Muru oli Ellin lisäksi yksi rakkaimmista suomenhevosistani. Sen kanssa tuli saavutettua jos jonkinlaista palkintoa ja arvonimeä. Tämä 22-vuotiaana menehtynyt herra kuoli vain päivän Ellin kuoleman jälkeen. Ikää sillä oli jo kyllä, mutta en tästäkään hevosesta olisi tahtonut luopua. Onneksi minulle jäi yhteinen varsa näistä rakkaista suokeistani Fiktioon kasvamaan.

RIP Sannin Hurumuru 18.9.2009

Tämä on virtuaalihevonen. This is a SIM-game horse.

Muistoissamme Sannin Hurumuru

rekisterinumero:
rotu, skp:
väri, merkit:
syntynyt, ikä:
käyttö:
kasvattaja:
omistaja:

saavutukset:
VH-42827
suomenhevonen, ori
rautias, 153cm
02.11.2007, ikä (VHKR)
kouluratsu, ko vaativa B, re 60cm
Cecilié Stud
Milja, Fiktio

VIR MVA Ch, KTK II, KRJ II, YLA2, SLA II
Jälkeläiset:

1. t. Violan Vappu, emä Sannin Saaga
2. o. Karmiinin Kukkuluuruu, emä Lakean Eerika
3. t. Fiktion Minttu, emä Tuiskun Telmiina
4. o. Fiktion Leevi, emä Sannin Lotta
5. o. Vaapukan Rudolf, emä Kaisan Syystatar
6. o. Mörkövaaran Monopoli, emä Mörkövaaran Silmäterä
7. t. Siljan Usvalintu, emä Siljan Kestohymy
8. t. Fiktion Hupihippu, emä Fiktion Ilopilleri

VIR MVA Ch-arvonimi myönnetty heinäkuussa 2008

Suomenhevoskantakirjan elokuun kantakirjaustilaisuus
3. sh-o. Sannin Hurumuru 74p. / KTK II
19p. + 17p. + 18p. + 19p.
KRJ:n marraskuun tilaisuus
8. sh-o. Sannin Hurumuru 93p. / KRJ II
Rakennepisteet 21p.

Yleislaatuarvostelun tilaisuus (uusinta)
20. sh-o. Sannin Hurumuru 112p. / YLA2
31+34+24+23=112p

Suomenhevoslaatuarvostelun lokakuun tilaisuus
10. sh-o Sannin Hurumuru, om. Milja
3-2-2-1-4 = 12-15-10-20-20-08 = 85p SLA-II

Sannin Hurumuru, eli Muru on hoitaessa erittäin aktiivinen, ja tahtoo hamuilla hoitajaansa vähän väliä. Joskus se saattaa napata ilkikurisesti vetoketjusta kiinni, mutta luovuttaa kyllä jos sitä toruu. Harjatessa se liikahtelee levottomana, eikä tahtoisi millään pysyä paikallaan. Rentoutuessaan sen alahuuli alkaa lerputtaa, ja silmät sulkeutua, mutta silti pientä liikettä on aina havaittavissa. Kaviot ori antaa puhdistaa mutkatta, ja hännän selvittelykin sujuu hyvin. Päätä harjatessa se tahtoo nostaa kurittomasti turpaansa ylös, välttyäkseen harjanvedoilta, mutta kunhan siihen valaa kuuliaisuutta, niin pääkin pysyy alhaalla. Satuloidessa se tosin yrittää näykkiä, ja luimistelee ilkeästi. Suitsia yritetään päästä karkuun, mutta loppujen lopuksi Murun saa kuntoon kärsivällisyydellä. Pesuboksissa ori hermostuu helposti, sillä se inhoaa hiemankin kylmää vettä. Rauhallisesti, lämpimällä vedellä pestessä Muru kyllä asettuu, muttei kuitenkaan rentoudu. Shampoota saa usein käyttää pullokaupalla, sillä herra piehtaroi vähän väliä, ja mutaa saa kuurata kunnolla pois.

