Muistoissamme

Sirla menehtyi 20. heinäkuuta 2011 31.6 vuoden iässä.

 
koristekuva

Fiktion Sirla


Kuvat © SR     Lisää kuvia alempana! Klikkaamalla näet kuvan suurempana.
Tämä on virtuaalihevonen. This is a sim-game horse. Sivuilla olevat tiedot eivät liity mitenkään kuvissa olevaan hevoseen!

 

Rauhallinen ja ihmisrakas, eipä Sirlaa oikein muilla sanoilla voi paremmin kuvata. Jos tamma olisi kissa, se varmaankin kiipeäisi syliin paijattavaksi ja kehräisi tyytyväisenä kovaäänisesti. Näiden vuosien aikana ei ole tullut yhtäkään sellaista hetkeä, että tamman kanssa olisi tullut jotain ongelmia. Se on varsin nopea ja innokas oppija, eikä sähellä mitään turhaa. Kerrassaan siis miellyttävä otus, omasta mielestäni täydellinen. On melkein turhaa kirjoittaa tätä luonnetta, sillä siitä tulee aika yksitoikkoinen, kun Sirlalla ei ole mitään huonoja tapoja, joista pitäisi vielä erikseen mainita jotain.

Koska Sirla on helppo "lapsi" en aina edes sido tammaa karsinassa kiinni, kun hoidan sitä. Tamma ei liikahdakaan, ellei vaihda lepuutettavaa jalkaa. Se sulkee aina silmänsä ja tuhisee tyytyväisenä. Kun harjan vaihtaa kaviokoukkuun, tamma pökkäisee hoitajaa hellästi ja katsoo suloisilla silmillään, jotka tuntuvat sanovan: "Etkö voisi jatkaa vielä hetken tai edes rapsutella otsaa hiukan?" No, yleensä on pakko vähän rapsuttaa, mutta vain hetken, ettei olla vielä tunnin päästä samassa tilanteessa. Kaviot Sirla nostaa nätisti. Varusteetkin se antaa laittaa mukisematta ja oikeastaan se pitää töiden tekemisestä, joten pientä innostustakin on havaittavissa.

Tamma on miellyttävä ratsastaa, sillä koko ajan ei tarvitse olla pökkimässä eteenpäin tai sitten päinvastoin, eli hidastamassa vauhtia. Tottelee yleensä suht pieniä ja napakoita apuja. Koulua vääntää vaativaakin tasoa, mutta esteille ei sitten taidot kovin korkealle riitäkään. Maastossa Sirla on kuin kentällä olisi ja siksi onkin todella harvinaista, että tamma jotain säikkyisi. Kilpailuissakaan ei stressamisen aihetta ole, huomiotahan Sirla rakastaa! Matkustus sujuu leikiten ja tämä tamma onkin oivallinen kaveri matkustuskammoiselle hevoselle.

Muiden hevosten kanssa Sirla tulee erinomaisesti toimeen ja usein tamma on toiminut muiden riidoissa rauhoittelijana. Laumassa se puolustaa heikompia ja auttaa kaikkia tarpeen mukaan. Taluttaessa tulee kiltisti vierellä, vaikka tallissa odottaisikin eläinlääkäri tai kengittäjä. Hekään eivät saa tammaa hermostumaan.


Sukutaulu ja -selvitys

i. VIR MVA Ch Pikantin Rymy
KTK II, YLA2, SLA II, sh, prt, 157cm
ii. VIR MVA Ch Tammihaan Viljami
KRJ II, YLA2, SLA II, sh, tprn, 155cm
iii. Mootsartti, SLA I
iie. Neitoperhonen
ie. VIR MVA Ch MC Tähtiin Kirjoitettu
KTK III, KRJ I, ERJ I, YLA2, SLA I
sph, mrn, 147cm
iei. MC Tuiske
iee. VIR MVA Ch MC Tähtisumu
KTK II, KRJ II, YLA2
e. Fiktion Inari
KRJ I, YLA2, SLA I, sh, prt, 152cm
ei. Ellenin Roomeo
KRJ I, sh, rt, 152cm
eii. Ikiliikkuja, KRJ IV
eie. Aino-Kaisa, KRJ II, YLA2
ee. VIR MVA Ch Fiktion Ilopilleri
KTK I, KRJ I, YLA2, SLA I*, sh, prt, 155cm
eei. Fandel, KRJ II, YLA3, SLA I
eee. Lilla My, KRJ IV

Pikantin Rymy (i) on jo saavuttanut jos jonkinlaista meriittiä. Se on muotovalio ja kantakirjattu toiselle palkinnolle. Lisäksi se on palkittu sekä suomenhevoslaatuarvostelussa, että yleislaatuarvostelussa toisella palkinnolla. Ori on kilpaillut menestyksekkäästi koulussa, esteillä ja kenttäratsastuksessa. Jälkeläisiä oriilla on peräti yhdeksän, joista tammoja on viisi ja oreja loput neljä. Luonteeltaan ori on melko vaativa, mutta kuitenkin suomenhevoselle tyypillisesti rehellinen ja hieman jalat maassa-asentoitunut.

