virtuaalinen suomenhevostalli

Fiktion Kultipoju

† 9. kesäkuuta 2013

img
rotu, sukupuolisuomenhevonen, ori
väri, säkäkorkeusmusta, 156 cm
synytynyt27.12.2010, 29-vuotias (3v. 28.03.2011)
osaaminenko: Vaativa B, re: 60 cm, Noviisi valjakkoajo
rekisterinumeroVH11-018-0231
kasvattajaMilja, Fiktio (VRL-00692, FIKT1457)
omistajaMilja, Fiktio (VRL-00692, FIKT1457)
  
saavutuksetKTK-II, VIR MVA Ch, KRJ-I, SV-I, YLA2, SLA-I

Tämä on virtuaalihevonen. This is a sim-game horse. Sivuilla olevat tiedot eivät liity mitenkään kuvissa olevaan hevoseen! Kuvat © KK

Poju on todellakin nimensä veroinen. Sen vanhemmat ovat aivan toista maata, mutta tämä ori onkin herrasmiesten herrasmies. Laumassakin se puolustaa heikompia ja laittaa isottelevat tarhatoverinsa ruotuun. Siksi ori onkin hyvässä asemassa ja tammatkin katselevat sitä kiinnostuneena, eikä Poju tietenkään voi olla röyhistelemättä rintaansa ja osoittamatta kiinnostustaan tammoihin. Poju ei missään tilanteessa heittäydy hankalaksi, vaan se tosissaan on aina ihmisille mieliksi - joskus tekisi mieli kysyäkkin voiko tälläistä hevosta edes olla. Poju ei ikinä kiukuttele, sille saa pukea loimet ja varusteet rauhassa, päänsäkkin se laskee sopivalle korkeudelle riimua laittaessa. Poju myös on erikoisemmissakin hoitotoimissa todella helppo, se ei pelkää klippaamista, eläinlääkäri saa tehdä raspaukset yms. usein rauhoitusta vaativat homman orin ollessa ns. selvinpäin ja kengittäjäkin jaksaa aina kiitellä orin hyvää käytöstä.

Pojulla ratsastaminen on kuin joku lukisi ajatuksia, se on ihan uskomattoman miellyttävä, herkkä ja nöyrä ratsu. Pojulla on myös hyvä oma moottori, se on tarmokkaan eteenpäinpyrkivä, mutta koskaan se ei ole lähtenyt ryöstämään. Poju myös oli todella oppivainen, hyvin nopeasti sen kanssa päästiin etenemään vaativiin asioihin, eikä se koskaan alkanut protestoimaan nopeaa opetustyyliä. Poju on toisinaan liiankin yritteliäs miellyttäessään ratsastajansa toiveita ja yrittää tarjota vaikka mitä, kun ei malta odottaa apuja ihan loppuun saakka. Laukka Pojulla on todella vahva ja hieno, ravissa se lähtee helposti hieman "melomaan" etujaloillaan, joten sen kanssa saa olla tarkkana. Orille ei tuota mitään ongelmia vastalaukat ja vaihdotkin sujuvat todella hyvin. Pojulla ratsastaminen on vain niin tajuttoman mukava kokemus!

Kisoissa Poju nauttii olostaan ja on hieman pörheämpi kuin kotona, ei kuitenkaan pahalla tavalla, vaan se näyttää vain todella ylväältä ja ryhdikkäältä. Orita uhkuu rauha ja tyyneys ja se tuntuu tietävän olevan sangen näyttävä ilmestys, joten mikäs siinä sellaisen orin kanssa esiintyessä. Radalla Poju on ihana oma itsensä ja jos palkintojen jakoon oikeutetusti päästään, Poju ottaa ilon kunniakierroksesta irti ja saattaa joskus jopa heittää muutaman pukinkin. Poju on myös tajuttoman helppo kuljettaa, sen voi huoletta laittaa tammankin viereen.Sukuselvitys