Ratsastaessa Murun ominaisuudet puhkeavat kukkaan. Satulaan noustessa se tosin saattaa ottaa sivuaskeleita, yrittäen vaivihkaa pudottaa ratsastajansa. Varsinaisesti ratsastettaessa se kulkee pienillä, kevyillä avuilla, ja kulkee huolellisen verryttelyn jälkeen hyvin muodossa. Sillä on hyvät liikkeet, joissa on helppo pysyä mukana, ja se kuuntelee apuja tottelevaisesti, ellei ratsastajalla ole kova käsi. Muru on isänsä ja emänsä tavoin herkkä suustaan, ja inhoaa kovalla kädellä ratsastavia ihmisiä. Jos orin saa sekavilla avuilla ja kovalla kädellä suuttumaan, se pysähtyy paikalleen eikä suostu liikkumaan mihinkään. Kun sen sitten on pakko liikkua, niin silloin tykitetään koululiikkeitä tai esteitä vauhdilla, jos ratsastaja onnistuu pysymään selässä, kun herra näyttää komeimpia pukkejaan. Esteitä se hyppää laiskasti, mutta reipas ja hyvä ratsastaja saa sen hyppäämään sujuvasti. Se vaatii tosin paljon työtä, mutta sujuvasti hyppääminen on kyllä palkitsevaa, jos tuntee Murun luonteen. Maastoesteillä se on reippaampi, mutta hyppää epävarmasti. Kiinteät esteet ovat uhkaavampia, ja luonteeltaan huolehtivainen Muru hyppää niiden yli vain, jos luottaa ratsastajaan sataprosenttisesti, eikä epäile toisen arvostelukykyä.

Kilpailuihin saapuessa Muru pursuilee energiaa ja yrittää riistäytyä taluttajansa käsistä tutustumaan uusiin tammoihin. Muiden orien uhittelua se ei kilpailupaikalla siedä, ja on tällaisissa tapauksissa jokseenkin aggressiivinen toisia oreja kohtaan. Siksipä herraa on kätevintä laittaa kuntoon sellaisessa paikassa, jossa on vähemmän hälinää. Se kuuntelee tarkkaavaisesti kilpailupaikan ääniä, ja kun on aika mennä lämmittelemään, se suorastaan syöksähtää liikkeelle. Viimehetken suorituksen hiomiset sujuvat yleensä hyvin, mutta jos Muru säikähtää jotakin, se ponkaisee vaikka paikaltaan neliin. Rauhoitteleminen on kilpailupaikalla kaiken a ja o, joten hermoilevasta ja kärsimättömästä ratsastajasta on vain haittaa suoritukselle. Tosi tilanteessa Muru kuuntelee totisena ratsastajaansa, eikä leiki tai viihdytä itseään spurteilla. Suorituksen jälkeen ori odottaa aina palkitsemista, erityisesti jos päästään kunniakierrokselle.
© Problem, kiitos!

  i. Kivisen Hurmuri
  ERJ III, YLA2, SLA I
  suomenhevonen
  punarautias, 151cm
ii. Ramirei
sh, rt, 155cm
iii. Vihilän Aatu
iie. Pirtuliina
ie. Neitoperhonen
sh, tprt, 153cm
iei. Ruosteprinssi
iee. Nomparellineiti

  e. Erilan Vilma
  KRJ III, YLA3, SLA I
  suomenhevonen
  rautias, 154cm

ei. Hokkeri
sh, trt, 158cm
eii. Menijä
eie. Tähti-Tyttö
ee. Vilke-Veera
sh, rt, 151cm
eei. Kehveli
eee. Pirske

