Muistoissamme Aava

Aava menehtyi 27 vuoden iässä 27.03.2012.


  • rautias suomenhevostamma, 153 cm
  • s. 17.12.2009, ikä (4v. 17.04.2010)
  • koulupainotteinen, ko Helppo A, re 60 cm
  • rekisterinumero VH11-018-0197
  • kasvattaja Martti Peltonen, FIN
  • omistaja Milja, Fiktio (VRL-00692, FIKT1457)

Tämä on virtuaalihevonen. This is a sim-game horse.
Sivuilla olevat tiedot eivät liity mitenkään kuvissa olevaan hevoseen!
Kuvat © ei halua mainita nimeään  |  Klikkaamalla näet kuvat suurempina.

YLA2 114 p. palkittu 21.11.2011
25 p. + 24 p. + 30 p. + 35 p.
SLA II 79 p. palkittu 10.01.2012
15 p. + 15 p. + 20 p. + 20 p. + 9 p.
1. Ok leimat. 3p.
2. Arvioitu kouluhevosena. 8p.
3. Kaunis väri, nöyrä yleisilme. 4p.
KRJ II 94 p. palkittu 15.02.2012
18 p. (6+6+6) - 40 p. - 18 p. - 10 p. - 8 p.

Aava saattaa joskus vaikuttaa ilkeältä, mutta sitä se ei ole, sillä tamma ei tekisi pahaa kärpäsellekään. Se on osaava ja oikein näppärä pakkaus. Päänvaivaa tuottaa matkanteko, sillä tamma ei ole kovin innokas matkustaja, eikä se muutenkaan viihdy kovin hyvin ahtaissa paikoissa. Aava voi olla hyvinkin itsepäinen ja määräilevä, mutta useimmiten oikein sympaattinen ja kiltti neiti. Mikään ei ole tamman mielestä ihanampaa, kuin rapsuttelu ja hellittely, kukapa sellaisesta ei voisi kieltäytyä. Uusiin kavereihin tamma suhtautuu positiivisesti ja yleensä tamma onkin heti tekemässä tuttavuutta.

Hoitaessa Aava on rauhallinen, sillä kuten jo aikaisemmin mainitsin, se pitää hellittelystä. Aivan hiljaisessa tallissa tamma alkaa kuitenkin käydä levottomaksi, joten taustalle kannattaa laittaa vaikka musiikkia soimaan, jos muuta meteliä ei ole. Aava päästää karsinaansa lähes kenet vain, joten usein karsinassa voit tavata tamman lisäksi tallikissan tai -koiran. Tosin pahalla päällä ollessaan tamma ei kaipaisi lähelleen juuri ketään, mutta sen parhaaksi kaveriksi paljastunut pörröinen tallikissa on aina tervetullut ja ne ovatkin tunteneet aivan pikkuisista asti. Kavioiden putsaus sujuu yleensä ongelmitta, mutta joskus itsepäisellä tuulella oleva Aava ei tahtoisi nostaa jalkojansa millään ilveellä.

Mitä ratsastamiseen tulee, Aava on useimmiten ihan miellyttävä, mutta joskus itsepäisyyden iskiessä tammalta ei tahdo onnistua sitten mikään. Jotta tamma saisi näytettyä todelliset kykynsä, on ratsastajan oltava osaava ja ennenkaikkea kärsivällinen. Esteillä Aava on aikamoinen säheltäjä ja askeleet menevät esteen jälkeen usein sekaisin. Maastoillessa tamma on säikky, mutta alkaa loppumatkasta ottaa rennommin, eikä hyppele enää ilmaan jokaisen äänen jälkeen.

Kilpailuissa Aava on aluksi hermostunut, mutta päästessään suorittamaan kouluohjelmaa, sen pelokkuus ja hermostuneisuus katoaa kuin tuhka tuuleen. Oreille tammalla on tapana keimailla ja kilpailuissa tätä tulee tehtyä oikein olan takaan. Kuten mainittu, matkustamisesta tamma ei pidä, mutta kunhan sillä on jotakin tekemistä, se pysyy kyllä rauhallisena lähes koko matkan ajan. Traileriin asteleminenkaan ei aina onnistu ensiyrittämällä, eikä herkutkaan aina tahdo auttaa.