Myös Tammihaan Viljami (ii) on komea muotovalio-ori. Se on kilpaillut jopa neljässä eri lajissa: koulussa, esteillä, kentässä ja valjakkoajossa. Eniten kuitenkin koulussa ja esteillä. Ori on palkittu KRJ:ssä, SLA:ssa ja YLA:ssa toisella palkinnolla. Luonteeltaan ori on kiltti ja toisinaan sitä ei edes oriiksi uskoisi. Jälkeläisiä sille on kertynyt kuusi: kaksi tammaa ja neljä oria.

Raudikko Mootsartti (iii) on myös kilpaillut monessa lajissa ja sijoituksia on joka lajista kertynyt. Sille on kertynyt kaksi tammajälkeläistä ja yksi ori. Ori on osallistunut myös näyttelyihin, joista se on napannut irtoSERTin. Ori on myös palkittu SLA II-palkinnolla. Luonteeltaan se on erittäin sosiaalinen. Tummarautias, liinaharjainen Beethooveni (iiii) on valjakkopainotteinen ja on kilpaillutkin vaativissa luokissa mukavalla menestyksellä jopa kansallisella tasolla. Ori on jättänyt Monnin lisäksi reilut kymmenen jälkeläistä, jotka ovat tasoltaan tavallisesta navettahevosesta kansallisentason kilpahevosiin. Pirtsakka estetamma Kukkamaaria (iiie) on kilpaillut esteitä aluetasolla jopa metrin luokissa, ihan mukavalla menestyksellä. Tammalla on myös hirmu mukavat liikkeet, mutta sen höyrypäisyyden vuoksi se soveltuu paremmin esteille. Monnin lisäksi sillä on kolme muuta jälkeläistä, joista kaksi kilpailee esteitä ja yksi on ratsastuskoululla tuntikäytössä.

Neitoperhonen (iie) on pieni, musta neitonen. Se on taitava ajoponi ja sillä on kilpailtu vaativalla tasolla. Tamman vanhemmista, Lepakkomies-nimisestä (iiei) herrasta ja Kissankello-tammasta (iiee) minulla ei ole tietoja.

MC Tähtiin Kirjoitettu (ie) lukeutuu myös upeasti menestyneisiin suomenehevosiin. Sillä on ykköspalkinnot sekä koulu-, että estelaatiksista. Tamma on myös muotovalio ja kantakirjattu kolmannelle palkinnolle. Kaiken tämän lisäksi se on palkittu myös yleislaatuarvostelussa toisella palkinnolla. Tamma on aina menossa, mutta hoitaessa kuitenkin kiltti ja rauhallinen. Jälkeläisiä tammalle on kertynyt tähän mennessä viisi.

MC Tuiske (iei) on kilpaillut jonkinverran koulussa, mutta tällä hetkellä ori näyttää olevan hiukan unohdettu. Luonteeltaan se on perus suomenhevonen. Sen isä on tuntematon, joten näinollen siitä ei mitään tietoja ole. Emä Saturomanttinen (ieii) kiltti, rakasti ihmisiä, ja kaikki rakastivat sitä. Se oli täydellinen opetusmestari, mutta kokeneemmille se ei antanut mitään ilmaiseksi. Se menestyi myös hienosti kouluratsastuksessa, mutta kuoli tapaturmaisesti estekisoissa, ollessaan vain 11-vuotias. Tamma ehti jättää jälkeensä vain yhden orivarsan.

MC Tähtisumu (iee) on myös muotovalio ja kantakirjattu toiselle palkinnolle. Lisäksi sillä on II-palkinnot KRJ:n laatiksesta ja YLA:sta. Luonteeltaan tamma on nöyrä ja mukava, toisinaan laiskahko. Jälkeläisiä sillä on kuusi, kaksi oria ja loput tammoja. Reissumies (ieei) on rautias komea pienhevosori, joka kilpailee aktiivisesti koulussa ja esteillä, mutta on kuitenkin koulupainotteinen. Sillä on kahdeksan jälkeläistä lisäksi. Tähtityttö (ieee) on raudikko pienhevostamma. Se toimii perhehevosena maalla, eikä kisaa, mutta kuuleman mukaan on lahjakas kouluhevonen. Näyttelyissä tammaa on jonkin verran käytetty ja esteitäkin tamma hyppää mielellään.