i. Kultimo
trt, 156 cm
ii. Aikamieli prt, 159 cm iii. Kupias tprt, 157 cm
iie. Ikituuli rt, 154 cm
ie. Rekiina trt, 150 cm iei. Ukko Uljas vrt, 157 cm
iee. Serafiina tprt, 151 cm
e. Tulitikkutyttö
m, 151 cm
ei. Väkevä Hannu trn, 157 cm eii. Tuhma Jussi rn, 160 cm
eie. Valesatu tprt, 150 cm
ee. Keijukaiskumpu klm, 150 cm eei. Tittelintuure trt, 154 cm
eee. Lumikuningatar m, 150 cm

isälinja - Kultimo     emälinja - Tulitikkutyttö

ii. Aikamieli on tehnyt merkittävän uran siitosorina, jonka menestykseen vaikutti hieno kilpaura kouluratsastuksen parissa. Aikamieli tunnetaan rauhallisena orina, jota voi lähestyä minkäkokoinen ihminen tahansa. Kultimo on kuin kopio isästään. Tumma ja kookas rautias herätti mielenkiintoa myös näyttelykehissä, mutta ei menestynyt sillä saralla merkittävästi. Aikamielen jälkeläiset ovat lähes poikkeuksetta menestyneet hienosti kouluratsastuksessa ja perineet isänsä liikkeiden lisäksi myös hitusen nöyrää luonnetta. Nykyään Aikamieli viettää jo eläkepäiviä niin kilparadoilta kuin siitoksestakin, mutta ei ole menettänyt mainettaan hienona suomenhevosena.

iii. Kupias on monitaitoinen hevonen, joka toimii lajissa kuin lajissa. Ori on hyvin tyypillinen rotunsa edustaja ja omapäisyyttäkin löytyy. Kupias ei ole ikinä ollut helpoimmasta päästä, mutta sitä ei voi luokitella vaikeaksikaan tapaukseksi. Kupiaksella on useampi jälkeläinen jotka ovat sekalaisesti löytäneet tiensä kilpa- ja jalostuskäyttöön. Kupias itse on myös menestynyt kisoissa, mutta ei yhtä merkittävästi kuin esimerkiksi Aikamieli.

iie. Ikituuli ei säkäkorkeudeltaan ole normaalimittaa pienempi, mutta sen sirous tekee ohikulkijalle sen fiiliksen, että tamma menee vaikka rikki kun sen selkään hyppää. Onneksi näin ei ole. Ikituuli todellakin on kaunis näky ja siro kuin mikä, mutta luonnetta siltä löytyy. Esteratsastuksessa erinomaisesti pärjännyt tamma peittoaa lajitoverinsa ja nauttii olla pomo. Sen kanssa hääränneiltä ihmisiltä onkin aina vaadittu erityisen paljon kärsivällisyyttä. Kirmukamu, Ikituulen isä, ei ole tämän kipakan luonteen periyttääj.

ie. Rekiina on pieneksi tammaksi aika jytky rakenteeltaan, mutta taipuu kouluradan kiemuroihin uskomattoman hienosti ja onkin voittanut useita kilpailuja. Menestys on kuitenkin jäänyt helpolle tasolle, vaikka vaativien luokkien ohjelman tamma taitaa. Sen rahkeet eivät silti ihan riitä, mutta on ollut ylpeydenaihe omistajalleen ja kasvattajalleen kaikesta huolimatta. Rekiina on luonteeltaan rauhallinen tuumailija, jonka usein tapaa haaveilemasta aidan reunalta. Tamma tulee toimeen kaikkien kaksi- ja nelijalkaisten kanssa eikä koe tarvetta pomottaa ketään. Rekiinaa voisi siis kuvailla kaikinpuolin onnelliseksi ja tasapainoiseksi hevoseksi. Kilpauraa tamma jatkaa edelleen.