Sukutaulu ja -selvitys

i. Turmion Ukko
sh, rt, 159 cm, evm
ii. Maarin Kiperä
sh, rt, 162 cm, evm
iii. Perikato   -   sh, rt, 164 cm
iie. Ristiina   -   sh, rt, 153 cm
ie. RVA Tiina
sh, rt, 156 cm, evm
iei. Törmä   -   sh, prt, 156 cm
iee. Onerva   -   sh, rt, 153 cm
e. Aaria
sh, rt, 150 cm, evm
ei. Topias
sph, prt, 144 cm, evm
eii. Puron Ilmari   -   sph, prt, 138 cm
eie. Utukuva   -   sh, tprt, 147 cm
ee. Yön Alviira
sh, rt, 155 cm, evm
eei. Karu Kasku   -   sh, m, 156 cm
eee. Vieno-Anelma   -   sh, rt, 158 cm

Aavan isä Turmion Ukko on hyvin taidokas kouluratsu. Ori, lempinimeltään Ukko, on koulutettu aina Vaativa B -tasolle saakka. Kilpailuissa tämä pitkäharjainen herrasmies on menestynyt hienosti ja ruusukkeita on tullut kahmittua senkin edestä. Luonteeltaan rehellinen suomalainen, joka nauttii kilpailemisesta ja rapsutuksista. Ulkonäössäänkään herralla ei ole vikaa, vaan se on palkittu kantakirjassa toisella palkinnolla. Varsinkin jalka-asennoistaan se sai hyvää palautetta. Ukolle on ollut kysyntää jalostuksessa ja sillä onkin useita jälkeläisiä, joista muutama on pärjännyt hienosti ikäryhmiensä laatuarvosteluissa.

Ukon isä Maarin Kiperä on eläkepäiviä viettelevä pikkupoika. Vaikka ikää riittää, on se luonteeltaan aina kuin kevätvarsa, innokas ja pirteä. Kuitenkin hyvin lempeä herra, joka tuppaa aina hankkiutumaan hankaluuksiin. Kipi oli nuoruudessaan upea kouluratsu, jolla riitti kapasiteettia aina Vaativa A -tasolle saakka. Se jopa voitti suomenhevosten koulumestaruustittelin kerran. Kipi on myös palkittu ensimmäisellä palkinnolla kantakirjassa, joka myös vaikutti suuresti sen massiiviseen jälkeläismäärään.

Kolmannesta polvesta löytyykin sitten hieman erikoisempi nimi, Perikato. Tämä jo edesmennyt ori oli painotukseltaan työhevonen. Massiivinen ja hyvin lempeä herra teki mielellään töitä kun sitä pyydettiin. Ori painottui enemmän metsäajoon ja nauttikin luonnon keskellä olemista. Tämä herra palkittiin kolmannella palkinnolla kantakirjaan työhevosten puolelle. Jälkeläisiä sille kertyi vain tusina.

Perikadon morsian, Ristiina, oli ihan perus suomalaisputte. Neidon omisti nuori 12-vuotias tyttö, jolle hevonen päätyi ensihevoseksi. Pikkuhiljaa parivaljakko kehittyi ja pääsivät kilpailemaan seurakilpailuissa. Mitään kummempia mainintoja ole, mutta suurin saavutus oli voitto kouluratsastuksessa Helppo B luokassa. Luonteeltaan se oli lauhkea kuin lammas, mutta osasi olla välillä hyvinkin diivamainen. Jälkeläisiä sille teetettiin vain kaksi.

Isän emä RVA Tiina olikin luonteeltaan poikkeuksellinen muihin tähän mennessä verrattuna. Tämä neito osasi olla ilkeä ja puri jos halusi. Se kunnioitti vain omistajaansa, vaikka häneltäkin löytyi muutamia hampaanjälkiä vuosien varrella. Neito toimi vain siitoshevosen virassa, pahan luonteensa takia. Ensin pelättiin tamman periyttävän luonnettaan, mutta onnekseen näin ei tapahtunut. Näyttelyihin se vietiin muutaman kerran, mutta ankarasti kolmosella palkittu tamma ei pärjännyt erikoisemmin.