Fiktion Inari (e) on fiktiolainen jo toisessa polvessa. Tamma on kilpaillut menestyksekkäästi kouluratsastuksessa ja näyttelyissäkin napannut irtoSERTin. Tavoitteena olisi saada tammalle ainakin champion-arvonimi näyttelyistä. Tamma on palkittu KRJ:n laatuarvostelussa ensimmäisellä palkinnolla, sekä yleislaatuarvostelussa toisella. Lisäksi tamma ilmoitetaan tulevaisuudessa suomenhevoslaatuarvosteluun. Jälkeläisiä Inarilla on tällä hetkellä neljä, joista kolme ovat tammoja ja yksi ori. Luonteeltaan tamma on kiltti ja rauhallinen.

Ellenin Roomeo (ei) on komea raudikko ori. Se on kilpaillut niin koulussa, esteillä, kenttäratsastuksessa, kuin valjakkoajossakin, sekä lännen- ja matkaratsastuskilpailuissa. Painotus oriilla on kuitenkin kouluratsastuksessa ja ori onkin palkittu I-palkinnolla. Jälkeläisiä oriilla on lisäksi neljä, kaksi oria ja tammaa. Luonteeltaan se on tyypillinen suomenhevonen; jalat pysyvät maassa, vaikka mitä tulisi, eikä ori stressaa turhasta.

Ikiliikkuja (eii) on jo edesmennyt kiltti ori. Se kilpaili koulussa ja esteillä kivasti menestyen. Se palkittiin krj:n laatuarvostelussa IV-palkinnolla. Jälkeläisiä oriille kertyi seitsemän, joista vain kaksi ovat tammoja. Yksi orijälkeläisistä oli omistuksessani sen muutaman viimeisen vuoden ajan. Kiivas-Liikkuja:sta (eiii) ja Tytön-Diivasta (eiie) minulla ei ole tietoja.

Aino-Kaisa (eie) painottuu kouluratsastukseen, mutta on kilpaillut myös esteillä ja kenttäratsastuksessa. Tämä pientamma on varsonut seitsemän kertaa. Varsoista neljä on oreja ja kolme tammoja. Aino pitää lapsista ja käyttäytyy rauhallisesti paitsi ollesaan kiimassa. Tamma on palkittu sekä krj:n laatiksessa, että yleislaatiksessa toisella palkinnolla. Pehtoori (eiei) on myöskin pienhevosen kokoinen, 147 senttinen. Ori pitää yllä vaaleanpunarautiasta linjaa suvussaan. Se kouluratsastuspainotteinen ja on sijoittunut mukavasti ja voittanutkin pari kertaa. Ori on astunut seitsemän tammaa, mutta herra ruunattiin vuoden 2007, jonka jälkeen se ei ole enää niin paljon kilpaillut. Kaisa (eiee) on väriltään voikko. Tamma on sijoittunut ja voittanut lukuisissa kilpailuissa ja on kierrellyt monia valmennuksia. Esteratsua tästä tammasta ei kuitenkaan olisi millään saanut, sillä se jyräsi esteen kuin esteen. Sisua tältä viiden varsan emältä löytyy vaikka muille jakaa!

Fiktion Ilopilleri (ee) eli ensimmäiset vuotensa tamma eli Tanjan luona Aniossa, mutta hänen lopetettuaan Elliksi kutsuttu tamma palasi synnyintallilleen. Aniossa kilpailu-ura oli alkanut jo mainiosti ja niin jatkoimme sitä täällä Fiktiossakin. Omaahan tamma myös upean ulkomuodon ja ei ollutkaan mikään yllätys, että se sai VIR MVA Ch-arvonimen ja kantakirjattiin ensimmäiselle palkinnolle saaden tilaisuuden parhaat pisteet. Koska Elli menestyi hyvin myös kouluratsastuksessa, vein sen laatuarvosteluun, jossa tamma nappasi ensimmäisen palkinnon tilaisuuden toisiksi parhain pistein. Lisäksi tamma kävi suomenhevosten laatuarvostelussa, josta se sai parhaan mahdollisen palkinnon eli I*-palkinnon saaden taas tilaisuuden parhaat pisteet. Yleislaatuarvostelusta Elli nappasi hienosti toisen palkinnon. Ennen eläkkeelle pääsyä tamma oli varsonut kuusi varsaa, mutta vielä 22-vuotiaana se varsoi yhden varsan. Kolme varsoista olivat oreja ja loput neljä tammoja. Yhtä lukuunottamatta varsat saivat nimensä perään kirjaimet r ja i, eli ri, kuten Ilopillerissäkin on.