Murun isä Kivisen Hurmuri on hienon kisauran tehnyt ruuna. Tällä Huruksi kutsutulla ruunalla on kilpailukalenterissaan lähes 100 sijoitusta. Eniten sijoituksia on tullut painotuslajeista, eli koulu- ja esteratsastuksesta. Ei oria olla siis turhaan palkittu ERJ III ja YLA2 palkinnoilla, sekä SLA I palkintoa unohtamatta. Jälkeläisiä miehelle on kertynyt seitsemän. Hurun isä, Ramirei oli oikein upea punarautias, joka periytti upeat piirteensä niin koulu- kuin esteradoiltakin. Ori on vielä melko nuori ja jatkaa kilpailukenttien valloitusta. Pirtuliina oli rakenteellisesti hieno tamma, KTK-II, mutta kilpailukokemukset jäivätkin sitten vähemmälle omistajien panostaessa tamman kauniina pitoon - lahjakkuus jäi käyttämättä hänen osaltaan. Vihilän Aatu oli kuitenkin toinen tapaus, jonka lahjakkuus todella käytettiin niin näyttely- kuin kilpailupuolellakin. 151 senttiä korkea orii kantakirjattiin ensimmäisellä palkinnolla ja on edelleen vanhuuspäivillään omistajiensa ylpeys. Pirtuliinan isä Vahinkolaukaus ei nimestään huolimatta ollut vahinkovarsa vaan pikemminkin upean kasvatustyön tulos Pohjanmaalta, joka saavutti jopa kansainvälistä menestystä esteradoilla. Pirtuliinan emä Siniella oli 157-senttinen kaunis tamma, joka menehtyi trailerionnettomuudessa ennen suurempaa menestystä. Aatun isä Tähtivoitto oli puhtaasti KTK-I-palkittu orii, joka voitti kaikki näyttelyt, joihin hän ikinä osallistui. Kilpailumenestyksensä Aatu oli kuitenkin perinyt emältään Filmiinalta, joka oli niin koulu- kuin estekenttienkin taitaja alueellisella tasolla Lounais-Suomessa. Neitoperhonen oli aikanaan varsinainen koulutykki, joskin menehtyi pian Hurun syntymisen jälkeen synnytyksen jälkeisiin komplikaatioihin. Ennen Hurua tämä neitokainen sai 3 tervettä varsaa ja periytti perussuomalaista luonnettaan eteenpäin. Ruosteprinssi taas oli upea ilmestys, 154 senttiä ja on luonteeltaan selvästi lähimpänä Hurua - vaikka kyllähän hän Ramireinkin puolelta on piirteitä saanut. Hieno hevonen niin muodoiltaan kuin liikkeiltäänkin, periytti piirteitään Neitoperhosen lisäksi 10 varsalle. Ruosteprinssin isä Rosvoroope oli päätoimiselta ammatiltaan poliisiratsu, sivutoimenaan herra valloitti koulukenttiä hyvällä menestyksellä. Hyvästä luonteestaan johtuen herra astutti maailmaan 15 jälkeläistä, joista suurin osa myytiin kuitenkin ulkomaille. Ruosteprinssin emä Prinsessa Rosella oli nimensä mukaisesti kaunis suomenhevonen, 156 senttiä korkea ja kantakirjattu hienosti toisella palkinnolla. Hänen esteuransa päättyi jalkavammaan, mutta jatkoi sinnikkäästi eläkepäiviinsä asti harrastehevosena. Nomparellineiti on jäänyt melko tuntemattomaksi Hurun sukutaulussa - tiedetään kuitenkin, että hänen isänsä Nomparelli oli mainetta niittänyt lappalaisratsu koulupuolelta ja emänsä Neiti-Kulta esteratsu huippuunsa hiottuna aivan pääkaupunkiseudulta.

Ei Murun emäkään isää huonompi ole. Erilan Vilma on hieno kouluratsu, josta kertoo KRJ III palkinto. Tämän lisäksi Vilma on saanut yleislaatuarvostelussa kolmannen ja suomenhevosten laatuarvostelussa ensimmäisen palkinnon. Varsoja on siunaantunut seitsemän kappaletta. Luonteeltaan tamma on rauhallinen ja suomenhevosmainen. Vilman isä, Hokkeri, on Vilman kasvattajan Noora Mäkeläisen ykköskouluratsu. Parivaljakko on mm. voittanut v. 2006 kouluratsastuksen mestaruusluokan suomenhevosille järjestetyssä kilpailussa, ja onkin Suomen sisällä varsin tunnettu pari. Mestaruuden lisäksi ratsukolta löytyy 25 sijoitusta, 9 ensimmäistä sijaa Suomen sisällä järjestetyistä kilpailuista. Hokkeri on 158 cm korkea rautias suomiherra, hyvin komea sellainen, jonka varsasta moni suomenhevoskasvattaja on saanut haaveilla. Rungoltaan Hokkeri on kunnon ratsutyyppiä ja täyttää loistavasti ratsutyypin suomenhevosen rakennevaatimukset: ryhdikäs, pitkäkaulainen, ei kovin pitkärunkoinen, pieni pää, viisto lapa ja selväpiirteinen säkä. Luonteeltaan Hokkeri on perusrauhallinen ja erittäin yhteistyökykyinen. Tämän ykköspalkinnolla kantakirjatun oriin vanhemmat ovat myös koulupainotteisia, yhteensä 25 sijoitusta aluekilpailuista napanneita Itä-Suomalaisia. Kuulopuheiden mukaan juuri Tähti-Tyttö on periyttänyt loistavat piirteensä eteenpäin, ja tämän voi huomata myös kantakirjauspalkinnosta II. Vilman emä taas, Vilke-Veera, on vähemmän tunnettu luottoratsu kotitallillaan Noora Mäkeläisen luona. Kilpakenttiä vain vähän kiertänyt Veera on ollut jo vuosia ahkerassa ratsastuskoulukäytössä, ja on niin pienten kuin suurienkin ratsastajien suosikki. Vaikka Veera tulee myös lasten kanssa toimeen ja toimii rehellisenä ja luotettavana ratsuna, ei se tarkoita sitä, etteikö tammasta haastetta olisi. Kun vähän kokeneempi ratsastaja ottaa ohjat, saa Veerastakin paljon irti. Ratsutyypin suomenhevosen rakennevaatimukset Veera täyttää hyvin. Veeran vanhemmat, Kehveli ja Pirske, olivat aikanaan kuuluisia kouluratsastuskentillä tekemistään suorituksista. Eipä siis ihme, että Veeraltakin niitä taitoja on löytynyt. (Psst. Veeran 10:stä kouluratsastuskilpailusta luokassa he A sijoituksia on upeat 7 - ei ollenkaan huonosti, sillä voittoja niistä on kuusi!) Kantakirjauspalkintoja suvusta löytyy Kehveliltä, kolmospalkinto - aikoinaan tuloksesta oltiin hämmästyneitä, sillä oriin uskottiin olleen vähintään II-tasoa. Tuomareiden puolueellisuutta ei ikinä selvitetty.