Tiinan suku onkin sitten ravureja täynnä, mukaan lukien sen isä Törmä. Ori oli hyvin energinen menijä ja puhtia riitti pitkienkin matkojen ajan. Se selvästi rakasti juoksemista, mutta iän myötä sen jalat alkoivat jo pettää. Ori ehti saavuttaa ennätyksen 23,8aly ja voittosumman 372 286e. Se oli myös hyvin suosittu jalostuksessa ja sen sadasta jälkeläisestä vain kymmenen on ylittänyt isänsä ennätyksen. Rakenteeltaan tämä herra oli myös upea, saihan se sentään ensimmäisen palkinnon kantakirjassa.

Tamma Onervaa yritettiin nuorena ravuriksi ja pääsi se kilpailuihinkin saakka, kunnes kotiinpaluussa trailerissa sattui tapaturma. Tällöin neito säikähti pahemman kerran ja loukkasi myös takajalkansa. Eläinlääkäri vahvisti kuitenkin, että tamma jaksaa kevyttä käyttöä ja kykenee kantamaan varsaa mahassaan. Näin ollen lempeästä Onervasta tuli siitostamma ja se saikin tusinan jälkeläisiä. Useimmat niistä päätyivät ravureiksi, mutta muutama lähti ratsu-uraa koettamaan.

Aavan emä Aaria on myös Martti Peltosen omistama ja kasvattama pienehkö tamma. Aaria on kuitenkin ollut pitkään ylläpidossa yhdellä kilparatsastajalla, koska itse omistajalla ei ole aikaa. Tamma on pärjännyt upeasti Helppo A -tasolla ja 5-vuotiaana olikin laatuarvostelussa lupaavin kouluhevonen. Varsinkin ilmavista liikkeistään se on saanut kehuja, vaikka korkeutta ei olekaan paljoa. Energinen ja sitkeä tamma, joka on palkittu toisella palkinnolla kantakirjassa. Tamma on vielä hyvässä iässä ja kilpailee ahkerasti. Jälkeläisiä sillä on vain kaksi, joista toinen, ori Hirmuli, on hyvin menestynyt myös koulukilpailuissa.

Aarian isä Topias on komea punarautias pienhevonen. Punertavampaa hevosta saa melkeinpä hakea, mutta harmikseen se ei ole tähän mennessä periyttänyt yhtä punertavaa väriä kuin itsellään. Tämä vanha herra on jo kilpailueläkkeellä, mutta siitospuuhat jatkuvat edelleen. Luonteeltaan hieman äkkipikainen, mutta samalla valloittava nappisilmä. Koskaan ei kannata aliarvioida vanhaakaan hevosta. Nuoruudessaan tämä herra kilpaili sekä koulussa, että esteillä, menestyenkin kiitettävästi. Topias on palkittu kantakirjassa ensimmäisellä palkinnolla ja jälkeläisiä sillä on parisen kymmentä.

Pienhevosori Puron Ilmari oli varsin pikkuinen eläessään, vaivaiset 138 cm. Herran pienuuden takia sen omistaja päätti koettaa oria valjakkoajoon ja osoittikin suurta kapasiteettia lajiin. Rohkea ja voimakastahtoinen herra meni minne tahansa ajaja sen tahtoi. Ilmari menestyi hyvin valjakossa, mutta rakenteeltaan se palkittiin vain kolmannella palkinnolla kantakirjassa. Kovinkaan erikoinen herra ei ollut, mutta silti muutamat tamman omistajat tykkäsivät sen luonteesta, joten jälkeläisiä Ilmarille kertyi viitisentoista.

Edelleen pienhevossarjaan kuuluva Utukuva oli korkeudeltaan kuitenkin huomattavasti suurempi, kuin sulhonsa. Tämä 147 cm korkea neito oli luonteeltaan oikea laiskamato. Se sopi täydellisesti pienten lasten ratsuksi ja 10 vuoden iässä tamma myytiin terapiaratsuksi. Tammalla kilpailtiin muutamissa seurakilpailuissa ja jopa yhteen vikellyskilpailuun neito osallistui. Tamman täyttäessä yli 20-vuotta, se myytiin siitostammaksi, koska sen terveys oli todella hyvässä kuosissa. Tammalle teetettiin viisi jälkeläistä ja viimeisen varsan jälkeen se pääsi kunnolla eläkepäiville, kunnes kuoli kiitettävässä 29 vuoden iässä.

