virtuaalinen suomenhevostalli

Fiktion Kikka

† 17. helmikuuta 2013

img
rotu, sukupuolisuomenhevonen, tamma
väri, säkäkorkeuspunarautias, 155 cm
synytynyt31.08.2010, 29-vuotias (4v. 30.12.2010)
osaaminenko: Vaativa B, re: 60 cm
rekisterinumeroVH11-018-0228
kasvattajaMilja, Fiktio (VRL-00692, FIKT1457)
omistajaMilja, Fiktio (VRL-00692, FIKT1457)
  
saavutuksetYLA2, SV-I, KRJ-I, SLA-II

Tämä on virtuaalihevonen. This is a sim-game horse. Sivuilla olevat tiedot eivät liity mitenkään kuvissa olevaan hevoseen! Kuvat © KK

Kikka on vähän säikympi tapaus, joten sen läheisyydessä ei kannata äkkiliikkeitä tehdä. Tuntemattomien seurassa ja uudessa ympäristössä se on aina aluksi kovin pelokas ja jäykkä, mutta lempeällä äänellä puhuminen saa sen kyllä rauhoittumaan pikkuhiljaa. Tamman tuki ja turva on Roosa; ilman sitä se ei mielellään lähde mihinkään ja nämä tammat tarhataankin yhdessä, talutetaan tarhaan yhdessä ja kengitetäänkin vieretysten. Ja tietysti karsinatkin ovat vierekkäin. Kikka on kiltti kaiken kaikkiaan siltikin, sen kanssa vain on aina toimittava tyynen rauhallisesti, jottei se säiky. Kikka kammoaa vettä ja jos sen joutuu pesemään, se pitää solmia niin, että paniikin iskiessä sen saa vapautettua välittömästi. Paras onkin, jos tamman pesee niin, että joku pitää siitä kiinni ja vaikka syöttää herkkuja.

Kikka on periaatteessa suhteellisen vaikea ratsu, koska se säikkyy niin monia asioita, maneesin ovipääty on sille todella vaikea paikka ohittaa ja jos joku ei muista viheltää avatessaan oven, sinkoaa Kikka välittömästi karkuun. Kun tilanne on rauhallinen ja Kikka rento, se on loppujen lopuksi erittäin mukava ratsu, sopivan herkkä ja todella nöyrä. Ei siis normaali tammamainen junttura, jolle mikään ei sovi. Kikka on myös todella energinen ja liikkuu eteen kiltisti omalla moottorilla, koskaan ei oltaisi kannuksia tarvittu, jos ne eivät olisi koulukisoissa pakolliset. Niihin totuttamiseen menikin hyvä tovi ja oikeastaan niitä ei koskaa tarvitse käyttääkkään, hellä pohkeiden puristus riittää. Kikka hypppää kiltisti ja tasaisella rytmillä jos esteet ovat täysin perinteisiä, erikoisesteille tamma kieltää jo hyvissä ajoin.

Kisamatkoille Kikka onneksi kelpuuttanut muutakin seuraa kuin Roosan, vaikka aluksi niistä ei ollut tulla mitään. Edelleen kuitenkin tamma on parhaimmillaan, jos Roosa on reissussa mukana ja jo pelkästään kuljetuskin sujuu paremmin tällöin. Tamma säikkyy kisoissa monia asioita, mutta rutiini ja reissaaminen on ollut hyväksi tässäkin ja ne hirvittäät kouluaidat, tuomarinkopit/-autot ja kukkakoristeet eivät saa enää tammaa suunniltaan. Kikka on itseasiassa yllättävänkin mukava kisoissa ratsastaa tänäpäivänä ja hetki hetkeltä sen ongelmallinen murkkuikä painuu unholaan enemmän ja enemmän. Eli saimme kuin saimmekin tammasta leivottua varsin etevän kilparatsun.Sukuselvitys

i. Konsti prt, 158 cm ii. Konsta prt, 158 cm iii. Konkari prt, 160 cm
iie. Isapella tprt, 151 cm
ie. Priima tprt, 152 cm iei. Maltti-Valtti rt, 155 cm
iee. Virin Väre prt, 152 cm
e. Syksyn Saana prt, 154 cm ei. Riemuvoitto rt, 155 cm eii. Voitokas rt, 158 cm
eie. Pirstale prt, 153 cm
ee. Syystuuli prt, 154 cm eei. Veijari rt, 144 cm
eee. Vaaran Sirkku tprt, 156 cm