iei. Ukko Uljas näyttääkin ihan itseltään. Isokokoinen suomenhevonen on paitsi ryhdikäs, myös äärimmäisen komea ilmestys muutenkin. Ori on kantakirjattu ensimmäiselle palkinnolle ja niittänyt menestystä näyttelyissä muutenkin. Uljaksen jälkeläislista on vaikuttava ja joukosta löytyy useita menestyneitä este- ja kouluratsuja. Uljas itse on monitoimihevonen, jonka pääpaino on kuitenkin aina ollut kouluratsastuksessa. Ori ei kilpaile kuitenkaan enää.

iee. Serafiina ei ole ollut erityisen menestynyt kilparatsu, vaikka siltä kapasiteettia löytyykin. Tamma on nähty luonteensa puolesta muissa tehtävissä, kuten terapiaratsuna. Satunnaisesti kilpaillut Serafiina ei ole sijoittunut hullummin. Sillä on taitoja, mutta varsinainen kilpailuhenki puuttuu. Serafiina lähinnä stressaantuu kilpatilanteissa, vaikka satunnaiset kilpatilanteet saavat sille vain hyvän vireen päälle. Luonteeltaan tasainen, rauhallinen, ehkä jopa laiskanpuoleinen tamma on ollut avuksi useille tavalla tai toisella rajojitteisille ihmisille. © Cery

ei. Väkevä Hannu on suurella egolla varustettu ori. Tämä tummanruunikko katseenvangitsija on Satumaan suomenhevostilan ylpeys. Luonteeltaan ori on tulinen siinä missä Tyttikin. Sähäkästä luonteestaan huolimatta Hannu on hienoliikkeinen kouluratsu, jonka menestyksekäs ura on tuonut sille useita ruusukkeita ja pokaaleja lajin parissa. Suomen lisäksi ori on vieraillut myös ruotsalaisilla kouluradoilla tuoden muutaman sinikeltaisen ruusukkeen kotitallilleen. Jalostukseen Hannua ei ole vielä käytetty yhtä jalostuskautta enempää, mutta upea rakenne ja hienot liikkeet varmasti ovat kysyttyjä vielä seuraavilla jalostuskausilla.

eii. Tuhma Jussi on kerrassaan upea, valjakkoajossa ja kouluratsastuksessa vaikuttanut ori. Jussi on saanut kylmäpäisen ja kestävän suomenhevosen maineen menestyttyään vaativissakin valjakkoajoluokissa kouluratsastuksen ohella. Ori on rauhallinen, helposti käsiteltävissä ja raameiltaan mainio! Moni nimi valjakkoihmisten huulilla on lähtöisin tästä kaverista, mutta myös muutama hieno nykypäivän kouluratsukin tunnustautuu Jussin varsaksi.

eie. Kaunis tummanpunarautias Valesatu teki aikoinaan hienon koulu-uran paitsi Suomessa, niin myös Ruotsissa ja Tanskassa. Satu on yhä Satumaan suomenhevostilan omistuksessa, ja toimii nykyään täysin siitostammana. Tamma kerää joka vuosi menestystä tamma- ja varsanäyttelyissä toinen toistaan hienompien jälkeläistensä kanssa. Hieno rakenne ja erityisen sähäkkä, tammamainen luonne luovat Sadusta erittäin hienon paketin, josta varmasti saadaan lisää upeita jälkeläisiä!

ee. Kulomusta Keijukaiskumpu on myös Satumaan suomenhevostilan omistuksessa. Tammalla on kerrassaan upea, kouluratsastuksessa paljolti vaikuttanut sukutaulu hienoilla nimillä varustettuna. Keijulla itsellään ei ole paljoakaan vielä kilpailtu, mutta se on menestynyt näyttelyissä erittäin hyvin. Tytti on sen ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa varsa, ja vasta Tytin jälkeen aloitettiin kouluratsastuksessa kilpaileminen. Tamma onkin sijoittunut useaan otteeseen kärkisijoille!

eei. Satumaan suomenhevostila omistin aikoinaan myös Tittelintuuren joka kuitenkin ruunattiin ja myytiin harrasteratsuksi myöhemmin. 4-vuotiaana se voitti oman ikäluokkansa kouluratsastuskokeen ja sai kaikista askellajeistaan puhtaan kympin. Menestyksekkään koulu-uran päätteeksi ruunaa oli kahdella jalostuskaudella käytettävissä, ja sillä on useita hienoja jälkeläisiä. Nykyään Tuure toimii harrasteratsuna kun ruunan pää ei enää kestänyt suuren tallin menoa.