Rautiaan värikastiin kuuluu myös emänemä Yön Alviira. Tämä neito oli myös koulupainotteinen ja se koulutettiinkin Vaativa B -tasolle saakka. Neito sijoittui hyvin, mutta voittoja se ei saavuttanut juurikaan. Tamma ei myöskään ollut rakenteeltaan mitenkään erikoinen, kantakirjassakin se palkittiin kolmannella palkinnolla. Luonteeltaan se kuitenkin oli hyvin yhteistyöhaluinen ja aina innolla mukana joka paikassa. Jälkeläisiä sille teetettiin neljä, joista kaikki ovat menestyneet hyvin koulupuolella ja saavuttaneet muitakin arvonimiä.

Alviiran isä Karu Kasku oli musta ori, joka rakasti esteitä. Kasku hyppäsi vaivattomasti 110 cm luokkia ja voittikin useita kilpailuja. Herraa koetettiin myös kenttäpuolella, mutta koulupuolella pisteet jäivät niin vähäisiksi, että se siitä kenttäurasta. Ori vietiin jo nuorena kantakirjaan, jolloin se palkittiin toisella palkinnolla, mutta kilpailu-uransa ansiosta palkinto nostettiin ykköseksi. Kaskulle oli kysyntää suunnattomasti, mutta herra siirtyi jalostuskäyttöön vasta ollessaan 15-vuotias. Jälkeläisiä herralle kertyi viitisen kymmentä.

Harvinaisesta suvusta tuleva Vieno-Anelma oli myös rautias väriltään ja luonteeltaan hieman johtajamainen. Anelma oli hyvin monitoimihevonen, joka kilpaili niin koulussa, esteillä, kuin kentässäkin. Sillä kilpailtiin ahkerasti, mutta alussa se oli aivan toivoton tapaus. Iän myötä se alkoi menestyä ja sen ensimmäistä kilpailuvoittoa juhlittiin suvun kesken ylpeänä. Omistaja oli hyvin tarkka neidon kanssa, koska se alkoi menestyä hienosti ja sen sukutaulu oli arvokas. Siksi omistaja myi tamman kolme jälkeläistä vain hyvin luotettaville ihmisille. © Vibaja, kiitos!

Jälkeläiset

sh-t. Fiktion Laisa s. 26.06.2010 sijoituksia ratsastuskilpailuista isä Tiitun Elmo
|  t. Mörkövaaran Lysti (s. 03.09.2010, i. Lakean Karhunkaataja)
|  o. Mörkövaaran Viikari (s. 14.12.2010, i. Lakean Karhunkaataja)
|  o. Mörkövaaran Routa (s. 20.01.2011, i. Lakean Routtu)
|  o. Mörkövaaran Otava (s. 27.08.2011, i. Metsäkartanon Manaus)
|  o. Mörkövaaran Pyteri (s. 24.09.2011, i. Pyryttäjä)
sh-t. Fiktion Ainia s. 15.04.2011 sijoituksia ratsastuskilpailuista isä Laineen Kasperi
|  t. Fiktion Aavi (s. 27.10.2011, i. Fiktion Kultipoju)
|  o. Fiktion Huuma (s. 04.01.2012, i. Suvannon Hurma)
sh-r. Fiktion Eljas s. 01.06.2011 sijoituksia ratsastuskilpailuista isä Tiitun Elmo
sh-o. Fiktion Aapeli s. 07.10.2011 sijoituksia ratsastuskilpailuista isä Kurun Apsintti
sh-o. Fiktion Juksu s. 11.11.2011 isä Konsti

