiktion Juuso ja Fiktion Myy.

Näyttelytulokset

22.09.2007 Suomen(pien)hevostammat NJ Fiktio (pt. Alina J.) BIS3, MVA-SERT, JS
19.09.2007 Hevostammat NJ Belicoso (pt. Christina J.) BIS1, MVA-SERT, JS
15.09.2007 Suomenhevostammat NJ Katvusto (pt. Eija P.) LKV3/12, irtoSERT, JS
05.09.2007 Suomen(pien)hevostammat NJ Fiktio (pt. Kati S.) BIS4, MVA-SERT, JS
14.06.2007 Suomenhevostammat NJ Anio (pt. Eija P.) LKV2/12, irtoSERT, JS

Parhaimmat kilpailutulokset

Sijoituksia yhteensä 35, joista 5 on voittoja.
Elli on jäänyt ansaitulle kilpailueläkkeelle marraskuussa 2007.

04.11.2007 Helppo A KRJ-kouluratsastus Ristiriita 1/18
18.10.2007 Vaativa B KRJ-kouluratsastus Fiktio 3/30
18.10.2007 Helppo A KRJ-kouluratsastus Fiktio 2/30
18.10.2007 Helppo A KRJ-kouluratsastus Vaapukka 3/30
02.10.2007 Helppo A KRJ-kouluratsastus Aweia 2/30
18.09.2007 Vaativa B KRJ-kouluratsastus Missway 4/36
17.09.2007 Vaativa B KRJ-kouluratsastus Missway 2/36
11.09.2007 Vaativa B KRJ-kouluratsastus Yave 1/40
10.07.2007 Helppo A KRJ-kouluratsastus Vehnänummi 5/72
10.07.2007 Helppo B KRJ-kouluratsastus Vanhanaikainen 2/34
22.07.2007 Helppo B KRJ-kouluratsastus Verivala 5/70
17.07.2007 Vaativa B KRJ-kouluratsastus Stall Adam 2/50
14.07.2007 Vaativa B KRJ-kouluratsastus Overtale 2/50
07.07.2007 Helppo A KRJ-kouluratsastus Riimulan ratsutila 2/30
30.06.2007 Helppo B KRJ-kouluratsastus Spring Estate 5/40
23.06.2007 Helppo A KRJ-kouluratsastus Ramona 4/40
22.06.2007 Helppo C KRJ-kouluratsastus Riimulan ratsutalli 2/35
21.06.2007 Helppo B KRJ-kouluratsastus Timmellys 2/40
20.06.2007 Helppo A KRJ-kouluratsastus Anio 5/40
17.06.2007 Helppo A KRJ-kouluratsastus Itä-Laakso 6/45
17.06.2007 Helppo B KRJ-kouluratsastus Anio 5/40
17.06.2007 Vaativa B KRJ-kouluratsastus Southern E Arabs 4/40
12.06.2007 Helppo B KRJ-kouluratsastus Incitatus 5/40
10.06.2007 Helppo A KRJ-kouluratsastus Hilarius 4/72
10.06.2007 Helppo B KRJ-kouluratsastus Salmiakk Ponies 5/50
10.06.2007 Helppo B KRJ-kouluratsastus Missway 4/27
09.06.2007 Helppo B KRJ-kouluratsastus Travail Noir 4/100
09.06.2007 Vaativa B KRJ-kouluratsastus Missway 1/30
09.06.2007 Helppo B KRJ-kouluratsastus Missway 2/27
07.06.2007 KN Special KRJ-kouluratsastus Haflinger Farm 4/48
07.06.2007 Helppo C KRJ-kouluratsastus Djoehem 1/32
05.06.2007 Vaativa B KRJ-kouluratsastus Hallon Ponies 4/109
05.06.2007 Helppo C KRJ-kouluratsastus VMR 5/43
04.06.2007 Vaativa B KRJ-kouluratsastus Kurittoman 1/32
03.06.2007 Helppo C KRJ-kouluratsastus Katrin talli 5/46


Kuviin on lupa!