eee. Upea, musta Lumikuningatar lumoaa paitsi ulkomuodollaan, myös erittäin hienolla luonteellaan. Lumi on uskomattoman nöyrä ja miellyttämisenhaluinen, ja moni kertookin tamman olevan mukavin suomenhevosratsu aikoihin. Se yrittää aina kaikkensa, mikä on tuonut ratsukolle useita sinivalkoisia ja sinikeltaisia ruusukkeita. Lisäksi Lumi on palkittu tamma- ja varsanäyttelyssä ensimmäisen jälkeläisensä, Keijuaiskummun, kanssa. © robert


Jälkeläiset

  8 kpl: 2 oria, 6 tammaa
  Jalostusinfo: Poju on käytössä vain Fiktion omille tammoille.

tamma Fiktion Kultasiipi s. 11.07.2011 emä Fiktion Malviina
ori Fiktion Kelo s. 19.09.2011 KTK-III, sijoituksia ratsastuskilpailuista emä Fiktion Veela
tamma Fiktion Aavi s. 27.10.2011 KTK-III, sijoituksia ratsastuskilpailuista emä Fiktion Ainia
tamma T.R. Lumina s. 03.11.2011 emä N.I.N. Lumiturpa
ori Fiktion Velikulta s. 08.01.2012 KTK-III, sijoituksia ratsastuskilpailuista emä Fiktion Kikka
tamma Aveelia s. 27.05.2012 VIR MVA Ch, KTK-III, KRJ-I emä Aavia
tamma Fiktion Runolintu s. 22.07.2012 emä Fiktion Rosiina
tamma Fiktion Kuisku s. 24.08.2012 emä Lasikriisi KAT