Kilpailutulokset

42 KRJ-sijoitusta
13.12.2010 - KRJ - KK Bailador - Helppo A - 5/50
11.12.2010 - KRJ - Kõrge Hobused - Helppo A - 5/30
09.12.2010 - KRJ - Fiktio - Helppo A - 7/60
08.12.2010 - KRJ - Kõrge Hobused - Helppo A - 1/30
07.12.2010 - KRJ - Fiktio - Helppo A - 1/60
07.12.2010 - KRJ - Kõrge Hobused - Helppo A - 4/30
29.11.2010 - KRJ - Kuhmo - Helppo A - 6/50
19.11.2010 - KRJ - Arktienkelit - Helppo A - 2/40
23.11.2010 - KRJ - Fiktio - Helppo A - 2/60
20.11.2010 - KRJ - Fiktio - Helppo A - 6/60
17.11.2010 - KRJ - Lakea - Helppo A - 1/40
16.11.2010 - KRJ - Lakea - Helppo A - 3/40
16.11.2010 - KRJ - Viehättävä - Helppo A - 2/50
12.11.2010 - KRJ - Viehättävä - Helppo A - 5/50
12.11.2010 - KRJ - Viehättävä - Helppo A - 1/50
11.11.2010 - KRJ - Viehättävä - Helppo A - 6/50
31.10.2010 - KRJ - Rean - Helppo A - 6/50
30.10.2010 - KRJ - Virtuaalitalli Dei - Helppo A - 3/50
28.10.2010 - KRJ - Fiktio - Helppo B - 4/60
24.10.2010 - KRJ - Biscuit Ponies - Helppo A - 9/100
24.10.2010 - KRJ - Fiktio - Helppo B - 4/60
23.10.2010 - KRJ - Fiktio - Helppo B - 2/60
22.10.2010 - KRJ - Mörkövaara - Helppo B - 6/50
22.10.2010 - KRJ - Suvanto - Helppo B - 2/50
15.10.2010 - KRJ - Mitar Warmbloods - Helppo B - 3/50
14.10.2010 - KRJ - Duren - Helppo A - 1/30
13.10.2010 - KRJ - Fiktio - Helppo B - 4/60
13.10.2010 - KRJ - Forwice - Helppo B - 5/40
05.10.2010 - KRJ - Virtuaalitalli Dei - Helppo B - 7/50
03.10.2010 - KRJ - Rownshock - Helppo B - 4/59
02.10.2010 - KRJ - Virtuaalitalli Paitsio - Helppo B - 5/50
28.09.2010 - KRJ - Chicksawn - Helppo C - 6/50
23.09.2010 - KRJ - Virtuaalitalli Dei - Helppo B - 1/50
18.09.2010 - KRJ - Jewel Ponies - Helppo B - 1/100
17.09.2010 - KRJ - Jewel Ponies - Helppo B - 5/100
15.09.2010 - KRJ - Kumina - Helppo B - 1/100
07.09.2010 - KRJ - Virtuaalitalli Dei - Helppo B - 6/50
06.09.2010 - KRJ - Virtuaalitalli Dei - Helppo B - 4/50
04.09.2010 - KRJ - Cheval Delamer - Helppo B - 5/60
04.09.2010 - KRJ - L'amour aux Chevaux - KN Special - 7/60
03.09.2010 - KRJ - Virtuaalitalli Dei - Helppo B - 5/50
01.09.2010 - KRJ - Riiviöt - Helppo C - 5/49
10 VSHK-sijoitusta
10.08.2010 - VSHK - Helppo B - 24/30
10.08.2010 - VSHK - Helppo C - 7/27
09.08.2010 - VSHK - Helppo B - 3/30
09.08.2010 - VSHK - Helppo C - 24/27
08.08.2010 - VSHK - Helppo B - 1/30
08.08.2010 - VSHK - Helppo C - 10/27
08.08.2010 - VSHK - Helppo B - 12/53
08.08.2010 - VSHK - Helppo C - 2/46
07.08.2010 - VSHK - Helppo B - 14/30
07.08.2010 - VSHK - Helppo C - 12/27
07.08.2010 - VSHK - Helppo B - 23/39
07.08.2010 - VSHK - Helppo C - 14/34
07.08.2010 - VSHK - Helppo B - 15/53
07.08.2010 - VSHK - Helppo C - 29/46
06.08.2010 - VSHK - Helppo B - 30/39
06.08.2010 - VSHK - Helppo C - 23/34
06.08.2010 - VSHK - Helppo B - 38/53
06.08.2010 - VSHK - Helppo C - 22/46
05.08.2010 - VSHK - Helppo B - 25/39
05.08.2010 - VSHK - Helppo C - 10/34
01.08.2010 - VSHK - Helppo C - 4/30
31.07.2010 - VSHK - Helppo C - 27/30
18.07.2010 - VSHK - Helppo B - 13/29
17.07.2010 - VSHK - Helppo C - 24/30
14.07.2010 - VSHK - Helppo B - 15/80