isälinja - Konsti     emälinja - Syksyn Saana

ii. Konsta kilpaili hyvin satunnaisesti koulu- ja esteratsastuksen parissa. Se menestyi kuitenkin hyvin vähäisestä kisamäärästä huolimatta. Luonteeltaan hyvin touhukas ja näinollen herkästi onnettomuuksille altistuva ori ehti astua vain viisi tammaa ennen kuin loukkasi itsensä sen verran pahasti, ettei lopettamista parempaa vaihtoehtoa ollut. Astutetuista tammoista vain kaksi tulivat tiineiksi; toinen varsoi orivarsan ja toinen tamman.

iii. Kuvankaunis punarautias ori Konkari kilpaili pääsääntöisesti kouluratsastuksen parissa, mutta muutamia helppoja estestartteja orilla otettiin. Konkari menestyi tasaisen varmasti, mutta mitään huippusuorituksia reipas ja suorastaan villi oripoika ei kilpaurallaan saavuttanut. Kantakirjauksessa ori jäi palkinnotta, mutta sai rakennearvostelussa huippupisteet. Jälkeläisiä orille jäi kuusi kappaletta joista jokainen on ollut erinomainen suorittajahevonen.

iie. Isapella oli hyvin tulinen ja hieman pahansuopea kiukkuinen tammaneiti joka kuitenkin oli ihan vertaansa vailla esteradoilla. Liikkeiltään tamma ei ollut kovin laadukas ja koulusuvustaan huolimatta tamma osoitti jo varsana hyvää hyppykykyä. Tamman nimiin kirjattiin kaksi suomenhevosten estemestaruutta ja useampi hopea/pronssisija. Konsta oli tamman ainoa jälkeläinen.

ie. Konstin vanhemmista Priima oli se, jota tavattiin useammin kilparadoilla. Kansallisellakin tasolla menestynyt tamma oli monien ihailema, olihan sillä mitä miellyttävin luonne. Suvultaan melko harvinainen, mutta menestyneitä hevosia sieltäkin löytyi. Tamma päätettiin astuttaa vain harvinaisempia sukuja omaavilla oreilla ja siksi Konsta olikin yksi mainio vaihtoehto. Priima astutettiin tämän jälkeen vielä kahdella muulla oriilla, joista se varsoi kaksi tammavarsaa. Tamma menehtyi 21 vuoden iässä.

iei. Maltti-Valtti oli hieman hankala maasta käsiteltäessä mutta ratsastettavuudeltaan ihan mieletön jonka selkään kaikki havittelivat. Ori oli ratsastusopiston omistuksessa ja menestyi monen opiskelijan kanssa hienosti kouluradoilla. Varsoja orille ei syntynyt kuin kymmenisen kappaletta ennen ruunausta, kaksi tammaa ja 8 oria jotka hankalan luonteensa vuoksi ruunattiin jokainen isänsä tavoin.

iee. Luonteikas tamma Virin Väre antoi kaikkien huomata olevansa tamma, etenkin kiimojen aikaan. Kaikki jotka tamman tunsivat sanoivatkin sitä Vinku-Iitaksi. Kantakirjauksessa tamma palkittiin toisella palkinnolla, mutta muuten tamman ura ei ollut maineikas. Varsoja tammalle syntyi kuusi joista yksi menehtyi jo maitovarsana.

ei. Riemuvoitto on liinaharjainen raudikko ori. Sen harja ja häntä ovat pitkät ja tuuheat; niistä moni olisi kateellinen. Tämä 155cm korkea suomalaismies on kilpaillut menestyksekkäästi kansallisen tason kouluratsastuskilpailuissa. Kisauransa loppumetreillä se pääsi kilpailemaan jopa vaativan B:n luokissa. Nykyään tämä Riemuksi kutsuttu ori toimii siitosorina ja onkin varsin suosittu kilpailumenestyksensä ansiosta. Useimmat jälkeläiset ovatkin perineet sen upeat, ilmavat liikkeet ja lisäksi rauhallisen luonteen. Riemu on luonteeltaan juuri tyypillinen suomenhevonen; se ei ota asioista turhaa stressiä.