Kilpailutulokset

  64 KRJ-sijoitusta, 42 VVJ-sijoitusta, 2 CUP-sijoitusta

15.09.2011 - KRJ cup - Duren - Vaativa B - 13/246
05.08.2011 - KRJ - Fiktio - Vaativa B - 5/50
03.08.2011 - KRJ - Fiktio - Helppo A - 6/50
28.07.2011 - KRJ - Virtuaalitalli Dei - Helppo A - 2/50
27.07.2011 - KRJ - Virtuaalitalli Dei - Vaativa B - 6/50
25.07.2011 - KRJ - Alegre - Vaativa B - 6/40
23.07.2011 - KRJ - Alegre - Vaativa B - 6/42
22.07.2011 - KRJ - Fiktio - Vaativa B - 6/50
19.07.2011 - KRJ - Fiktio - Vaativa B - 2/50
17.07.2011 - KRJ - Fiktio - Helppo A - 2/50
15.07.2011 - KRJ - Echoes - Vaativa B - 1/30
15.07.2011 - KRJ - Fiktio - Helppo A - 2/50
09.07.2011 - KRJ - Fiktio - Helppo A - 7/50
05.07.2011 - KRJ - Rowland Trakehners - Helppo A - 2/30
05.07.2011 - KRJ - Mabel 'n the tommyknockers - Vaativa B - 3/40
04.07.2011 - KRJ - Mabel 'n the tommyknockers - Vaativa B - 3/40
03.07.2011 - KRJ - Mabel 'n the tommyknockers - Vaativa B - 3/40
02.07.2011 - KRJ - Mabel 'n the tommyknockers - Vaativa B - 3/40
01.07.2011 - KRJ - Mabel 'n the tommyknockers - Vaativa B - 3/40
30.06.2011 - KRJ - Cannabian Warmbloods - Vaativa B - 4/40
29.06.2011 - KRJ - Pjortoi - Vaativa B - 5/40
28.06.2011 - KRJ - Kantolan Urheiluhevoset - Vaativa B - 3/38
28.06.2011 - KRJ - Cannabian Warmbloods - Vaativa B - 6/40
27.06.2011 - KRJ - Kisakeskus CK - Vaativa B - 1/30
26.06.2011 - KRJ - Kisakeskus CK - Vaativa B - 4/30
24.06.2011 - KRJ - Duren - Helppo B - 2/30
23.06.2011 - KRJ - Duren - Helppo B - 1/30
23.06.2011 - KRJ - Kilpailukeskus Backyard - Helppo A - 2/30
23.06.2011 - KRJ - Dark Side Trakehners - Helppo B - 1/30
23.06.2011 - KRJ - Vibajan virtuaalihevoset - Helppo B - 4/30
21.06.2011 - KRJ - Karon kisat - Helppo A - 3/40
20.06.2011 - KRJ - Kilpailukeskus Door Away - Helppo A - 5/50
18.06.2011 - KRJ - Fiktio - Helppo A - 4/50
18.06.2011 - KRJ - Pjortoi - Helppo B - 1/40
18.06.2011 - KRJ - Vibajan virtuaalihevoset - Helppo B - 4/30
18.06.2011 - KRJ - Pjortoi - Helppo A - 1/40
18.06.2011 - KRJ - Pjortoi - Helppo B - 6/40
17.06.2011 - KRJ - Pjortoi - Helppo A - 2/40
15.06.2011 - KRJ - Fiktio - Helppo B - 3/50
15.06.2011 - KRJ cup - Dakota - Helppo B - 9/172
14.06.2011 - KRJ - Pjortoi - Helppo B - 2/40
10.06.2011 - KRJ - Fiktio - Helppo B - 5/50
03.06.2011 - KRJ - Pjortoi - Helppo A - 4/40
29.05.2011 - KRJ - Kilpailukeskus Feiron - Helppo A - 1/30
23.05.2011 - KRJ - Fiktio - Helppo B - 4/50
14.05.2011 - KRJ - Wuorela - Helppo C - 4/30
28.05.2011 - KRJ - Duren - Helppo B - 4/30
28.04.2011 - KRJ - Toivoton - Helppo C - 7/97
27.04.2011 - KRJ - Ride Club Gringsed - Helppo C - 6/43
26.04.2011 - KRJ - Ride Club Gringsed - Helppo C - 6/43
25.05.2011 - KRJ - Wuorela - Helppo B - 5/49
24.05.2011 - KRJ - Vibajan virtuaalihevoset - Helppo B - 5/30
13.05.2011 - KRJ - Fiktio - Helppo B - 1/50
12.05.2011 - KRJ - Fiktio - Helppo C - 1/50
10.05.2011 - KRJ - Fiktio - Helppo C - 5/50
07.05.2011 - KRJ - Skeeger Dressage - Helppo B - 6/50
04.05.2011 - KRJ - Skeeger Dressage - Helppo B - 6/50
04.05.2011 - KRJ - Skeeger Dressage - Helppo C - 7/50