14.07.2010 - VSHK - Helppo C - 58/65
14.07.2010 - VSHK - Helppo C - 59/65
14.07.2010 - VSHK - Helppo B - 33/80
14.07.2010 - VSHK - Helppo C - 24/65
14.07.2010 - VSHK - Helppo C - 3/65
14.07.2010 - VSHK - Helppo B - 34/80
14.07.2010 - VSHK - Helppo C - 11/65
14.07.2010 - VSHK - Helppo C - 12/65
14.07.2010 - VSHK - Helppo B - 76/80
14.07.2010 - VSHK - Helppo C - 41/65
14.07.2010 - VSHK - Helppo C - 6/65
14.07.2010 - VSHK - Helppo B - 53/80
14.07.2010 - VSHK - Helppo C - 1/65
14.07.2010 - VSHK - Helppo C - 35/65
07.07.2010 - VSHK - Helppo B - 2/42
07.07.2010 - VSHK - Helppo C - 6/24
06.07.2010 - VSHK - Helppo B - 15/42
06.07.2010 - VSHK - Helppo C - 3/24
05.07.2010 - VSHK - Helppo B - 38/41
05.07.2010 - VSHK - Helppo C - 15/24
04.07.2010 - VSHK - Helppo B - 13/41
04.07.2010 - VSHK - Helppo C - 11/24
03.07.2010 - VSHK - Helppo C - 16/22
03.07.2010 - VSHK - Helppo B - 9/41
03.07.2010 - VSHK - Helppo C - 4/24

Valmennukset ja päiväkirjamerkinnät

27.12.2011 - Kouluvalmennus, valmentajana Jessika

valmentajan kommentti: "Tuuli kolisteli ilkeästi maneesia aloittaessamme Aavan kanssa ja lisäjännitystä toi välkkyvät valot. Tamma säpsähteli ja oli sangen jännittynyt joten jätimme tänään vaativammat jutut tekemättä ja keskityimme ihan perusratsastukseen. Alkuverryttelyjen jälkeen aloitimme siirtymillä, käynti-ravi-käynti joista siirryimme ravi-laukka-ravi siirtymiin. Tähtäsimme tasaisuuteen ja rentouteen ja pääsääntöisesti homma pelittikin, pahimpien puuskien aikana tamma jännittyi mutta Miljan jutellessa rauhoittavasti tamma rauhoittui hyvin nopeasti.

Seuraavaksi tsekkasimme miten peruuttaminen sujuu ja huomasimme tässä olevan ongelmia ja Milja totesikin peruutustreeneissä olleen taukoa. Avitin muutaman kerran antamalla pientä painetta ryntäille kädelläni ja homma alkoi toimimaan erinomaisesti! Aava oli hyvin stressaantunut ilmasta joten kehotin Miljaa kävelemään pitkät välikäynnit ennenkuin ottaisimme tovin laukkaa. Laukassa teimme kokorataleikkaita jatkaen muutaman askeleen vastalaukkaa uraa seuraten. Tamma kuunteli Miljaa hienosti joten totesin että tähän on parempi lopettaa!"

25.12.2011 - Joulupäivä

Jouluaatto meni rauhallisissa merkeissä ja niin on mennyt tämäkin päivä. Kävin köpöttelemässä Aavan kanssa pienen lenkin maastossa. Nautimme hiljaisuudesta, sekä vihdoin ja viimein sataneesta lumesta. Kiersimme reilun puolen tunnin lenkin, jonka jälkeen puunasin tamman vielä kunnolla ennen kuin päästin sen takaisin tarhaan kavereidensa seuraan. Aava tosin jäi vielä hetkeksi seuraani aidan tuntumaan ja rouva otti tyytyväisenä vastaan rapsuttelut.