Fandel (eei) on komea tummanpunarautias suomenhevonen. Säkäkorkeutta oriilta löytyy 156 sentin verran. Ori on kilpaillut kouluratsastuksessa ja sijoittunut monesti. Ori on KRJ-II, SLA-I ja YLA3 palkittu. Fandel viettelee tällä hetkellä eläkepäiviään ja on omistajansa ylpeyden aihe, kuten varmasti myös kasvattajansa. Upea Oreakas (eeii), menestyi hyvin kouluratsastuksessa. Sen koulutustaso ylsi vaativaan A:han.Kaunistakin kauniimpi Fandeliina (eeie), oli myös menestynyt kouluhevonen. Tamma kahmi voittoja. Neiti oli myös kantakirjattu ja suosittu siitoshevonen. Se saikin monta upeaa jälkeläistä, joista Fandel oli viimeinen. Tamma menehtyi 26-vuotiaana.

Lilla My (eee) on kouluratsastuksessa kilpaillut tummanpunarautias suomenhevostamma. Säkäkorkeutta tammalla on 151 senttiä. Tamma on palkittu kouluratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuudessa neljännellä palkinnolla. Perusjuntti Muumin Trollet (eeei) on hyvin tunnettu kansallisen tason kouluratsu, varsinkin kun nimi oli ruotsia. Ori on napannut monta voittoa niin kansallisen, kuin aluetasonkin kilpailuista. Lisäksi orii on upearakenteinen ja on näyttänyt kyntensä myös näyttelykehissä. Ori onkin kantakirjattu ensimmäiselle palkinnolle. Trolli menehtyi 18-vuotiaana. Kaunis koulutamma Pikku-Maija (eeee). Tamma on kahlannut läpi monet koulukisat ja on tuonut paljon voittoja kotiin. Kilpailemisen lisäksi tamma on varsonut kuudesti, joista viimeiseen tamma sitten kuoli.


Jälkeläiset

sh-t. Fiktion Selja s. 15.07.2009 sijoituksia ratsastuskilpailuista isä VNA Julma
sh-o. Fiktion Hukka s. 18.10.2009 2x irtoSERT isä Mörkövaaran Heikke
sh-o. Fiktion Penjami s. 14.12.2009 isä Siirin Polkaus

koristekuva

Näyttelytulokset

  • 30.09.2009 Raadelma, irtoSERT (LKV3), päätuoma. Kati K.
  • 10.08.2009 Raadelma, irtoSERT (LKV2), päätuoma. Peppi S.

Kilpailutulokset

52 KRJ-sijoitusta + 1 CUP-sijoitus
11.10.2009 - KRJ - Helppo B - 1/40
09.10.2009 - KRJ - Vaativa B - 2/40
09.10.2009 - KRJ - Helppo A - 2/40
06.10.2009 - KRJ - Vaativa B - 2/40
06.10.2009 - KRJ - Helppo A - 5/40
05.10.2009 - KRJ - Helppo B - 1/40
04.10.2009 - KRJ - Helppo A - 4/40
02.10.2009 - KRJ - Helppo A - 2/50
01.10.2009 - KRJ - Helppo A - 10/100
01.10.2009 - KRJ - Helppo B - 7/100
01.10.2009 - KRJ - Helppo C - 8/100
30.09.2009 - KRJ - Helppo C - 10/100
30.09.2009 - KRJ - Helppo B - 3/50
25.09.2009 - KRJ - Helppo C - 1/100
23.09.2009 - KRJ - Helppo C - 5/100
15.09.2009 - KRJ - Helppo B - 9/100
14.09.2009 - KRJ - Helppo B - 5/100
10.09.2009 - KRJ - Helppo A - 5/40