30.04.2011 - KRJ - Crowberry Shetlands - Helppo C - 1/40
30.04.2011 - KRJ - Fiktio - Helppo C - 2/50
28.04.2011 - KRJ - KK Huoleton - Helppo C - 2/60
26.04.2011 - KRJ - Crowberry Shetlands - Helppo C - 6/40
26.04.2011 - KRJ - Hiprakka - Helppo C - 6/50
25.04.2011 - KRJ - Crowberry Shetlands - Helppo C - 1/40
25.04.2011 - KRJ - Hiprakka - Helppo C - 2/50
23.04.2011 - KRJ - Crash Ponies - Helppo C - 4/57
09.04.2013 - VVJ - Fiktio - Noviisi yhdistetty - 3/30
06.04.2013 - VVJ - Riihen ponitalli - Noviisi yhdistetty (parilk) - 4/30
05.04.2013 - VVJ - Riihen ponitalli - Noviisi yhdistetty (parilk) - 3/30
24.03.2013 - VVJ - Koston Sht - Noviisi yhdistetty (parilk) - 3/30
21.03.2013 - VVJ - Koston Sht - Noviisi yhdistetty (parilk) - 3/30
20.03.2013 - VVJ - Koston Sht - Noviisi yhdistetty (parilk) - 1/30
13.03.2013 - VVJ - Jindabyne - Noviisi yhdistetty (parilk) - 4/31
12.03.2013 - VVJ - Konkkaronkka - Noviisi yhdistetty (parilk) - 6/40
05.03.2013 - VVJ - Bogart&Britanov - Noviisi yhdistetty (parilk) - 1/38
01.03.2013 - VVJ - Fiktio - Noviisi yhdistetty (parilk) - 3/34
27.02.2013 - VVJ - Fiktio - Noviisi yhdistetty (parilk) - 5/34
26.02.2013 - VVJ - Fiktio - Noviisi yhdistetty (parilk) - 4/34
23.02.2013 - VVJ - Fiktio - Noviisi yhdistetty (parilk) - 1/22
22.02.2013 - VVJ - Konkkaronkka - Noviisi yhdistetty (parilk) - 2/40
22.02.2013 - VVJ - Breandan - Noviisi yhdistetty - 1/30
21.02.2013 - VVJ - Fiktio - Noviisi yhdistetty (parilk) - 3/22
18.02.2013 - VVJ - Breandan - Noviisi yhdistetty - 1/30
09.02.2013 - VVJ - Shamrock Hill - Noviisi yhdistetty (parilk) - 1/20
08.02.2013 - VVJ - Duren - Noviisi yhdistetty - 4/22
06.01.2012 - VVJ - Bridgeroad - Noviisi yhdistetty (parilk) - 3/35
03.01.2012 - VVJ - Bridgeroad - Noviisi yhdistetty (parilk) - 1/35
03.01.2013 - VVJ - Fiktio - Noviisi yhdistetty (parilk) - 4/23
31.12.2012 - VVJ - Fiktio - Noviisi yhdistetty (parilk) - 2/23
31.12.2012 - VVJ - Duren - Noviisi yhdistetty - 1/21
30.12.2012 - VVJ - Duren - Noviisi yhdistetty - 2/21
29.12.2012 - VVJ - Duren - Noviisi yhdistetty - 4/21
14.12.2012 - VVJ - Duren - Noviisi yhdistetty - 2/16
11.09.2012 - VVJ - Breandan - Noviisi yhdistetty (parilk) - 3/20
19.08.2012 - VVJ - Virtuaalitalli Dei - Noviisi yhdistetty (parilk) - 1/30
14.08.2012 - VVJ - Satulinna - Noviisi yhdistetty (parilk) - 1/30
13.08.2012 - VVJ - Satulinna - Noviisi yhdistetty (parilk) - 1/30
09.08.2012 - VVJ - Huvitus - Noviisi yhdistetty (parilk) - 1/21
07.08.2012 - VVJ - Huvitus - Noviisi yhdistetty (parilk) - 3/21
07.08.2012 - VVJ - Duren - Noviisi yhdistetty (parilk) - 1/29
04.08.2012 - VVJ - Bairdon - Noviisi yhdistetty (parilk) - 3/38
03.08.2012 - VVJ - Bairdon - Noviisi yhdistetty (parilk) - 3/38
01.08.2012 - VVJ - Shamrock Hill - Noviisi yhdistetty (parilk) - 2/30
16.07.2012 - VVJ - Duren - Noviisi yhdistetty (parilk) - 2/8
27.06.2012 - VVJ - Duren - Noviisi yhdistetty (parilk) - 1/9
24.06.2012 - VVJ - Duren - Noviisi yhdistetty (parilk) - 1/9
23.06.2012 - VVJ - Duren - Noviisi yhdistetty (parilk) - 1/9
21.06.2012 - VVJ - Arcadia Morgans - Noviisi yhdistetty - 2/20