21.11.2011 - Yleislaatuarvostelu

Yleislaatuarvostelu järjesti tänään marraskuun tilaisuutensa ja olimme Aavan kanssa mukana suomenhevostammojen luokassa. Rakenteen arvostelu meni aika hyvin: 25 pistettä 41:stä. Luonnekuvauspisteet jäivät noin puoleen, 24/50. Sukuosiosta tamma sai mielestäni yllättävän hyvät pisteet (30/44), mikä on tietysti hienoa. Kilpailuosiosta tuli 35 pistettä (/40), joka on paras saavutus mikäli ei tarinoiden tai muuten sen tyylisesti kilpaile. Kisapisteiden kanssa tosin oli aluksi hieman hämminkiä, sillä Aava näytti saaneen osioista kymmenen pistettä liian vähän. Kyse oli kuitenkin vain tuomarin kirjoitusvirheestä, joten Aava sai kuin saikin yhteensä 114 pistettä, joka toi sille II-palkinnon!

08.06.2011 - Kouluvalmennus, valmentajana Tytti S.

valmentajan kommentti: "Valmennus pidettiin aikaisin aamulla, kun kuumuus ja ötökät eivät vielä kiusanneet. Kävelin yhtä matkaa kanssanne kentälle, jossa oli tarkoitus keskittyä tänään käynnin kokoamiseen, sekä muunlaiseen käyntityöskentelyyn. Ohjeistin teitä kävelemään ensin hetken pitkin ohjin, jonka jälkeen alettiin tekemään voltteja ja taivutuksia tamman vetreyttämiseksi. Aava vaikutti vasemmalla kierroksella hieman jäykältä, joten otimme siihen suuntaan muutamia ylimääräisiä taivutuksia, ja tamma alkoikin hetken päästä taipua myös vasemmalle.

Ensimmäinen tehtävä oli kävellä ottaa toisella lyhyellä sivulla ravia, toisella koottua käyntiä ja lyhyet sivut kävellä vapaasti. Aava syöksähti raviin nopeasti heti annettuasi avut, mikä ilmeisesti on normaalia, sillä pysyit hyvin mukana nopeassa askellajinvaihdoksessa. Kokoaminen tuotti hieman päänvaivaa, sillä Aava ei millään meinannut kuunnella, vaan puski eteenpäin välittämättä avuista. Ohjeistin sinua antamaan tarkat avut, istumaan syvälle satulaan ja tekemään puolipidätteitä ennen kokoamista, ja seuraavalla kerralla se onnistuikin jo paremmin.

Teimme harjoitusta muutaman kerran molempiin suuntiin, kunnes se sujui lähes täydellisesti. Käskin sinua antamaan Aavalle hetkeksi pitkät ohjat, ja selostin seuraavan tehtävän. Tarkoitus oli treenata avo- ja sulkutaivutuksia, niin, että uralla ravattiin rauhallisesti, pääty-ympyrällä avotaivutus, ja seuraavalla pitkällä sivulla sulkutaivutus. Ensimmäinen sulkutaivutus meni hienosti, mutta avotaivutuksessa Aava meinasi seota askeleissaan muutaman kerran, eikä tuntunut keskittyvän yhtään. Käskin teitä yrittämään uudelleen, mutta tehtävä epäonnistuin uudelleen.

Nyt avotaivutusta koitettiin uralla, ja se sujui huomattavasti paremmin. Muutaman taivutuksen jälkeen yritettiin uudelleen pääty-ympyrällä, hitaassa käynnissä ja se sujui jo paremmin. Aavalle pitää antaa selkeät avut, ja istua syvällä satulassa, jotta tehtävät onnistuvat. Jatko-ohjeiksi kehotin teitä treenaamaan lisää avotaivutusta, muut tehtävät sujuivat todella hienosti. Käskin myös kiinnittää huomiota omaan istuntaasi, jotta tamma saisi siitä tukea. Jätin teidät kävelemään loppukäyntejä kentälle."

07.06.2011 - Kouluvalmennus, valmentajana Tytti S.

valmentajan kommentti: "Olitte jo kentällä lämmittelemässä kun tulin paikalle. Alkulämmittelyt olivat jo hyvässä vauhdissa, Aava taipui kauniisti molempiin suuntiin ja oli tarkkaavainen. Kerroin, että tänään olisi tarkoitus treenata vastalaukkaa ja laukanvaihtoja. Ensimmäinen tehtävä oli helppo, vastalaukkaa uralla. Aava pärjäsi hienosti, se laukkasi kauniissa muodossa ilman ongelmia. Koitimme tätä molempiin suuntiin, ja vaihdoimme seuraavaan tehtävään.