eii. Riemu ei ole onneksi perinyt isänsä luonteenpiirteitä, sillä Voitokas on melkoinen hötkyilijä, eikä se jaksa keskittyä yhteen asiaan kovinkaan kauaa. Sillä kilpailtiin sekä koulussa, että esteillä. Muutaman kerran ori sijoittui, mutta voittoja ei tullut. Monesti Voitto oli vähällä voittaa, mutta yleensä se alkoi stressata ja lopulta suoritus kärsi. Tätä nykyä Voitto viettelee leppoisia eläkepäiviä syntymätilallaan. Tammoja se on astunut vain kaksi, joista toinen tietenkin Riemuvoiton emä. Väriltään Voitto on rautias ja korkeutta löytyy 158cm.

eie. Pirstale sen sijaan oli hyvin samantyyppinen luonteeltaan, kuin Riemuvoitto on. Siltä onneksi ori perikin luonteensa. Pirstale toimi lähinnä siitostammana ja kävi silloin tällöin näyttelyissä. Jonkin verran se niissä menestyikin. Jälkeläisilleen se onkin periyttänyt miellyttävää luonnettaan ja korrektia rakennettaan. Se varsoi kuusi kertaa, mutta varsoessaan viimeisensä, se oli jo kovin vanha ja meni hyvin huonoon kuntoon, joten omistaja päätti lopettaa sen.

ee. Syystuuli on kaunis punarautias rouva. Säkäkorkeutta löytyy 154 senttiä ja taitoa löytyy niin kouluun, kuin esteillekin. Koulussa tamma on kilpaillut helppo A-luokissa ja esteillä vajaan metrin luokissa. Tamma ei luovuta koskaan, vaan jaksaa painaa lähes täysillä tehoilla loppuun asti. Joskus tuntuukin, että sillä on piilossa pieniä energiavarastoja, josta se väsyessään nappaa annoksen. Se on varsonut kahdesti ja on edelleen aktiivisessa kilpailukäytössä, sillä rouvalla on ikää 10 vuotta.

eei. Rautias Veijari on vain 144 senttinen, mutta ori luulee olevansa maailman suurin hevonen, vaikka suurin sen kotitallilla asuvista hevosista on jopa 30 senttiä sitä korkeampia. Ori on kilpaillut helppoa A:ta koulua ja 80cm esteitä, sekä käynyt ahkerasti näyttelyissä. Nykyään ori toimii siitosoriina. Tähän mennessä se on astunut 23 tammaa.

eee. 156 senttinen tummanpunarautias Vaaran Sirkku oli aikanaan upea kouluratsu. Se menestyi kansallisella tasolla asti. 14-vuotiaana se astutettiin upealla kouluoriilla, mutta valitettavasti tamma menehtyi varsottuaan suloisen punaraudikon oripojan. Pari vuotta aiemmin se oli varsonut Syystuuli-tammavarsan.


Jälkeläiset

6 kpl: 5 oria, 1 tamma

ori Fiktion Luotsi s. 22.01.2011 Ch-NV, YLA2, sijoituksia ratsastuskilpailuista isä Fiktion Roomu
ori Fiktion Knuutti s. 27.12.2011 KTK-III, sijoituksia ratsastuskilpailuista isä Metsäkartanon Manaus
ori Fiktion Velikulta s. 08.01.2012 KTK-III, sijoituksia ratsastuskilpailuista isä Fiktion Kultipoju
ori Fiktion Vääpeli s. 16.06.2012 sijoituksia ratsastuskilpailuista isä Wuorelan Vänrikki
ori Fiktion Hovinarri s. 10.09.2012 sijoituksia ratsastuskilpailuista isä Koistilan Nemo
tamma Fiktion Jippu s. 09.10.2012 SV-II, sijoituksia ratsastuskilpailuista isä Fiktion Vinha