Näyttelytulokset

05.11.2011 Virtuaaliset Suomenratsut, II palk., tuom. Shonna
05.10.2011 Virtuaaliset Suomenratsut, I palk. (LKV4), tuom. Anette N.
01.04.2011 Fiktio, MVA-SERT (BIS2), päätuom. Anette N.
29.03.2011 Kiero, MVA-SERT (BIS1), päätuom. Anette N.
27.03.2011 Viehättävä, MVA-SERT (BIS1), päätuom. Peppi S.
10.03.2011 Virtuaalitalli Dei, irtoSERT (LKV2), päätuom. Hanna M-T.
31.01.2011 Kisakeskus CK, II palk., tuom. Anette N. (nuoren varsan kuvat)
11.01.2011 Siljan Suomalaiset, KUMA (LKV3) (nuoren varsan kuvat)


Valmennukset ja päiväkirjamerkinnät

31.12.2011 - Kouluvalmennus, valmentajana Ficena

valmentajan kommentti: Lisätyt askellajit menivät Pojulla ja Miljalla hyvin. Poju kulki aluksi hieman hösläten, mutta Milja rauhoitteli sitä. Ratsukko näytti hyvältä lisätyssä ravissa, sillä ori alkoi vertyä enemmän ja kantoi itsensä. Pyysin ratsukkoa nostamaan laukan ja laukkaamaan hetken niin, että laukkakin olisi rennompaa, sillä Poju jännitti, varmaan lumisateinen sää aiheutti sen.

Kun se oli rento, kerroin ratsukolle seuraavan tehtävän, heidän tulisi mennä lävistäjällä ja vaihtaa laukka siinä. Ratsukko eteni laukassa lävistäjälle ja Milja yritti vaihtaa laukkaa. Pojulle vaihtaminen tuntui hieman vaikealta ja se tulikin useasti myöhässä. Ratsukko meni useastikin vaihtoja, kunnes se alkoi vähitellen luonnistua paremmin, viimein kun he saivat hyvän vaihdon, jätettiin se asia hautumaan.

Poju alkoi olla jo hieman väsynyt ja otettiin lopuksi pohkeenväistöä, käynnissä ja ravissa. Käynnissä väistö sujui hyvin molempiin suuntiin, mutta ravissa siinä oli vielä hiomista. Ori ei meinannut ravissa keskittyä väistöön, joten Milja joutui ottamaan sitä useasti uudelleen kuulolle, että sai väistön tehtyä. Onneksi lopulta Poju väisti. Lopuksi ratsukko meni itsenäiset loppuverryttelyt

23.10.2011 - Kouluvalmennus, valmentajana Kiira

valmentajan kommentti: Kerrankin olin ajoissa ja Milja oli juuri saanut verryteltyä Pojun kun tulin maneesiin. Tarkoituksena oli treenata 8 m voltteja ja jos aikaa jää niin laukanvaihtoja. Pistin tötterön noin 8 m päähän urasta, jotta Milja hahmottaisi alkuun kuinka pienestä voltista on oikein kyse. Poju kyllä kääntyi, mutta oli hieman jäykkänä, eikä taipunut kuten näin pienellä voltilla pitäisi.

Milja jatkoi voltilla taivuttelua käynnissä ja sai pikkuhiljaa Pojun hyväksymään sisäpohkeen ja taipumaan sen ympäri. Suunnanmuuton yhteydessä myös volttipaikka vaihtui ja Milja joutui itse hahmottamaan voltin suuruuden ja siinä meni hetkinen ennen kuin se onnistui. Toiseen suuntaan Poju oli jo paljon halukkaampi taipumaan, joten treeniä jatkettiin ravissa.

Ensimmäiset voltit menivät vähän plörinäksi, koska Poju meni melko innokkaasti eteenpäin. Kun Milja sai oria hieman rauhoitettua, alkoivat voltit sujua jo paremmin ja pääsimme rakastamaani asiaan, eli laukkatyöskentelyyn. Ensiksi ratsukko sai työskennellä ympyrällä laukan pituuden kanssa, jotta löytyisi pienelle voltille sopiva laukka. Myös oikein hienot keskilaukat nähtiin.