10.09.2009 - KRJ - Helppo A - 4/40
09.09.2009 - KRJ - Helppo A - 6/40
08.09.2009 - KRJ - Helppo A - 2/30
07.09.2009 - KRJ - Helppo A - 2/50
05.09.2009 - KRJ - Helppo A - 4/50
05.09.2009 - KRJ - Helppo B - 4/50
04.09.2009 - KRJ - Helppo C - 9/100
04.09.2009 - KRJ - Helppo A - 3/50
02.09.2009 - KRJ - Helppo A - 7/100
02.09.2009 - KRJ - Helppo C - 9/100
01.09.2009 - KRJ - Helppo A - 4/100
24.08.2009 - KRJ - Helppo B - 4/50
14.08.2009 - KRJ - Helppo A - 1/50
06.08.2009 - KRJ - Helppo B - 2/40
03.08.2009 - KRJ - Helppo B - 5/30
29.07.2009 - KRJ - Helppo A - 1/50
29.07.2009 - KRJ - Helppo C - 8/92
28.07.2009 - KRJ - Helppo B - 5/100

27.07.2009 - KRJ - Helppo B - 4/100
24.07.2009 - KRJ - Helppo A - 1/50
19.07.2009 - KRJ - Helppo C - 4/50
15.07.2009 - KRJ - Helppo A - 5/40
03.07.2009 - KRJ - Helppo C - 2/50
02.07.2009 - KRJ - Helppo B - 6/100
02.07.2009 - KRJ - Helppo B - 5/40
30.06.2009 - KRJ - Helppo C - 2/50
29.06.2009 - KRJ - Helppo B - 3/39
28.06.2009 - KRJ - Helppo B - 3/40
28.06.2009 - KRJ - Helppo C - 3/50
16.06.2009 - KRJ - Helppo C - 4/50
15.06.2009 - KRJ cup - Helppo C - 3/374
09.06.2009 - KRJ - Helppo C - 1/80
07.06.2009 - KRJ - Helppo C - 8/64
23.05.2009 - KRJ - Helppo C - 7/50
20.05.2009 - KRJ - Helppo C - 6/40

Valmennukset ja päiväkirjamerkinnät

09.06.2011 - Kouluvalmennus, valmentajana Laura M.
valmentajan kommentti: "Valmennuksen alussa tarkkailin hetken sinun ja Sirlan työskentelyä kentän laidalta ennenkuin aloin kertomaan päivän treenauksen kohdetta joka oli kokoaminen. Verryttelyjen jälkeen annoin tehtäväksi mennä lyhyet sivut avotaivutusta ravissa ja pitkät sivut kokoamaan ravia. Aluksi et vaatinut Sirlalta kokoamista kovin paljoa joten jouduin muutaman kerran muistuttamaan että voit ottaa hieman enemmän askelta kasaan. Avotaivutukset sujui moitteitta kuten jo aivan ensimmäisellä kerralla. Pari toistoa ja hieman kovempi pidättäminen sai Sirlan askeltamisen näyttämään huomattavasti paremmalta. Käskin vaihtamaan suuntaa ja toistamaan kyseisen tehtävän toiseenkin kierrokseen. Muutaman onnistuneen toiston jälkeen annoin hetken hengähdystauon jonka jälkeen tehtävänä oli koota laukkaa ja lyhyet sivut mennä ravissa avotaivutusta. Aluksi laukannostot oli hieman hätäisiä avotaivutuksen jälkeen mutta kun käskin keskittyä enemmän siihen laukan kokoamiseen kuin taivutuksien onnistumiseen alkoi homma luistaa! Laukannostot alkoi onnistua paremmin ja kokoaminen sujui hyvin, suosittelen treenaamaan laukan kokoamista eteenkin vasempaan kierrokseen sillä siinä Sirlalla meinasi hieman tasapaino pettää. Muuten oikein moitteeton valmennus!

08.06.2011 - Kouluvalmennus, valmentajana Laura M.
valmentajan kommentti: "Kävelit kentällä Sirlan kanssa kun itse pyyhälsin paikalla. Annoin ohjeet verryttelyyn; paljon kaarevia teitä ja ympyröitä. Lämmin ilma sai Sirlan ilmeisesti hieman vetelemmäksi kuin edellisellä kerralla mutta laiskaksi en tammaa missään nimessä menisi sanomaan. Verryttelyissä sait hieman herätellä neitokaista mutta sitten homma alkoi luistaa ja pääsimme aloittamaan. Edellisellä kerralla olin todennut että laukannostoissa Sirlalla saisi olla takajalat paremmin alla joten aloitimme treenaamiset siten että tehtäisiin siirtyminen peruutuksesta suoraan laukkaan. Peruutukset sujui mallikkaasti ne vaadittavat viisi askelta ja laukannostoihin tuli heti enemmän ponnekkuutta ja Sirla käytti takaosaansa huomattavasti paremmin. Harjoitusta tehtiin pari kertaa molempiin suuntiin kunnes alettiin vielä hioa laukanvaihtoja. Ensiksi tehtiin muutamia yksittäisiä vaihtoja kunnes muutin tehtäväksi että peruutus käynnissä - laukan nosto - viisi askelta laukkaa - laukanvaihto - ravin kautta käyntiin. Tämäkin sujui teiltä kelvollisesti vaikka huomasi kyllä Sirlasta että kuuman ilman vuoksi alkoi väsymys painaa päälle. Muutaman onnistuneen toiston jälkeen päästinkin sinut loppuverkkailemaan tammaa.