Kilpailutulokset

  62 KRJ-sijoitusta, 4 CUP-sijoitusta

15.09.2011 - KRJ cup - Duren - Helppo B - 21/285
15.06.2011 - KRJ cup - Dakota - Vaativa B - 15/186
15.05.2011 - KRJ cup - Duren - Prix de Mesikämmen (VaB) - 1/37
15.05.2011 - KRJ cup - Duren - Vaativa B - 4/223
08.04.2011 - KRJ - Fiktio - Helppo A - 1/50
06.04.2011 - KRJ - Fiktio - Vaativa B - 4/50
03.04.2011 - KRJ - Fiktio - Helppo A - 4/50
02.04.2011 - KRJ - Lonely Riders - Vaativa B - 6/50
01.04.2011 - KRJ - Nöttönen - Vaativa B - 4/50
31.03.2011 - KRJ - Nöttönen - Vaativa B - 5/50
30.03.2011 - KRJ - Fiktio - Helppo A - 5/50
29.03.2011 - KRJ - Fiktio - Helppo A - 2/50
27.03.2011 - KRJ - Fiktio - Fiktio - Vaativa B - 1/50
26.03.2011 - KRJ - Fiktio - Vaativa B - 7/50
23.03.2011 - KRJ - Misteli - Vaativa B - 5/50
22.03.2011 - KRJ - Koston Suomenhevoset - Vaativa B - 5/40
22.03.2011 - KRJ - Misteli - Vaativa B - 2/50
22.03.2011 - KRJ - Seneca - Helppo B - 5/50
22.03.2011 - KRJ - Fiktio - Helppo B - 3/50
22.03.2011 - KRJ - Cecam Shetlands - Helppo C - 1/40
20.03.2011 - KRJ - Fiktio - Helppo B - 6/50
18.03.2011 - KRJ - Huvitus - Vaativa B - 3/30
17.03.2011 - KRJ - Ginger Dressage - Helppo B - 2/40
17.03.2011 - KRJ - Virtuaalitalli Dei - Helppo A - 2/50
17.03.2011 - KRJ - Cecam Shetlands - Helppo B - 6/40
17.03.2011 - KRJ - Seneca - Helppo B - 1/50
17.03.2011 - KRJ - Mitar Warmbloods - Helppo B - 5/50
16.03.2011 - KRJ - Mallaidh Gård - Vaativa B - 5/40
16.03.2011 - KRJ - Virtuaalitalli Dei - Helppo B - 6/50
14.03.2011 - KRJ - Virtuaalitalli Dei - Helppo B - 7/50
14.03.2011 - KRJ - Crash Ponies - Helppo A - 3/60
14.03.2011 - KRJ - Kõrge Hobused - Helppo B - 3/30
13.03.2011 - KRJ - Kõrge Hobused - Helppo B - 2/30
13.03.2011 - KRJ - Cecam Shetlands - Helppo B - 3/40
12.03.2011 - KRJ - Virtuaalitalli Dei - Helppo B - 3/50
12.03.2011 - KRJ - Kõrge Hobused - Helppo B - 4/30
12.03.2011 - KRJ - Fiktio - Helppo B - 4/50
12.03.2011 - KRJ - Derbyn suomenhevoset - Helppo B - 6/50
12.03.2011 - KRJ - Agenhoff - Helppo B - 5/40
10.03.2011 - KRJ - Agenhoff - Helppo B - 1/40
09.03.2011 - KRJ - Härdelli - Helppo C - 4/50
07.03.2011 - KRJ - Cecam Shetlands - Helppo C - 3/40
06.03.2011 - KRJ - Cecam Shetlands - Helppo C - 5/40
05.03.2011 - KRJ - Huvitus - Helppo C - 5/30
04.03.2011 - KRJ - Riiviöt - Helppo C - 6/40
02.03.2011 - KRJ - Hiprakka - Helppo C - 5/40
02.03.2011 - KRJ - Riiviöt - Helppo C - 3/40
02.03.2011 - KRJ - Acantha Farm - Helppo C - 2/100
02.03.2011 - KRJ - Hopeapaju - Helppo C - 6/60
01.03.2011 - KRJ - Cecam Shetlands - Helppo C - 4/40
27.02.2011 - KRJ - Cecam Shetlands - Helppo C - 2/40
25.02.2011 - KRJ - Dark Side Trakehners - Helppo C - 2/100
25.02.2011 - KRJ - Csatarér - Helppo C - 4/40
22.02.2011 - KRJ - Hankivaara - Helppo C - 2/50
20.02.2011 - KRJ - Cecam Shetlands - Helppo C - 3/40
16.02.2011 - KRJ - Elgwir Arabians - Helppo C - 2/15
15.02.2011 - KRJ - Blackyard - Helppo C - 3/18
15.02.2011 - KRJ - Huvitus - Helppo C - 7/50
15.02.2011 - KRJ - Mitar Warmbloods - Helppo C - 4/50
14.02.2011 - KRJ - Mitar Warmbloods - Helppo C - 2/50
14.02.2011 - KRJ - Huvitus - Helppo C - 1/50
14.02.2011 - KRJ - Fiktio - Helppo C - 7/50
18.01.2011 - KRJ - Fiktio - Helppo C - 2/50
15.01.2011 - KRJ - Fiktio - Helppo C - 7/50
06.01.2011 - KRJ - Fiktio - Helppo C - 3/60
03.01.2011 - KRJ - Fiktio - Helppo C - 4/60