Tarkoitus oli laukata uralla, vaihtaa suuntaa kokorataleikkaalla, muutamaa askelta ennen keskikohtaa vaihtaa käyntiin, ja nostaa käynnistä laukka uudelleen. Koska suunta vaihtuu, myös laukan oli tarkoitus vaihtua. Ensimmäisellä kerralla Aava yritti nostaa saman laukan uudelleen, mutta siirsit tamman hienosti käyntiin uudelleen, ja nostit laukan. Sillä kertaa laukka oli oikea, ja se onnistui myöhemmilläkin kerroilla molempiin suuntiin.

Seuraava tehtävä oli laukata uralla, siirtyä askeleen ajaksi käyntiin ja vaihtaa laukka siinä. Aava ei millään ymmärtänyt tehtävää, vaan yritti aina nostaa saman laukan uudelleen. Monen yrityksen jälkeen käskin lisätä kaksi käyntiaskelta väliin, ja muistutin selkeistä ja nopeista avuista sekä istunnasta. Sitten laukka onnistui hienosti.

Treenasimme tätä molempiin suuntiin, jonka jälkeen pudotimme yhden käyntiaskeleen välistä. Ensimmäisellä kerralla tamma epäonnistui, mutta toisella kerralla muistit itse antamani ohjeet, ja tehtävä sujui juuri niin kuin pitikin. Kehotin sinua ravaamaan muutaman kierroksen pitkin ohjin, jotta tamma saisi venyttää kaulaansa oikein kunnolla. Sitten oli loppukäyntien vuoro. Kaikenkaikkiaan valmennus sujui erittäin hyvin, kunhan Aava vain alkoi keskittymään tehtäviinsä."

15.04.2011 - Suvunjatkaja

Aavalla on jo ennestään yksi tammajälkeläinen, mutta tänään syntyi raudikko tamma, joka jää jatkamaan Aavan sukua täällä Fiktiossa. Isänä toimi Lynchstrandissa asuva Laineen Kasperi. Fiktion Ainiaksi ristitty neiti on iloinen ja kekseliäs. Aavalla on ollut kova työ pysyä tyttösen perässä, sen verran vilkaskin se on. Mutta joka tapauksessa Aava on ylpeä äiti, joka hoitaa tehtävänsä kunnialla.

15.09.2010 - Ensimmäinen voitto

Olimme suuren hevosjoukon voimin tänään kilpailemassa Kuminassa. Luokkia oli kuusi ja jokaisessa jopa 100 lähtijää, joten hevosia oli ja paljon! Mutta sepä ei meidän menoamme haitannut, sillä veimme Aavan kanssa Helpossa B:ssä voiton! Kisa oli todella tiukka ja tuloksia jännitettiin aivan viime minuuteille asti. Kyllä oli pyörtyminen lähellä, kun voittaja julkistettiin.

23.06.2010 - Aava saapuu

Aavan matka Fiktioon ei alkanut kovin hyvin, sillä tamman lastaaminen tuntui kestävän ikuisuuden. Kerta toisensa jälkeen tamma oli jo lähes trailerin sisällä, mutta viime metreillä se peruutti pois. Loppujen lopuksi se ei kuitenkaan vienyt kuin puolisen tuntia kun pääsimme jo taittamaan matkaa.

Perillä tamma oli tietenkin ihmeissään uudesta paikasta, ehkä hieman hermostunutkin. Kuitenkin saadessaan useita vastauksia kimakkaan hirnahdukseensa se rauhoittui huomattavasti. Viimein kuntotarkastuksen jälkeen karsinaan päästessään se oli jo silminnähden rauhoittunut ja jäi tyytyväisenä syömään, kun lähdimme hakemaan tamman tavaroita autosta. Oli jo myöhä, tallikin oli hoidettu jo ystävän toimesta, joten tarkistin vielä, että tammalla oli kaikki kunnossa ennen kuin laitoin tallin kiinni ja läksin nukkumaan.


Fiktio on virtuaalitalli. Fiktio is a sim-game stable. This site is only in Finnish.

Taustakuva © The Inspiration Gallery  |  Kaiken muun materiaalin © Milja, ellei toisin mainita!