07.06.2011 - Kouluvalmennus, valmentajana Laura M.
valmentajan kommentti: "Olit maneesissa ravailemassa todella kauniilla suokkineidolla kun saavuin paikalle. Kehotin jatkamaan verryttelyjä hetken omaa tahtia ennenkuin aloitettaisiin varsinainen treenaaminen. Sirla näytti olevan suhteellisen reippaalla fiiliksellä liikkeellä joten sait tammaa hieman pidättää alussa. Kun olit saanut Sirlan verkkailtua käskin tekemään pitkille sivuille sulkutaivutusta ensiksi ravissa. Aluksi homma meni enemmänkin pohkeenväistön puolelle mutta pieni merkki raipalla sai tammasi tajuamaan mitä ollaan tekemässä ja tehtävä alkoi onnistua. Muutaman toiston aikana hieman hioin istuntaasi enne seuraavaa tehtävää. Nyt olisi tarkoituksena tehdä avotaivutusta ravissa ja toiselle pitkälle sivulle sulkutaivutusta laukassa. Avotaivutuksen suhteen ei ollut ongelmia eikä myöskään sulkutaivutuksessa, mitä nyt Sirla hieman koitti aluksia spurttailla innostuksissaan. Sait tamman kuitenkin hyvin pidettyä sopivassa tahdissa ja tehtävä sujui hienosti!

31.10.2010 - Kantakirjauksessa Sirla sai seuraavanlaista kommenttia:
- kaula eva
- matala lanne, laskeva lautanen
- ej lievää sapelimuotoa
"Tiivisrunkoinen, hieman lyhytrunkoinen. Supistunut etusääri, selkeä tammaleima."
"Pitkä runkoinen, pitkä loiva lautanen. Etujalat hieman sapeliset."

17.10.2010 - Kouluvalmennus, valmentajana Susanna K.
valmentajan kommentti: "Saavuit maneesiin innokkaan näköisen suomenhevostammasi kanssa. Olittekin jo ehtinyt kävellä ulkona alkukäynnit, joten Sirlan lihakset olivat ehtineet lämmetä. Annoin raviverryttelyn tehtäväksi kolmikaarisen kiemurauran. Ensin menitte hetken aikaa sitä tavallisesti ja Sirla näytti tottelevan kuuliaisesti sinua niin taivutuksissa kuin suoristuksissakin. Sitten lisäsin tehtävään ravin lyhentämisen aina suoristuksissa. Ensin ravi meinasi jopa kokonaan lopahtaa aina lyhennyksissä, mutta pienellä pohjeavulla sait taas tammasi liikkeelle. Sirla pyöristi hienosti selkäänsä ja polki takajalkojaan alleen.

Vaihdoitte suuntaa ja annoin käskyn siirtyä pääty-ympyrälle. Tehtäväsi oli tehdä avotaivutusta ympyrän avoimella puolella. Sait tehdä käynnissä ja ravissa. Aluksi näytti, että käynnissä menisi paremmin, mutta pikkuhiljaa onnistuit myös ravissa mahtavasti. Sirla oli tähän asti ollut hyvin kuuliaisesti avuillasi. Nyt saitte kävellä pari kierrosta maneesin ympäri pitkin ohjin.

Sitten sait taas kerätä ohjat kun aloitimme laukkaharjoituksen. Tehtävänä oli laukata pääty-ympyrä kootussa laukassa ja sen jälkeen kokorataleikkaa lisätyssä laukassa sekä suorittaa laukanvaihto keskellä. Teillä meni muuten loistavasti, mutta laukanvaihto tuppasi aina myöhästymään. Toiseen suuntaan saitte kuitenkin senkin kohdalleen, eikä minun tarvinnut melkeimpä enää sanoa mitään ohjeita. Tunti alkoi loppumaan ja ravasitte rentoa hölkkää lopuksi, jonka jälkeen kävelitte pitkät loppukäynnit. Sinä ja Sirla olette oikein upea ratsukko kilpakentille!"