Valmennukset ja päiväkirjamerkinnät

25.11.2012 - Laatuarvostelu

Joulukuussa meillä on suuntana Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu. Kikka teki aikoinaan hienon uran kouluratsuna, normaaleista kilpailuista saaliinaan 62 sijoitusta ja cup-kilpailuistakin jopa neljä. Tavoitteena on pokata I-palkinto isäukon tapaan. Kikalla on jo hieman kokemusta laatuarvosteluista, sillä se kävi huhtikuussa nappaamassa YLA2-palkinnon ja suomenhevosten leikkimielisestä arvostelusta se pokkasi jo 2-vuotiaana I-palkinnon. Mietinnän alla on vielä osallistuako KRJ:n laatiksen jälkeen suomenhevosten laatuarvosteluun.

09.10.2012 - Kikkailua

Kauan sitä saatiin odottaa, mutta tänään Kikka varsoi viimeinkin tammavarsan viiden orin jälkeen. Nimen kanssa päätettiin jatkaa Konsti - Kikka -linjaa, mutta Jippo muutettiin hieman söpömmäksi, sillä varsin söpö on tämä varsakin. Eli Jippu siitä tuli. Kikalla on jo siis ennestään viisi orijälkeläistä, joista neljä onkin jo hienosti menestynyt kilparadoilla, kaksi on kantakirjattukin. Nyt kun Kikka on jättänyt meille odotetun tammavarsan, pääsee rouva viettämään lokoisia eläkepäiviä. Tosin ihan ensiksi sillä on vielä yhden varsan kasvatus edessä, mutta vanhalta konkariltahan se jo sujuu kuin tanssi.

11.09.2011 - Kouluvalmennus, valmentajana Nora

Jännittyneen näköinen suomenhevostamma käveli kentällä saapuessani pitämään valmennusta. Milja yritti rauhoitella hevosta puhumalla sille rauhallisesti ja se auttoikin jonkun verran. Päätinkin keskittyä rentoon ja hyvään suoritukseen. Verryttelyssä pyysin Miljaa tekemään paljon voltteja ja peruutuksia, jotta Kikka alkaisi keskittyä muuhunkin kun hermoilemiseen. Tamma näytti herkältä ratsastaa ja sitä se kuulemma ratsastajan mukaan onkin. Siirtymiset onnistuivat upeasti ja tempo oli hyvä sekä käynnissä että ravissa, mutta nähtävissä oli kuitenkin paljon jännittyneisyyttä.

Aloitimme kunnon työskentelyn tekemällä temponvaihteluita ja niiden välissä hyvää keskittymistä vaativia harjoituksia kuten pohkeenväistöä. Kun Kikka alkoi keskittyä tehtäviin kunnolla se unohti turhan hermoilemisen ja lihakset rentoutuivat niin hyvin, että liikkeet alkoivat näyttämään todella hyviltä. Tämän tamman kanssa tarvitaan ilmeisesti vain aikaa ja rauhallisuutta, ennen kuin se uskaltaa rentoutua. Laukkatyöskentely ympyrällä sujui mallikkaasti ja Kikalta löytyykin upea pyörivä laukka.

Loppuverryttelyssä pyysin Miljaa antamaan hieman pitempää ohjaa, jotta Kikka voisi venyttää kaulaansa ja rentoutua niskan seudulta vielä enemmän. Potentiaalia tältä tammalta löytyy vaikka mihin ja jännittyneisyydenkin saa hoidettua pois tarpeeksi hyvällä verryttelyllä.

31.08.2010 - Kikka kolmonen

Tänä elokuun viimeisenä päivänä syntyi pieni rautias tamma. Pikkuinen oli jo ensiminuuteilla todella aran oloinen. Kun neiti pääsi jaloilleen, se piilottelikin paljon emänsä takana, josta se yritti varovasti kuikuilla maailman menoa. Ehkä se siitä vielä reipastuu, ainakin toivoa sopii. Nimesin pikkuneidin isän mukaan Kikaksi, joka on mielestäni muutenkin nätti nimi.

Fiktio on virtuaalitalli. Kaikki materiaali © Fiktio, ellei toisin mainita.