Milja pääsi jatkamaan suoraa uraa ja ennen kun sai kääntää voltille, pistin hänet kokoamaan laukkaa reippaasti. Laukka lähenteli koko voltin ajan koottua laukkaa, mutta pysyi rullaavana ja keveänä, eikä Poju lyhentynyt liikaa. Volttien sujuessa toiseen suuntaan, tuli suunnanvaihdossa laukanvaihto, mutta käynnin kautta.

Toiseen suuntaan Pojun laukkaa ei voinut koota aivan yhtä paljon ettei se kuole voltin aikana. Pistin silti aina suoralla uralla Miljan kokoamaan laukkaa mahdollisimman paljon, jotta Pojun lihakset kehittyisivät kumpaankin suuntaan tasavertaisiksi. Pikkuhiljaa työskentely näytti vakuuttavalta ja sekä ratsastaja että hevonen olivat melko väsyneitä.

Lyhyiden välikäyntien jälkeen jatkoimme treeniä ravissa. Milja sai tulla kahdeksikolla niin, että teki kokonaisen voltin kumpaankin suuntaan, eli tavallaan "kaksi" volttia per suunta. Poju oli nätisti avuilla kumpaankin suuntaan ja Milja tuli vielä muutaman kahdeksikon tehden vain yhden voltin suuntaansa. Hienosti meni!

22.10.2011 - Kouluvalmennus, valmentajana Kiira

valmentajan kommentti: Ratsukko oli maneesissa kävelemässä kun saavuin paikalle. Ennen kun ehdin edes kysyä, sanoi Milja jo että hän verrytteli jo, mutta mulla kesti pidempään kun hän oli ajatellut. Yllätys, olin palannut normeihini ja olin jälleen myöhässä. Sää oli niin hirveä, että ääneni kuului vähän huonosti, joten otin mikin käyttööni ja aloin ohjastamaan ratsukkoa vilttiin kääriytyneenä.

Tehtävä oli helppo. Sulkutaivutusta ympyrällä, suoristus ja laukannosto. Tätä tultiin kumpaankin suuntaan ja Poju herkistyi oikein nätisti pohkeelle. Nyt kun ori oli hyvin taipunut ja valmistunut siihen, aloitimme suoraan ratsastuksen pohkeenväistöjen nimessä. Milja pääsi tänään helpolla, koska kaikki tehtävät oli suunniteltu erittäin helpoiksi perusasioiden treenaukseksi. Ratsukko tuli suoralla uralla ensin n. 5 m väistöä uran sisäpuolelle, lyhyt suoristuspätkä ja takaisin uralle.

Käynnissä homma sujui tietysti loistavasti, joten lisäsin väistön jyrkkyysastetta. Väistön piti tulla keskihalkaisijalle asti, eikä ongelmia tullut vieläkään. Viimeinen silaus oli, kun ratsukko tuli jälleen täydellisen suorituksen pitkältä sivulta toiselle pitkälle sivulle asti ja takaisin. Pääsimme siis jatkamaan ravissa niin, että pari tuli kaksi kertaa keskihalkaisijalle ja takaisin uralle.

Ravissa Poju ei enää asettunut ja meni hieman taipuneena, joten olin onnellinen, että sain vaihteeksi taas sanoa jotain korjauksen aiheita. Toisella kerralla asiat oli tietysti korjattu, joten en enää keksinyt mitään miten olisin saanut parin epäonnistumaan tyystin. Tehtävä jatkui siis laukassa siten, että ratsukko väisti keskihalkaisijalle ja jatkoi samaan suuntaan.

Laukassa Poju jälleen esitteli osaamistaan kumpaankin suuntaan ja päätin, että kun kerran menee niin loistavasti, niin turhaan siellä sen pidempään ollaan. Tietysti valmennuksen lopussa Milja paljasti, että väistöt olivat parin bravuuriliike. Ehkä ihan hyvä pitää myös helppoja valmennuksia toisinaan.

Fiktio on virtuaalitalli. Kaikki materiaali © Fiktio, ellei toisin mainita.