Kiitoksia Viivi L.:lle Murun vanhempien suvun selvityksistä!

Näyttelytulokset

30.06.2008 Suomenhevosoriit NJ-näyttelyt Vaapukka (pt. Jaana L.) BIS2 MVA-SERT, JS
30.05.2008 Suomenhevosoriit NJ-näyttelyt Vaapukka (pt. Jaana L.) LKV1 MVA-SERT, JS
29.05.2008 Suomenhevosoriit NJ-näyttelyt Soojendav (pt. Alina J.) LKV1 MVA-SERT, JS

Parhaimmat kilpailutulokset

Sijoituksia yhteensä 35, joista 9 on voittoja.
Muru on jäänyt ansaitulle kilpailueläkkeelle heinäkuussa 2008.

10.07.2008 Helppo A KRJ-kouluratsastus Vaapukka 1/40
07.07.2008 Vaativa B KRJ-kouluratsastus Veatu Kuningriik 1/70
05.07.2008 Vaativa B KRJ-kouluratsastus Vaapukka 7/60
04.07.2008 Vaativa B KRJ-kouluratsastus Vaapukka 7/60
03.07.2008 Vaativa B KRJ-kouluratsastus Willoughby 2/40
03.07.2008 Vaativa B KRJ-kouluratsastus Fiktio 1/27
02.07.2008 Vaativa B KRJ-kouluratsastus Vaapukka 5/60
21.06.2008 Vaativa B KRJ-kouluratsastus Solo 1/40
14.06.2008 Vaativa B KRJ-kouluratsastus Yountville 6/50
14.06.2008 Vaativa B KRJ-kouluratsastus Yountville 6/50
12.06.2008 Vaativa B KRJ-kouluratsastus Symbioosi 1/40
09.06.2008 Vaativa B KRJ-kouluratsastus Vaapukka 1/40
09.06.2008 Helppo A KRJ-kouluratsastus Vaapukka 6/40
06.06.2008 Vaativa B KRJ-kouluratsastus Hösten '52 1/62
19.05.2008 Helppo A KRJ-kouluratsastus Yountville 3/37
15.05.2008 Vaativa B KRJ-kouluratsastus Katvusto 7/126
09.05.2008 Helppo A KRJ-kouluratsastus Syysvalkea 4/29
08.05.2008 Helppo C KRJ-kouluratsastus Aquanimals 2/30
06.05.2008 Vaativa B KRJ-kouluratsastus Aweia 3/45
05.05.2008 Vaativa B KRJ-kouluratsastus Vaapukka 3/40
03.05.2008 Vaativa B KRJ-kouluratsastus Terhakka 5/34
27.04.2008 Vaativa B KRJ-kouluratsastus Vaapukka 2/40
19.04.2008 Vaativa B KRJ-kouluratsastus Ciar Dressage 1/45
17.04.2008 Vaativa B KRJ-kouluratsastus Vaapukka 3/40
17.04.2008 Vaativa B KRJ-kouluratsastus Vaapukka 2/40
07.04.2008 Helppo A KRJ-kouluratsastus RÖK 2/26
04.04.2008 Vaativa B KRJ-kouluratsastus RÖK 3/15
01.04.2008 Vaativa B KRJ-kouluratsastus De Duivel 1/128
26.03.2008 Helppo B KRJ-kouluratsastus Keskiviikko 10/151
26.03.2008 Helppo B KRJ-kouluratsastus Keskiviikko 5/151
26.03.2008 Helppo B KRJ-kouluratsastus Kimovaara 6/137
22.03.2008 Helppo B KRJ-kouluratsastus Haavelaakso 5/50
19.03.2008 Helppo A KRJ-kouluratsastus Hösten '52 9/141
19.03.2008 Helppo A KRJ-kouluratsastus KK Kimakka 4/211
17.03.2008 Helppo B KRJ-kouluratsastus Fiktio 7/89


Kuvista suuret kiitokset Zerolle!