14.10.2010 - Valmistautuminen lokakuun suomenhevosten laatuarvostelua varten alkoi. Tamman suvusta löytyykin jopa seitsemän SLA-palkittua hevosta, joista parhaiten palkittu on kasvattimme Ilopilleri. Tämä palkittiin reilu kaksi vuotta sitten I*-palkinnolla. Emä, emän emän isä, isän emä ja isän isän isä ovat I-palkittuja ja isä, sekä isän isä II-palkittuja. Sirlan kanssa tavoitteena on saada ainakin toinen palkinto, mutta ensimmäinen olisi jo unelmien täyttymys.

26.09.2010 - Fiktion omat kasvattisuokit Sirla ja Riemu on ilmoitettu lokakuun kantakirjaustilaisuuksiin. Molemmat ovat sukua I-palkinnolle kirjatulle Ilopillerille. Riemu on tamman poika ja Sirla tyttären tytär. Sirlan suvusta löytyy lisäksi KTK II-palkittu isä Pikantin Rymy, KTK III isän emä MC Tähtiin Kirjoitettu ja tämän emä MC Tähtisumu II-palkinnolle kirjattu. Tavoitteenamme on saada Sirla ainakin kolmannella palkinnolla kantakirjatuksi.

05.08.2010 - Kunhan sopiva ori löytyy, olisi tarkoitus astuttaa Sirla. Edellinen varsa kun on syntynyt viime joulukuussa, joten eiköhän ole jo seuraavan aika. Ikää tosin tammalla alkaa jo olla ikää, joten toivottavasti kaikki sujuisi kuitenkin ongelmitta. Näyttelyitä kierrellään edelleen satunnaisesti, jos joskus vielä napsahtaisi kohdalle se kolmas irtoSERT. Alkaa kuitenkin vaikuttaa jo vähän epätoivoiselta tämä touhu...

26.02.2010 - Kouluvalmennus, valmentajana Nina.
valmentajan kommentti: "Sirla saapui lumiselle kentälle ratsastajineen virkeänä ja iloisena. Sirla oli selvästi innostunut korkeasta hangesta. Ratsukko sai alkukävellä itsekseen, ja kevennellä ravissa ympäri kenttää, mutta sitten pyysin ratsatajaa siirtymään pääty-ympyrälle. Sirla ravasi iloisesti ja reippaasti, eikä ratsastajan tarvinnut lisätä tai hidastaa vauhtia juuri lainkaan. Pyysin kuitenkin ratsastajaa lisäämään vauhtia aluksi, jotta ravi säilyisi pyörivänä.

Aloitimme tekemällä ympyrän pienennyksiä ja suurennuksia. Pienentäessä ympyrää Sirlan piti lyhentää askeltaan, ja suurentaessa lisätä. Lyhentäessä meinasi muutaman kerran loppua vauhti kesken, mutta pienellä pohkeen avustuksella Sirla jatkoi lyhentämistä. Vaihdoimme suuntaa, ja teimme saman toiseen kierrokseen. Sitten piti tehdä sama laukassa. Ensin Sirla kaatui liian paljon sisälle ympyrää pienentäessä, joten muistutin ratsastajaa tukevista ulkoavuista, ja sisäpohkeen käyttämisestä. Suurentaessa Sirla sai taas lisätä vauhtia huomattavasti, ja se innostuikin lumen pöllyessä sen jaloissa. Teimme ympyrän pienentämistä ja suurentamista myös toiseen kierrokseen, joka tuntui olevan hieman toista parempi. Sirla alkoikin jo hikeentyä, kun raskas hanki sai sen nostelemaan jalkojaan.

Lopuksi Sirla olikin todella notkea lyhennysten ja pidennysten jäljiltä, joten ratsastaja sai ravailla sen kanssa eteenpäin pitkillä sivuilla. Loppukevennysten jälkeen Sirla riiputti päätään käynnissä tyytyväisenä, ja ratsastajakin sanoi olevansa tyytyväinen Sirlaan. Vaikka tunnilla ei tehty sinäänsä mitään vaikeaa, on raskas hanki hyvää treeniä hevoselle kuin hevoselle."

25.01.2010 - Sirlasta tuli tänään isoäiti. Päivä on myös siinä mielessä historiallinen, että Sirlan emän emän Ilopillerin syntymästä on tasan kolme irl-vuotta. Vastasyntyneellä Ilopillerihän on nyt suvussa jo neljännessä polvessa. Sirla kun tarhailee mm. tyttärensä kanssa, pääsee se vielä varmasti myöhemmin tutustumaan lapsenlapseensa, kunhan pikkuneiti on valmis ulkoilemaan.

14.12.2009 - Oli sitä taas hiukan ihmettelemistä, kun Sirlan karsinasta löytyi aamutallia tehdessä pikkuinen varsa. Tamma on aina onnistunut hyvin peittämään lähestyvän synnytyksen. Jälleen kerran saimme raudikon varsan, mutta eihän muuta mahdollisuutta olekaan, jos kaksi rautiasta yhdistetään. Isänä oli oma oriimme Siirin Polkaus ja kaksikon orivarsa muuttaa vieroituksen jälkeen Vaapukkaan.

18.10.2009 - Jälleen kerran Sirla onnistui varsomaan meiltä salaa ja tällä kertaa maailmaan putkahti raudikko lasipäinen ori, jolla on sukat joka jalassa. Varsan isä on komeajouhinen punarautias Mörkövaaran Heikke. Orivarsa hurmasi meidät kaikki oitis ja toivonmukaan siitä saadaan vielä kelpo ratsu ja jalostusori. Uuteen kotiin se matkaa kun vain vieroituksen jälkeen on valmis, mutta nyt se saa ensin rauhassa nauttia pikkuvarsan elämästä.

03.10.2009 - Sirlan osalta kisaura alkaa olla pulkassa. Hämmästelin kuinka nopeasti aika onkaan mennyt, sillä tammalla on jo ikää kymmenen vuotta. Oikeastaan tammalla olisi vielä monta vuotta aikaa kilpailla, mutta päätin kuitenkin ottaa tamman täysipäiväiseksi siitostammaksi. Tamman emä palkittiin juuri YLA2-palkinnolla ja KRJ-palkintoa odotellaan. Varsa Selja sen sijaan saa vielä temmeltää muiden nuorikoiden kanssa.

30.09.2009 - Kävimme jälleen Raadelman hevostilalla näyttelyissä kuuden hevosen voimin. Olin aika yllättynyt hevosteni menestyksestä, sillä kaikki yhtä lukuunottamatta saivat sertin. Sertin saajiin lukeutui myös Sirla, jolle se oli toinen laatuaan. Näinollen tamma on enää yhden päässä champion-arvonimestä! Tamma oli luokkansa kolmas, osanottajia oli yhteensä kuusi.

10.08.2009 - Olimme viiden hevosen kanssa Raadelman hevostilalla näyttelyissä. Suomenhevosista mukana olivat Arjen Frederik, sekä kasvattimme Sirla ja Lumo. Kyseessä olivat pienet näyttelyt, sillä osanottajina olivat vain Kouluratsastajat-seuraan kuuluvat henkilöt. Suokkitammojen luokassa oli Sirlan lisäksi vain kolme muuta. Peppi S. toimi tuomarina ja sijoitti meidät luokassa toiseksi. Olimme näinollen siis ehdolla irtoSERTin saajaksi. BIS-kehässä jaettiin lopulliset sertit ja Sirla sai kuin saikin omansa.

15.07.2009 - Aamuyöllä oli Sirla varsonut raudikon tammavarsan, joka talliin saapuessamme seisoi jo neljällä jalalla. Synnytys oli onneksemme sujunut ongelmitta, vaikka emme olleetkaan tietoisia sen alkamisesta. Aavisteluja oli, mutta oletimme Sirlan vielä odottavan. Varsan isänä toimi voikko VNA Julma. Jännitimme kovasti josko meille olisi suotu voikko varsakin, mutta kyllä meille rautiaskin on aina tervetullut. Seljaksi ristimämme neiti saa jäädä Fiktioon jatkamaan emälinjaa.

15.06.2009 - Evergreyssä järjestettiin tänään Kouluratsastusjaoksen CUP-kilpailu. Osanottajia oli huikea määrä, kuten aina kyseisissä kilpailuissa, mutta siitä huolimatta ylsimme Sirlan kanssa sijoituksille. Osallistuimme sekä Helppoo C:hen, että B:hen. Ensin ratsastettiin Helppo C. Luokassa oli yhteensä 374 osallistujaa ja lähtönumeromme oli 104. Kaikki meni putkeen alkumetreiltä lähtien ja pitkän odotuksen jälkeen meidät julistettiin kolmansiksi. Beessä meni huonommin; jäimme 469 ratsukon luokassa 370:ksi. Upeammin ei päivä tästä huolimatta voinut mennä.

Palaa edelliselle sivulle  |  Sivun alkuun  |  Pääsivulle
Fiktio on virtuaalitalli. Fiktio is a sim-game stable.
Kaiken materiaalin © Milja, ellei toisin mainita!